Με την άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να κάνει δυναμική εμφάνιση και στην Ελλάδα και τα κρούσματα να αυξάνονται φέρνοντας μπροστά το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι αλλαγές μέτρων όπως αυτό που αφορά στους χώρους εστίασης και φέρνει μπροστά τις αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών κατηγοριών έχοντας ανά χείρας την πρόταση της επιτροπής Βιοηθικής αλλά και την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΜΑΚ.
Η επιχείρηση περιορισμού της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου μετατρέπεται ελέω μεταλλάξεων και μεταδοτικότητας σε γρίφο για δυνατούς λύτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα 24ωρα θα επιχειρήσουν να ισορροπήσουν μεταξύ της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και της προσπάθειας για επανέναρξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Μία επιχείρηση διόλου εύκολη καθώς πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των εισηγήσεων των επιστημόνων, των απαιτήσεων των πολιτών, που είναι ήδη κουρασμένοι από την περιπέτεια των τελευταίων χρόνων, αλλά και της κατάστασης στην οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική απόφαση του πρωθυπουργού είναι η διαχείριση του νέου κύματος να κινηθεί γίνει με κυρίαρχο στόχο τη δημιουργία τείχους ανοσίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να παρέμβει στους χώρους εστίασης και διασκέδασης σε σχέση με το ποιοι θα είναι «αμιγείς» και ποιοι «μεικτοί».
Πιο συγκεκριμένα πάνω στο τραπέζι βρίσκεται η σκέψη να μην υπάρξουν χώροι όπου θα συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και μη, σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Είναι μία κίνηση που θα ανακοινωθεί, εφόσον αποφασιστεί, μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στο πρώτο βήμα αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και όπως αναφέρουν πληροφορίες ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή του πλάνου που προέβλεπε ως ημερομηνία έναρξη τις αρχές του Φθινοπώρου.
Συγκεκριμένα, εξαιτίας των μεταλλάξεων εκτιμάται πως κατά την τακτική ενημέρωση της προσεχούς Δευτέρας η επιτροπή εμβολιασμών κατά την τακτική ενημέρωση θα ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών θα ξεκινήσει εντός του Ιουλίου, αρχής γενομένης από το προσωπικό που απασχολείται σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες ευπαθών ατόμων.
Μία επιλογή που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και θα γίνει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και έχει θεωρηθεί και από την επιτροπή Βιοηθικής ως αποδεκτή
Δεύτερη ομάδα στην οποία θα γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός θα είναι αυτή του προσωπικού των νοσοκομείων. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό θα εμβολιαστεί αλλά όχι μέσα στο καλοκαίρι καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό αυτό θα γίνει είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.
Και σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή για τους υγειονομικούς η επιτροπή βιοηθικής έχει δώσει πράσινο φως.
Όμως πέραν αυτής η κυβέρνηση έχει και ένα ακόμη χαρτί στα χέρια της. Η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνδρες της ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής.
Στην πρόσφατη προσφυγή κατά της σχετικής απόφασης της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε θέση δικαιολογώντας εν μέρει την λογική της σχετικής διάταξης του αρχηγείου.
Αυτό ενδεχομένως να δείχνει και το δρόμο για ανάλογες παρεμβάσεις στην Ελληνική Αστυνομία αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς ταυτόχρονα να υπολείπεται η αναγκαιότητα που υπάρχει για περιπτώσεις όπως οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, στην εστίαση αλλά και στην εκπαίδευση
Αν και στην τελευταία περίπτωση αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό περίπου το 73%, εξέλιξη ιδιαιτέρως θετική αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα μεταξύ των νέων κάτι που το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο δύναται να εκτινάξει τη διασπορά. Άλλωστε εξ αυτού ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού εφήβων της ηλικίας 15 – 17 την προσεχή Δευτέρα.