Εντός του Αυγούστου θα εκδοθούν οι τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκκρεμούν για την συνέχιση της επένδυσης στο Ελληνικό, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα εκδοθεί η ΚΥΑ για το καζίνο.
Οι ΚΥΑ έχουν συνταχθεί, όμως πρέπει να εκδοθούν με βάση την προβλεπόμενη γραφειοκρατική διαδικασία, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ εξήγησε ότι η επεξεργασία τους θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, που όπως είπε θα παραμείνει σε συνεδρία έως ότου να τις εγκρίνει, θα ακολουθήσει μία ακόμα φάση ώστε να οριστικοποιηθεί η τροποποίηση άλλης απόφασης και στην συνέχεια θα γίνει η έκδοση.
Τόνισε ότι η καθυστέρηση των προηγούμενων μηνών έχει προκαλέσει «μεγάλο κίνδυνο» για την υλοποίηση του έργου, όμως διαβεβαίωσε πως «όλα θα πάνε καλά».
Αναφερόμενος στη Βασιλική Θάνου, η οποία θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά την χθεσινή ψήφιση των διατάξεων για στελέχη των ανεξάρτητων Αρχών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ακόμα κι αν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της στη θέση της, ενώ την κατηγόρησε ότι τυχόν προσφυγή σε δικαστικά όργανα γίνεται μόνον ώστε να διεκδικήσει την αποζημίωση.
Παράλληλα τόνισε πως μολονότι η κ. Θάνου αρνείται ότι είχε κομματική ταυτότητα, στην πράξη ευνοήθηκε καταφανώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τοποθέτησε μεθοδευμένα φιλικά πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.
Πέραν της κ. Θάνου, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, στην αντιπροεδρία της Αρχής διορίστηκε η νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά, η οποία προηγουμένως τον είχε ακολουθήσει σε όλα τα υπουργεία που ανέλαβε. Ο κ. Γεωργιάδης επαναβεβαίωσε πως μόλις ο νόμος εκδοθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο ίδιος θα εκδώσει διαπιστωτική πράξη που θα ορίζει την απομάκρυνση της κ. Θάνου και της αντιπροέδρου από τα καθήκοντά τους.
Ο βάσιμος λόγος απόλυσης ήταν ο πιο αντεργατικός νόμος
Μιλώντας για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον βάσιμο λόγο των απολύσεων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι υπέρ όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων. Ο νόμος Αχτσιόγλου ήταν «ο πιο αντεργατικός νόμος, που έχει ψηφιστεί ποτέ στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι καλό να φέρνεις τελευταία στιγμή τροπολογία», αλλά «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το αποφύγει. Ωστόσο χθες αυτό δεν ήταν δυνατόν. Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τις συγκεκριμένες τροπολογίες να έρθουν στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου» συμπλήρωσε.
Εξηγώντας γιατί ήταν επείγον να περάσει η τροπολογία για τις απολύσεις είπε: «Βγήκαν τα στοιχεία του Ιουλίου και είδαμε ότι είμαστε -14.000 θέσεις. Αυτό οφείλεται στα μέτρα, που πέρασε τελευταία στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ για να σαμποτάρει την ελληνική οικονομία».
«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ολόκληρο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν νόμοι που είναι κατά των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων» συνέχισε ο υπουργός. Σημείωσε δε πως η νομοθέτηση της κυβέρνησης για τους εργολάβους και τις απολύσεις έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση μία εβδομάδα πριν από τις Ευρωκλογές. «Γιατί δεν ψήφιζε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την λεγόμενη φιλεργατική νομοθεσία;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με το καθεστώς του βάσιμου λόγου των απολύσεων, υπήρχε ουσιαστικά κίνδυνος «φακελώματος» των εργαζομένων και στιγματισμού τους. «Ο εργοδότης που θα έβλεπε στο βιογραφικό την απομάκρυνση από την προηγουμένη δουλειά, θα μπορούσε να ζητήσει τον φάκελο με την αιτία της απόλυσης» εξήγησε.