«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρωζώνη με ρύθμιση χρέους μίας χώρας που είναι σε πρόγραμμα διάσωσης, γι'' αυτό και οι συζητήσεις για το χρέος κρατούν τόσο πολύ», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια στο CNBC και παράλληλα εκφράζει την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έως το τέλος Αυγούστου.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, σημειώνει πως «έχουμε ένα πρόγραμμα επιτήρησης το οποίο είναι σε εφαρμογή για όλες τις χώρες που υποστηρίχτηκαν και στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι επιπρόσθετα. Όταν κάτι προστίθεται, χρειάζεται περισσότερη συζήτηση» και προσθέτει ότι «είμαστε ακόμα σε πρώιμη φάση, υπάρχει ένα νέο στοιχείο σε σχέση με άλλα προγράμματα διάσωσης που είχαμε».
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προσπαθήσει πολύ να πετύχουν μια συμφωνία ως προς το πώς θα κάνουν πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος, το οποίο βρίσκεται περίπου στο 180% του ΑΕΠ.
Οι συζητήσεις έχουν διαρκέσει πολύ από το πιο πρόσφατο πρόγραμμα διάσωσης, το τρίτο για την Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2015. Όμως, όσο η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αναμένεται να λήξει τον προσεχή Αύγουστο, η χώρα δεν ξέρει πώς θα δομηθούν οι μελλοντικές υποχρεώσεις της αναφορικά με το χρέος.
Επισημαίνεται ότι άλλες χώρες των οποίων το πρόγραμμα έληξε, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν είδαν το χρέος τους να διακανονίζεται αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναδιάρθρωσή του. Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να φτάσουν σε μια συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως τις 21 Ιουνίου ενώ η αποτυχία για σχετική συμφωνία δε θα έκανε μόνο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πιο απότομη αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της παροχής οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Γκραμένια πιστεύει πως η Αθήνα θα προχωρήσει με αυτά που πρέπει να κάνει και θα ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης επιτυχημένα.
«Η ελληνική οικονομία τα έχει πάει καλύτερα από το αναμενόμενο κι αυτό μας φέρνει στο σημείο του η Ελλάδα να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος του Αυγούστου», ήταν το σχόλιό του.
Τo CNBC σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει να εφαρμόσει 88 προαπαιτούμενα, όπως την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι τον Ιούνιο.
Φωτογραφία: AP/Valentina Petrova