Επιχειρώντας να κοστολογήσει τις υποσχέσεις που μοίρασε κατά την ομιλία του το Σάββατο το βράδυ στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας εκλήθη να ξεκαθαρίσει με ποιους θα κυβερνήσει στο πλαίσιο της προοδευτικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει πως θα δημιουργήσει μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, πετώντας το μπαλάκι στο κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εμφανίζονται όμως να δηλώνουν πως δεν προτίθενται να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους εκβιαστικές αναφορές. Δεν ζήτησε εκλογές καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη για μια πρόωρη διεξαγωγή τους.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα μέτρα που ανακοίνωσε κοστολογούνται στο 1,8 δις ευρώ καθώς τα υπόλοιπα για όπως για παράδειγμα τα 1,7 δις. Ευρώ για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που υπεσχέθη για πολλοστή φορά θα είναι άπαξ όπως και τα υπόλοιπα που θα έχουν ανάλογη μορφή.
Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για φθορά της κυβέρνησης και να δημιουργήσει εκ νέου μια εικόνα ενός χειμώνα κόλασης ανάλογη με αυτή που επιχείρησε πέρυσι και πάλι από τη Θεσσαλονίκη την ώρα που η κυβέρνηση αναθεωρεί την ανάπτυξη για το 2021 ανεβάζοντάς την στο 5,9% και οι ξένοι οίκοι μιλούν για ανάπτυξη που θα εκτιναχθεί σε ποσοστά άνω του 8% δημιουργώντας συνθήκες για τη διανομή ακόμη και νέου μερίσματος πλούτου.
Όπως και η προσπάθειά του να εμφανιστεί βέβαιος για εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές τις οποίες ο ίδιος εξακολουθεί να προσδιορίζει σε σύντομο χρόνο όπως κάνει τον τελευταίο χρόνο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σε εγρήγορση τον κομματικό του μηχανισμό αλλά και να δημιουργήσει το υπόβαθρο για μια νέα παράταση χρονική της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης των εσωκομματικών προβλημάτων και των διαμαχών μεταξύ στελεχών ομάδων και τάσεων που κάθε φορά κρύβονται κάτω από το χαλί.
Το θέμα των εκλογών κυριάρχησε αφού ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος από το 2012 και μετά ζητούσε διαρκώς εκλογές προκαλώντας τες μάλιστα το 2015 μέσα από τη στάση που τήρησε ως προς τη διαδικασίας τότε εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως το έπραξε από την ημέρα που ανέλαβε επικεφαλής της Ν.Δ. παρά την κρίση την οικονομική που αντιμετώπιζε η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό απέφυγε να ζητήσει εκλογές, έριξε το μπαλάκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη που από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τον απασχολεί αυτό το ζήτημα αλλά η δημιουργία των συνθηκών ανάπτυξης της χώρα πολύ δε περισσότερο που σε καμία από τις δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζεται να δέχεται την πίεση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δεν δείχνει να έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Η εικόνα που επιχείρησε να δημιουργήσει ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέχει από την πραγματικότητα και πιστοποιείται από το γεγονός πως ενώ δεν ζητά εκλογές θέτει θέμα προοδευτικής κυβέρνησης μέσα από τη σύμπραξή με κόμματα της αντιπολίτευσης που προς το παρόν τουλάχιστον και βάσει των σημερινών συνθηκών που αφορούν στη συμμετοχή τους στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν δείχνουν ικανά να συμπράξουν για να επιτευχθεί το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να απαντήσει στην πιο απλή ερώτηση που τέθηκε δηλαδή αυτή που αφορά στο ποια είναι τα κόμματα που θα συμπράξει και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα υποστηρίζοντας πως οι υπόλοιποι αρχηγοί θα βρεθούν ενώπιον των… ευθυνών τους αφού οι πολίτες θέλουν μια προοδευτική κυβέρνηση.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να δηλώσει πως έχει καθορίσει και τους στόχους αλλά και ότι ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει για την κυβέρνησή του τεχνοκράτες που αναδεικνύονται μέσα από τα κινήματα και την κοινωνία αποκλείοντας όμως συνδικαλιστές, εκπροσώπους οργανώσεων και συνδικάτων και άλλων φορέων σημειώνοντας βέβαια πως αυτό θα συνδεθεί και με τη στάση των κομμάτων που θα ενταχθούν στην προοδευτική κυβέρνηση.
Σε ποιούς όμως απευθύνεται ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας και δηλώνει πως θα δημιουργήσει κυβέρνηση; Στο ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται ενώπιον εξελίξεων με τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού, στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη με τον οποίο η τελευταία συνεργασία έφερε ένα τρίτο μνημόνιο και έκλεισε τις τράπεζες στην Ελλάδα με τα capital controls να παραμένουν άσβεστα στη μνήμη της πλειοψηφίας και το ΚΚΕ η θέση του οποίου είναι πιο σαφής από όλες. Εκτός φυσικά αν ευελπιστεί σε μια επανάληψη του 2015 και του αναγκαίου κακού που αυτή τη φορά στην ελληνική βουλή εκφράζει ο Κυριάκος Βελόπουλος έχοντας πάρει με το κόμμα του τη θέση των ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση τόσο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τα όσα απάντηση στη συνέντευξη Τύπου προκύπτει η αγωνία για την επόμενη ημέρα ειδικά σε ότι αφορά τα εσωκομματικά αλλά και την προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη μεσαία τάξη που του έχει γυρίσει την πλάτη μετά τα απανωτά πλήγματα της διακυβέρνησης 2015-2019 και τους νέους που εξακολουθεί να θεωρεί πως δύναται να ποδηγετήσει μέσα από το κλείσιμο του ματιού ανάλογου με αυτού που επιχείρησε και για όσους αρνούνται ακόμη και σήμερα να εμβολιαστούν
Υ.Γ. Τόσο στην ομιλία του Σαββάτου όσο και τη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα περί Ελίτ και εξυπηρέτησης συμφερόντων στην πρώτη γραμμή. Άλλωστε ο ίδιος όπως είπε δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με ανθρώπου που έχουν ακίνητη περιουσία η οποία να φθάνει τα 800.000 ευρώ. Περί αυτού δεν διάβασε ίσως προσεκτικά τα πόθεν έσχες, εν τούτοις φρόντισε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για ανηθικότητα και να υποστηρίξει πως νομοθετεί για μια τάξη στην οποία ανήκει και ο ίδιος αφήνοντας αιχμές και προχωρώντας σε χαρακτηρισμούς ανάλογους με αυτούς που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο της δολοφονίας χαρακτήρων για την οποία έχει μιλήσει συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής...