Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Σε δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του βασικού στόχου που είναι η μείωση των φόρων ώστε να ανασάνει η πραγματική οικονομία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σημειώνοντας ότι αυτά θα λαμβάνονται σταδιακά. «Μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος» τόνισε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας πως δεν προτίθεται να επενδύσει στην επικοινωνία.
Θα μπορούσε να πει πολλά και να τάξει ακόμα περισσότερα. Βρίσκεται άλλωστε στη περίοδο που είναι γνωστή για κάθε κυβέρνηση ως “ο μήνας του μέλιτος”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε πολύ απλά από το βήμα της βουλής να δεσμευθεί για μία σειρά θεμάτων, τα οποία ουδέποτε θα υλοποιούσε, ακολουθώντας την πεπατημένη πολλών προκατόχων του. Θα μπορούσε να περπατήσει στην οδό των υποσχέσεων στην οποία περπάτησαν πολλοί πριν από εκείνον.
Λίγα λόγια, στοχευμένες δεσμεύσεις και χαμηλοί τόνοι. Ούτε μεγαλοστομίες, ούτε επικοινωνιακές κορώνες. Με άλλα λόγια προτίμησε να είναι λιγότερο επικοινωνιακός και περισσότερο ουσιαστικός, χωρίς πάντως να λείπουν και οι δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα.
Άλλωστε ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα κρίνεται σε ετήσια βάση. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει από τη ΔΕΘ πως στόχος του είναι να αποτελεί το βήμα ενός δωδεκάμηνου προγραμματισμού, το βήμα των κατευθύνσεων αλλά και της λογοδοσίας της Κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας στην Βουλή πήγε για μία ακόμα φορά μέχρι εκεί που αισθάνθηκε ότι μπορεί να υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε. Ενδεικτικό αυτής της τακτικής, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε κ. Μητσοτάκης ότι τα “ευχάριστα νέα θα έρχονται σταδιακά, καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος”.
Μέσα στο 2020 θα αρχίσει η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα θα υπάρξει και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό, όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Η ομιλία του έκρυβε πάντως και μία ενδιαφέρουσα παράμετρο , την οποία θα δούμε μπροστά μας. Στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε ότι τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα επιστραφούν στη χώρα μας όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους, αλλά και για επενδυτικούς σκοπούς. Μέχρι τον Μάιο του 2022 λοιπόν τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με 5,1 δις ευρώ, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την ανάπτυξη.
Η συζήτηση στη Βουλή “φώτισε” και μία λεπτομέρεια που αφορούσε στο πρόσφατο παρελθόν. Η λεπτομέρεια αυτή έχει να κάνει σε έναν ειδικό λογαριασμό, τον οποίο ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει ως εγγύηση έναντι των δανειστών. Έναν λογαριασμό, ο οποίος τελικά, σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη, δεν υπήρξε ποτέ.
Ήταν 7 Μαΐου 2019, όταν ο τότε πρωθυπουργός μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο Ζάππειο Μέγαρο δήλωνε:
«Σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε έναν Ειδικό Λογαριασμό, έναν Escrow Account (Ανοικτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός), στον οποίο θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες 5,550 δις ευρώ.Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του Α.Ε.Π. και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα 3 χρόνια, δηλαδή 2020, 2021, 2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή στα 3,5%” έλεγε ο κ.Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση η νέα προσέγγιση στο κομμάτι της οικονομίας, την οποία παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κοινοβούλιο θα κριθεί και θα κριθεί αυστηρά από τους πολίτες, οι οποίοι μπορεί από την μία να δίνουν χρονικό περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη, από την άλλη όμως είναι δεδομένο ότι θα σταθούν κριτικά απέναντι στο έργο της κυβέρνησης.