Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην άμεση διόρθωση των προβληματικών διατάξεων των Ποινικών Κωδίκων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ επαναβεβαίωσε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας μιλώντας στη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο οι αλλαγές θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες.
«Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα αποτελεί ένα -σπουδαίας σημασίας- νομοθετικό εγχείρημα, το οποίο, δυστυχώς, θυσιάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο βωμό ιδεοληπτικών προκαταλήψεων, για να δημιουργήσει, τελικά, με τον τρόπο και τον χρόνο στον οποίο προωθήθηκε, περισσότερα προβλήματα από όσα επιχείρησε να επιλύσει. Αφενός γιατί περιλαμβάνει άρθρα που είναι ουσιαστικά, σχεδόν, ανεφάρμοστα, (όπως είναι οι διατάξεις περί της κοινωφελούς εργασίας και της δικαστικής, ποινικής διαμεσολάβησης) και αφετέρου, γιατί περιέχει διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΟΟΣΑ και της GRECO πριν από λίγες μέρες, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας διεθνώς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.
Ως προς τις άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ξεχωρίζει η σύσταση ειδικών τμημάτων στα Δικαστήρια της χώρας, τα οποία θα αναλάβουν να εκδικάσουν ειδικές υποθέσεις, όπως υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, επιταχύνοντας τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθούν εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών (όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία).
Επίσης θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης, θα στελεχωθούν τα δικαστήρια με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους μέσω διαγωνισμού, ενώ θα ψηφιστεί νέος Κώδικας Δικαστικών και Δικαστικών Υπαλλήλων.
Δημιουργία εθνικής αρχής Διαφάνειας
Την ίδια ώρα, ο Κ. Τσίαρας ανακοίνωσε τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Όπως είπε θα πρόκειται για μια Αρχή στο πρότυπο των πιο επιτυχημένων διεθνώς αντίστοιχων φορέων, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κατακερματισμό και τις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων που ενδημούν στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Στόχος της θα είναι ο καλύτερος σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων, την αναβάθμιση των ελεγκτικών προτύπων και μεθοδολογιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Πολιτών στη Δικαιοσύνης
Κλείνοντας την ομιλία ανάφερε ότι πέραν των ειδικότερων παρεμβάσεων, προτεραιότητα αποτελεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η επαναφορά της ηρεμία στις τάξεις της. «Και κυρίως, είναι όρος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για να αισθανθούν ξανά πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πως είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτός είναι ο σκοπός που θα υπηρετήσουμε. Αυτό είναι το όραμά μας για μια δικαιοσύνη - δείκτη της ποιότητας του πολιτισμού και της δημοκρατίας μας», είπε.