Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Όσοι περιμένουν “κραυγές” και επικοινωνιακές κορώνες περασμένων εποχών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας προφανώς και θα περιμένουν για πολύ χρόνο ακόμα προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο.
Για πολλά μπορεί κάποιος να επικρίνει τον σημερινό πρωθυπουργό, όμως οι επικοινωνιακές προσεγγίσεις δεν είναι ένα από αυτά. Υπήρξαν για παράδειγμα κάποιοι που θα ήθελαν τον κ.Μητσοτάκη ως άλλο “Τουρκοφάγο” να βγει μετά την πρόσφατη συναντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο και να υιοθετήσει ένα λεξιλόγιο έντονων εκφράσεων εναντίον της γειτονικής χώρας. Τέτοιου είδους εικόνες και λογικές δύσκολα θα υιοθετούν από τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος δείχνει να επιμένει στην λογική των ήπιων τόνων και κυρίως των κινήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν στο εγγύς μέλλον. Κινήσεις που στοχεύουν στο να φέρουν την γειτονική χώρα σε πολιτική απομόνωση.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός αφήνει τα μεγάλα λόγια και τις μεγάλες “ρητορικές” αποκαλύψεις για την άλλη πλευρά του Αιγαίου, επιθυμώντας να μην προκληθούν λάθος εντυπώσεις στους Ελληνες πολίτες.
“Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν στο πέρασμα των ετών τα πάνω και τα κάτω τους” ακούγεται να λέει συχνά ο κ.Μητσοτάκης στους συνεργάτες του, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η πορεία προς την κανονικότητα δε διαταράσσεται από τούρκικους “τσαμπουκάδες”.
Κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης τις μέρες που έρχονται είναι να ακυρωθεί το τουρκολυβικό σύμφωνο και η αδιαλλαξία της Τουρκίας να καταδικαστεί στην πράξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και από τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής. Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο περιθώριο της οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Ηδη ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει μιλήσει ανοιχτά εναντίον του κ.Ερντογάν, με την Ανγκελα Μέρκελ να μην κρύβει τη διάθεσή της για μία νέα προσέγγιση στο μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί σημαντική παράμετρο στην όλη εξίσωση.
Για την ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εκπόνηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό, με τροποποίηση του Δουβλίνου και έμφαση στην αλληλεγγύη με επιμερισμό προσφύγων και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Οπως αναφέρει στο liberal.gr καλά πληροφορημένη πηγή στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν φάνηκε ότι μπορούν να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα πάνω στο θέμα της αύξησης χρηματοδότησης προς την Τουρκία με βάση τις προβλέψεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με άσκηση παράλληλης πίεσης στην γειτονική χώρα στο θέμα της εφαρμογής.