Μια θάλλουσα αστική ευγένεια, ένας ξαφνικός πολιτικός πολιτισμός ενέσκηψε, κατά την συζήτηση στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αιχμές κριτικής αλλά ήταν πρωτοφανώς ήπιες και λελογισμένες. Κάποιοι ομιλητές αλλά και χρήστες των social media, χειροκρότησαν τη νέα εικόνα μιλώντας για αλλαγή σελίδας.
Ακόμη και ο κ. Πολάκης έκανε πολιτική ομιλία, ενταγμένος στο θεσμικό πλαίσιο της αρμοδιότητάς του. Πριν ελάχιστες ημέρες βέβαια, ως γνωστός θεράπων των social media, είχε εναρμονιστεί με τα troll του ΣΥΡΙΖΑ, περί «γκαντεμιάς» του Μητσοτάκη. Γιατί ως γνωστόν η γκαντεμιά είναι φυσική δύναμη που δημιουργεί σεισμούς και κυκλώνες!
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εγκατασταθεί στην Κεντροαριστερά και ενεδύθη σοσιαλδημοκρατικό μανδύα και τρόπους, ξεχνώντας (;) όλη την εκφορά εχθροπάθειας στην οποία εκπαιδεύτηκε και επιδόθηκε επί τόσα χρόνια.
Ωστόσο σε όλη αυτή την αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα, σε μια βουλή αβρότητας που υποτίθεται ότι «μας γύρισε σελίδα», δεν ακούστηκε τίποτα για τη δημιουργία εξεταστικών επιτροπών. Είναι άραγε ελάσσονος σημασίας ώστε να αναφερθεί η προοπτική τους από τα κυβερνητικά στελέχη, ή βρισκόμαστε σε μια πορεία σκόπιμης λήθης, με το αιτιολογικό ότι προέχει η εθνική συνεννόηση για την ανόρθωση της χώρας, και τα υπόλοιπα είναι περασμένα ξεχασμένα; Όμως εθνική συνεννόηση δεν γίνεται με επίπλαστες συναινέσεις που βασίζονται στη λήθη.
Για το κομβικό θέμα της ΔΕΗ π.χ., ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης είχε κάνει δηλώσεις για ζημιές μισού δισ. στην επιχείρηση την οποία όπως ισχυρίζεται, οι Σαμαροβενιζέλοι είχαν παραδώσει κερδοφόρα. Είχε μιλήσει ακόμη και ποινικές ευθύνες υψηλότατων πολιτικών στελεχών. Επίσης ο νέος υπουργός Κωστής Χατζιδάκης υποστήριξε πως η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε για κολώνες. Από την πλευρά τους οι Συριζαίοι υποστηρίζουν ότι αυτά είναι ψεύδη και τα λέει γιατί η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ (τα λένε αυτοί που παρέδωσαν για 99 χρόνια την δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο).
Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η δημιουργία της εξεταστικής: Την ακριβή αποτύπωση σε ποια κατάσταση βρέθηκε η μεγαλύτερη δημόσια (και κομβική για την Οικονομία) επιχείρηση, και από ποιες αιτίες. Αλλιώς η κοινή γνώμη θα παραμείνει συγκεχυμένη, δέσμια και φερέφωνο των οικείων κομματικών απόψεων.
Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε στην ομιλία της ότι θα επανακαταθέσει την πρότασή της προκειμένου να συσταθεί εξεταστική για τη χρεοκοπία. Στην προηγούμενη πρότασή της που δεν έγινε αποδεκτή, ζητούσε αυτή να ξεκινήσει από το 2.000 ώστε να περιλαμβάνει και το κόμμα της.
Μια τέτοια εξεταστική θα ήταν ακτινογραφία της οικονομικής πορείας της χώρας, θα κατεδείκνυε τις αιτίες και ενδεχομένως τους υπευθύνους της χρεοκοπίας. Ούτως ή άλλως οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί. Εχει παραγραφεί ακόμη και το πρώτο εξάμηνο του σαμποτάζ που έκαναν στην Οικονομία οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης.
Όμως μια τέτοια εξεταστική θα κονιορτοποιήσει βουνά παρερμηνειών για τις αιτίες της χρεοκοπίας. Θα καταρρίψει μυθοπλασίες (όπως του κ. Τσίπρα που θεωρούσε τη χρεοκοπία παραμύθι με δράκο), θεωρίες ότι μας χρεοκόπησαν οι ξένοι για να αρπάξουν το οικόπεδο γωνία που είναι η πατρίδα μας, και λαϊκών πεποιθήσεων που πηγάζουν από άγνοια, ότι επειδή κάποιοι επίορκοι πολιτικοί «τα έφαγαν», γι' αυτό χρεοκοπήσαμε.
Μια τέτοια επιτροπή θα είναι κάτι σαν άσκηση αυτογνωσίας μας, σαν προβολέας που θα ρίξει φως στις σκοτεινές γωνιές της μεταπολίτευσης. Θα το τολμήσει η κυβέρνηση δεδομένου ότι περιλαμβάνει και παρελθούσα θητεία του δικού της κόμματος;