«Να υπογράψει έστω και μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο» καλούσε την Κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούνιο αλλά χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι συνάπτει μια άρον άρον συμφωνία. Η… ξετσίπωτη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις συνεχίζεται.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά δείχνει να κινείται με σχέδιο σε ό,τι αφορά της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων, με την κυβέρνηση μεθοδικά να διαμορφώνει διμερείς σχέσεις με κράτη που εμπλέκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ και στη Λιβύη υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.
Η υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, έστω και μερικής, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Κυρίως διότι καταργεί επί της ουσίας την Τουρκολιβυκή συμφωνία πάνω στην οποία πατά ο Τ. Ερντογάν για να κάνει το δικό του πολιτικό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται σε μια γραμμή που δύναται να θεωρηθεί και ως επικίνδυνη, αφού επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση ανάγοντας τον λαϊκισμό σε βασικό της στοιχείο.
Έτσι μετά την επίθεση στην κυβέρνηση για την πανδημία και την αύξηση των κρουσμάτων με χαρακτηρισμούς όπως «αφιλότιμος» για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τώρα βάζει στο παιχνίδι ανοιχτά πλέον και τα εθνικά θέματα.
Με την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία επιχείρησε έστω και με έμμεσο τρόπο να εγείρει θέμα δημιουργώντας την εικόνα της αμφισβήτησης προς την κυβέρνηση στους εταίρους αλλά και στο καθεστώς Ερντογάν.
Χθες με την περίπτωση της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο το τερμάτισε. Ο Αλέξης Τσίπρας προ διμήνου καλούσε την κυβέρνηση να υπογράψει έστω και μερική οριοθέτηση δηλώνοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε κάνει βήματα ακόμη και με την Ιταλία για σχετική συμφωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις».
Κάνει λόγο για βιασύνη και αποδοχή μειωμένης επήρειας όταν ουσιαστικά η κυβέρνηση προχώρησε σε κινήσεις που και ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμως σε συνέντευξή του στο πλαίσιο εκδήλωσης του Φόρουμ των Δελφών είχε προτείνει. Μάλιστα όχι απλά είχε προτείνει αλλά είχε προτρέψει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιταχύνει και τις διαδικασίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «Εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα. Περιμένουμε άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της συμφωνίας».
Το ερώτημα είναι πως προκύπτει αυτό, όταν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο ένας δεν γνωρίζει τη θέση του άλλου. Είναι ενδεικτικό πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος πρώην υπουργός Εξωτερικών την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε την ανάγκη έστω και μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ, υποστήριζε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Άλλαξε συζήτηση όμως όταν του επισημάνθηκε η δήλωση του προέδρου του κόμματός του και πρώην πρωθυπουργού αλλά και το γεγονός πως υπήρχαν τέτοιες συζητήσεις και από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Η μόνη απάντηση ίσως είναι ότι, όπως υποστήριζαν επωνύμως βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία Τσίπρα θα άλλαζε τα δεδομένα, αφού, όπως ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα «Ο Ερντογάν δεν τόλμησε επί πρωθυπουργίας του να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί» και να προκαλέσει την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να παίζονται τέτοιου είδους μικροκομματικά παιχνίδια. Και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αλλάζει θέσεις με αυτόν τον τρόπο. Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και δεν συμφωνεί με την αναφορά του περί μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Άλλωστε στα εθνικά θέματα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα ζήτημα. Η νεολαία, που βρίσκεται από χθές στον Γράμμο αναπολώντας τον εμφύλιο έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα. Και να αφήσουν τους μετανάστες να περνούν από τον Έβρο, βουλευτές ζητούσαν να φύγει ο φράχτης και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει υπέρ του φράχτη. Όμως ουδείς δύναται να παίζει με τα συμφέροντα της χώρας. Κυρίως όταν έχει κυβερνήσει και πρέπει να γνωρίζει τις παραμέτρους και τα κομμάτια που συνθέτουν αυτό το δύσκολο για τη χώρα παζλ.