Όταν μιλούν οι αριθμοί τα λόγια περισσεύουν. Τα στοιχεία που υπάρχουν δεν επιτρέπουν ούτε διαστρεβλώσεις ούτε αφορισμούς και, κυρίως, δεν αφήνουν χώρο σε ανούσιες αντιπολιτευτικές κορώνες, τις οποίες συνηθίζει ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα.
Εδώ και μερικές εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει άλλου αφηγήματος, φλερτάρει διαρκώς με την κινδυνολογία ποντάροντας στο κύμα των αγανακτισμένων εξαιτίας των μέτρων.
Αιχμή του δόρατος η δήθεν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Η αλήθεια πάντως είναι διαφορετική αρκεί να εξετάσουμε με προσοχή τα νούμερα και άλλων χωρών της ΕΕ. Τότε μόνο μπορούμε να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Στην Πορτογαλία -χώρα που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα- τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 10.000 από τα 2.638 που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, ασκώντας μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην Ολλανδία -που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς μόλις στις 6 Ιανουαρίου- τα ημερήσια κρούσματα βρίσκονται πάνω από τις 7.000 και κινούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα παρά το αυστηρό lockdown κατά το οποίο τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Στο Βέλγιο, τα ημερήσια κρούσματα φτάνουν τις 3.000 και συνεχίζονται οι αυστηροί περιορισμοί. Στην Ιρλανδία, τα ημερήσια κρούσματα από 327 που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου έχουν εκτοξευτεί σε πάνω από 7.800, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς Covid από ποτέ, προκαλώντας σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτό οδήγησε την Κυβέρνηση της χώρας σε αυστηρότερο lockdown για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ημερήσια κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 62.000, ενώ στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία ξεπερνούν τα 20.000.
Οι καλές επιδόσεις της Ελλάδας αποτυπώνονται και στους χάρτες-δείκτες για τα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας που δημοσιεύει εβδομαδιαία, κάθε Πέμπτη, το κέντρο πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC). Πριν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κουνήσει το δάχτυλο ας δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα….μαθηματικά.