Οι μεταλλάξεις, οι αντιεμβολιαστές και ο φόβος νέων lockdown

Οι μεταλλάξεις, οι αντιεμβολιαστές και ο φόβος νέων lockdown

Με το βλέμμα στο φθινόπωρο και με τις μεταλλάξεις να καθίστανται επιθετικές προϊδεάζοντας για ένα 4ο κύμα το θέμα του εμβολιασμού μπαίνει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων σε διεθνές μάλιστα επίπεδο.

Η υποχρεωτικότητα ή οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους και η αυστηροποίηση μέτρων για τους ανεμβολίαστους δείχνει να τίθεται σε φάση διερεύνηση από χώρες της Ευρώπης, την Ρωσία, τις ΗΠΑ ακόμη και την Κίνα.

Το ενδεχόμενο να ζήσει ο πλανήτης καταστάσεις ανάλογες με αυτές που προηγήθηκαν με τo lockdown της παγκόσμιας οικονομίας δύσκολα θα καταστεί εφικτό.

Το τείχος ανοσίας μέσω των εμβολιασμών δείχνει να αποτελεί μοναδική λύση στην παρούσα φάση. Ακόμη και η ινδική μετάλλαξη, η αποκαλούμενη πλέον ως μετάλλαξη «Δέλτα», χαρακτηρίζεται ως άκρως επιθετική και κυρίως πολύ μεταδοτική με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για μια μετάλλαξη που θα κυριαρχήσει έναντι του αρχικού ιού.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ο εμβολιασμός καλύπτει και αυτή την μετάλλαξη και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και από την Ρωσία μέχρι την Πορτογαλία είναι πως θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης ενός νέου ισχυρού κύματος και πως θα απομακρυνθεί οποιαδήποτε εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ένα νέο lockdown της παγκόσμιας οικονομίας.

Με την λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους, αρνητές ή όσους τηρούν μια στάση αναμονής και διευκολύνσεων προς όσους έχουν εμβολιαστεί ορισμένες χώρες επιχειρούν να στείλουν μήνυμα στους πολίτες τους για την ανάγκη να συνδράμουν και αυτοί στην παγκόσμια προσπάθεια.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα το θέμα της μετάλλαξης «Δέλτα» απασχολεί σε κεντρικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο τραπέζι προτάσεις που αφορούν μέχρι και την υποχρεωτικότητα ή τουλάχιστον να δοθούν προνόμια σε όσους έχουν προχωρήσει στον πλήρη εμβολιασμό τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Τέξας έχουν απολυθεί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία που έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν ενώ λαμβάνονται μέτρα για όσους προσλαμβάνονται, ενώ όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η Morgan Stanley έχει ήδη ανακοινώσει πως στα κεντρικά της γραφεία στη Νέα Υόρκη δεν θα εισέρχονται ανεμβολίαστοι, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε πελάτες, είτε επισκέπτες.

Στην Ρωσία λαμβάνονται ακόμη αυστηρότερα μέτρα αφού δεν θα προσλαμβάνονται σε υπηρεσίες του Δημοσίου ανεμβολίαστοι και δεν θα επιτρέπεται και η είσοδός τους σε εστιατόρια ενδεχομένως το προσεχές διάστημα και σε μπαρ και καφέ.

Στην Κίνα, όπου η μετάλλαξη κάνει την εμφάνιση της και καταγράφονται νέα κρούσματα κορονοϊού, πόλεις λαμβάνουν μέτρα και κλείνουν μέχρι τις πτήσεις από και προς συγκεκριμένες περιοχές.

Το ζήτημα που ανακύπτει είναι σημαντικό αφού οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη «Δέλτα» θα χτυπήσει κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Ο καθηγητής Αχ. Γραβάνης ήδη τόνισε πως το επόμενο κύμα θα αφορά σε ποσοστό 95% αυτούς.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να καθιερώσει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία και την φροντίδα ηλικιωμένων.

Όμως αν το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα τα κρούσματα που πλέον δείχνουν να βρίσκονται υπό έλεγχο όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να επανέλθουν. Άλλωστε και αυτοί που σήμερα είναι διασωληνωμένοι στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Η πειθώ και η ενημέρωση αποτελούν μια οδό που όμως τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση. Οπότε το θέμα που τίθεται είναι τι ακριβώς μπορεί να γίνει και πώς.

Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες που βλέπουν να επανέρχεται το πρόβλημα και με ταχύτητα πιο μεγάλη από αυτή που αναμενόταν.

Lockdown

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα lockdown δύσκολα μπορεί να τεθεί ως σκέψη και ως ζήτημα συζήτησης σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Πολύ δε περισσότερο όταν το νέο κύμα που πιθανότατα θα χτυπήσει από το φθινόπωρο αν όχι νωρίτερα θα οφείλεται όχι στην αδυναμία του περσινού φθινοπώρου αλλά στην αδιαφορία και κυρίως σε ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε ένα αριθμό ανθρώπων. Αριθμό ικανό να συμβάλει στη διασπορά του κορονοϊού.

Το παράδειγμα της Morgan Stanley είναι χαρακτηριστικό. Ουδείς είναι διατεθειμένος να δει το μαγαζί του, την επιχείρησή του, την εταιρεία του, το ξενοδοχείο του να κλείνει διότι ένας υπάλληλος θέτει την ιδεοληπτική του λογική έναντι της ασφάλειας των υπολοίπων. Και ουδείς θα ανεχθεί καταστάσεις ανάλογες με αυτές που έζησε ολόκληρος ο πλανήτης.

Τα περί υποχρεωτικότητας ενδέχεται να επανέλθουν στο τραπέζι, όπως και τα περί διευκολύνσεων, ειδικά από το φθινόπωρο.

Απαιτείται να είναι έτοιμη και η Πολιτεία και η κοινωνία ώστε να μην μετατραπεί ένα ζήτημα δημόσιας υγείας σε αντικείμενο διχασμού μεταξύ εμβολιασμένων και μη, αρνητών και υποστηρικτών.

Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση και η κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να διατηρηθεί σε μια διαλυμένη οικονομία είτε αυτή αφορά μια χώρα είτε το παγκόσμιο πεδίο