«Ζεστό» χρήμα ζητούν 37.000 επιχειρήσεις

«Ζεστό» χρήμα ζητούν 37.000 επιχειρήσεις

Η ανάγκη για «ζεστό» χρήμα αποτυπώνεται στα στοιχεία που κοινοποιούνται από δύο δανειοδοτικά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το πρώτο είναι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο έχει «κλείσει» για υποβολή αιτήσεων, και το δεύτερο είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που είναι ακόμη ενεργό. Και τα δύο έχουν μεγάλη απήχηση στις επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε, προσφάτως, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, «οι επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί δάνεια στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν περίπου 12.000 και στο εγγυοδοτικό (σ.σ. πρόγραμμα) είναι περί τις 25.000».

Μάλιστα, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν και στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολύ περισσότερες, διότι αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί σε δύο-τέσσερις τράπεζες για δάνειο, ελπίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους να ενισχυθούν οικονομικά από κάποια. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται πως μόνον από ένα πιστωτικό ίδρυμα δύνανται να δανειοδοτηθούν, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Η εικόνα στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

1. ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Μέσω αυτού, χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης, με επιδότηση 100% του επιτοκίου, για δύο χρόνια, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Ειδικότερα, η συνολική δανειοδότηση υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Κατά τα λεγόμενα του υπουργού, ήδη, έχει εγκριθεί ένα «πακέτο», ύψους 1,2 δισ. ευρώ. «Με την έγκριση που στείλαμε των πρώτων 3.500 δανείων, περίπου τα 300 εκατ. έχουν δοθεί και θα δίνονται άλλα τόσα κάθε μέρα», πρόσθεσε ο ίδιος. Εκτίμησε δε, πως μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις θα έχουν λάβει το σύνολο των πόρων του προγράμματος, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ και πλέον.

Στο μεταξύ, το αιτούμενο ποσό δανειοδότησης για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ανήλθε των 11 δισ. ευρώ. Αν και στην πραγματικότητα διαμορφώνεται στα 7-8 δισ. ευρώ, εφόσον ληφθεί υπόψη μία αίτηση από κάθε επιχείρηση κι όχι οι τρεις-τέσσερις που υπέβαλαν σε διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι το ίδιο περίπου πρόγραμμα με το ΤΕΠΙΧ Ι. Ωστόσο, το τελευταίο λειτούργησε περίπου 9 μήνες και χορήγησε, τελικά, δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που... έτρεξε προσφάτως, σε ένα μήνα έχει δώσει δάνεια που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, στο 1/9 του χρόνου έδωσε 5 φορές περισσότερα χρήματα.

2. Ταμείο Εγγυοδοσίας
Από το πρόγραμμα θα χορηγηθούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, με εγγύηση 80% από την ΕΑΤ (ισοδυναμεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου), σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, όλης της χώρας.

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο άνοιξε στις αρχές Ιουνίου για υποβολή αιτήσεων και είναι ακόμη σε ισχύ. Στην περίπτωσή του, το αιτούμενο ποσό των δανείων, για την ώρα, υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ. Αφαιρώντας τις extra αιτήσεις, το ποσό... κατρακυλάει στα 10 δισ. ευρώ.

Εδώ, δεν έχει γίνει εκταμίευση πόρων, καθώς το πρόγραμμα είναι «φρέσκο». Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ακόμη υποβάλλονται αιτήσεις και οι τράπεζες ελέγχουν τα δικαιολογητικά και προχωρούν στην έγκριση-απόρριψη. Επισημαίνεται πως από την ΕΑΤ δίνεται το τελικό «ok», για να ανοίξει η «κάνουλα».