Μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε χθες ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο amagi.gr?.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Μηχανισμό Στήριξης και την έξοδό της από αυτόν. Υποστήριξε ότι η τότε Κυβέρνηση άργησε υπερβολικά να αντιληφθεί την κρίση και να πάρει τα προσήκοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να καταλήξει η χώρα τόσο σε επώδυνο Μνημόνιο και σε απώλεια χρημάτων καταθετών μέσω της διαδικασίας του bail-in, όσο και σε κατάρρευση μιας μεγάλης συστημικής τράπεζας, εξελίξεις και οι δύο οι οποίες ίσως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.?
Μιλώντας για το κλίμα που επικράτησε στην κυπριακή κοινωνία κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Μνημονίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως υπήρξε σχετική ομοψυχία στον πολιτικό κόσμο της Μεγαλονήσου, καθώς αναζητήθηκαν και επιτεύχθηκαν συναινέσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ, παράλληλα, υπήρξε μια περίοδος εργασιακής ειρήνης, χωρίς απεργίες, και ο λαός επέδειξε κουράγιο και υπομονή. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση σημειώνεται αυτή την εβδομάδα από το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, και τόνισε πως η έξοδος από το Μνημόνιο δεν πρέπει επ'' ουδενί να σημάνει και το τέλος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι η κυπριακή οικονομία να εξυγιανθεί πλήρως και υπάρχει αδήριτη ανάγκη ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία να μην την εγκαταλείψουν πριν την ολοκλήρωσή της.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο Υπουργός παραδέχτηκε πως η πορεία αυτής της οικονομικής εξυγίανσης δεν ήταν ιδανική, ούτε θα ήθελε να την ωραιοποιήσει, δεδομένου ότι και λάθη έγιναν και υπήρξαν καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, η Κυβέρνηση παρέμεινε, όμως, πιστή στη γραμμή τήρησης του προγράμματος και έτσι έγινε εφικτή η έγκαιρη έξοδος της χώρας από αυτό. Τονίστηκε πως με αυτόν τον τρόπο απέφυγαν οποιοδήποτε αύξηση στους φόρους ή επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, καθώς, κατά την γνώμη του, κάτι τέτοιο αποτελεί συνταγή για ένα μακροχρόνιο σπιράλ ύφεσης. Αναζητήθηκαν και περικόπηκαν περιττές δαπάνες, με αποτέλεσμα από τον πρώτο χρόνο του προγράμματος να εκμηδενιστεί δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6% του ΑΕΠ.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ?τι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ουδέποτε προσπάθησε να αποδώσει στην Τρόικα τα επώδυνα μέτρα, απεναντίας, ανέπτυξε ρητορική ανάληψης της ευθύνης από πλευράς της χώρας, τόσο για τον αρχικό εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, όσο και για την επιλογή του τρόπου με τον οποίον θα επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου. Η Κύπρος, κατά συνέπεια, επέλεξε την περικοπή δαπανών και όχι την αύξηση των φόρων.?
Ερωτηθείς για τις ενστάσεις του πρώην ?λληνα ομόλογού του, Γιάνη Βαρουφάκη, αφενός για την ένταξη της Κύπρου σε μνημονιακό καθεστώς, και αφετέρου για την έξοδό της από αυτό και τη σημερινη κατάσταση της οικονομίας της, ο κ. Γεωργιάδης απέφυγε να απαντήσει, επικαλούμενος λόγους προσωπικής και πολιτικής δεοντολογίας. Αρκέστηκε μόνο στη δήλωση ότι η Ελλάδα βρέθηκε την περασμένη χρονιά σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι που δεν θα είχε καλό τέλος, εάν είχαμε επιμείνει σε αυτό και ότι, ευτυχώς, την τελευταία στιγμή ελήφθησαν οι σωστές αποφάσεις και εγκαταλείφθηκε η προηγούμενη τακτική.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του με ένα αισιόδοξο μήνυμα προς την χώρα μας, ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικές εγκλωβισμένες παραγωγικές δυνάμεις και ότι, εάν η χώρα τηρήσει πιστά το πρόγραμμα, στραφεί προς τις περικοπές δαπανών, το άνοιγμα αγορών και τις αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να γίνει ξανά μια παραγωγική εξωστρεφής οικονομία με δυναμική ανάπτυξη.??
Κ.Λ.