«Τα μέτρα που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ήδη πολλά», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά και να συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς.
Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της «ΕΡA», ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «υπάρχουν συγκεκριμένες γειτονιές και Δήμοι στην Αττική με αυξημένα κρούσματα, αλλά και συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες, όπως η Κοζάνη» και πρόσθεσε πως «φαίνεται να φουντώνει το πρόβλημα και στην Καστοριά, στα Ιωάννινα, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη».
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες σε αυτές τις περιοχές να προσέχουν και να εφαρμόζουν τα μέτρα. «Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, φτάνουμε σε πάνω από 60 κρούσματα, μέσα σε μία ημέρα, εκεί που δεν υπήρχε καθόλου ζήτημα. Κι αυτό σημαίνει ότι κάποια χαλάρωση υπήρξε, γιατί δεν προηγήθηκε κάποια συρροή. Υπήρξε κάποια γενικότερη χαλάρωση, η οποία θα πρέπει να αναστραφεί. Άρα, αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα», συνέχισε.
«Στην Αττική -πέρα από το κέντρο της Αθήνας που μας ανησυχούσε από την αρχή και είχε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδίως με ανθρώπους που έχουν μεταναστευτικό-προσφυγικό προφίλ- φαίνεται ότι στη Δυτική Αθήνα, αλλά και στον Πειραιά υπάρχουν περισσότερα κρούσματα. Εκεί, στο νότιο κομμάτι της Αθήνας, στην Καλλιθέα στο Περιστέρι, κάνουμε συνεχώς ελέγχους για να δούμε ποιό είναι το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά. Ας εφαρμόσουμε αυτά, ας συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς και όλα θα πάνε καλά», είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με το σύστημα υγείας ο κ. Πέτσας δήλωσε: «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανησυχία για τις Μ.Ε.Θ.. Αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό κρουσμάτων, το σύστημα Υγείας θα αντέξει. Σημασία έχει να μην ξεφύγουμε από αυτό τον αριθμό των κρουσμάτων. Για παράδειγμα, πριν από περίπου έναν μήνα, δύο στις τρεις Μ.Ε.Θ. στην Αττική, για τον Covid, ήταν κατειλημμένες. Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από 60%, γιατί προσθέτουμε συνεχώς κλίνες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει περίπου σταθερός. Δυστυχώς, έχουμε μια αύξηση του αριθμού των θανάτων, γεγονός που μας ανησυχεί, γιατί αφορά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί από συρροές, για παράδειγμα σε γηροκομεία. Αυτά προσπαθούμε να τα περιχαρακώσουμε και δεν θα κουραστούμε να λέμε σε όλους να προσέχουν».
Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τέθηκαν οι βάσεις για μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής έναντι της Τουρκίας.
«Ίσως για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε προκλήσεις έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όχι απλώς έναντι δύο κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι «ήταν τόσο αποφασιστικοί ώστε να δείχνουν στην άλλη πλευρά ότι προτίθενται να καταλήξουν σε κυρώσεις σημαντικές, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο τα προηγούμενα χρόνια».
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στην πρόταση της Ελλάδας για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. «Πέρα από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν πλέον και κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι των ηγετών»΄.
Επανέλαβε δε, ότι κανείς «δεν μπορεί να αγνοεί προκλήσεις όπως αυτή της Αμμοχώστου ή της Ανατολικής Μεσογείου με τις παράνομες τουρκικές NAVTEX». «Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο πιο σκληρά θα μπορούσαν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προκλητικότητά της, όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ίσως και νωρίτερα».
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος της Ε.Ε. καταδίκασε για ακόμη μία φορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκδοση Navtex σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές του Καστελλόριζου. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, Γαλλία και Γερμανία έδωσαν περιθώριο μίας εβδομάδας στην Άγκυρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.
Όπως ήταν φυσικό, οι αποφάσεις της Ε.Ε. δεν έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στην Τουρκία, η οποία κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην παραδίνονται στις κακομαθημένες αξιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. «Αντί για την προώθηση του διαλόγου, του συμβιβασμού και της άνευ όρων θετικής ατζέντας, η συνέχιση της ρητορικής των κυρώσεων από την Ε.Ε., δείχνει πόσο μακριά από την ειλικρίνεια και πόσο μη εποικοδομητικός είναι ο στόχος και η γλώσσα που χρησιμοποιούν».
Για την οικονομία ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Ακούμε και εμείς την πρόβλεψη και της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και άλλων αναλυτών, που σχετίζονται, εν πολλοίς με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικοί και έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε περισσότερα εργαλεία για την στήριξη της οικονομίας. Η απόφαση να μην επιστρέφεται πλήρως η επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει ανακοινωθεί και από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, είτε για τη ρευστότητα, είτε για την τόνωση της απασχόλησης, όπως είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα για 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, που προχωρούν ικανοποιητικά. Επίσης, έχουμε και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα στηρίξει νέες θέσεις απασχόλησης. Mπορούμε να υλοποιήσουμε τέτοιες δράσεις γιατί, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα -δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση- απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Ήδη έχουμε δανειστεί από τις αγορές το τελευταίο διάστημα, περίπου 14 δις ευρώ, παρά την πανδημία, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό μας δίνει ένα ταμειακό περιθώριο να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία για όσο καιρό αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας».
Αναφερόμενος στα πρωτοσέλιδα της «ΑΥΓΗΣ» και της « ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» είπε: «Δεν υπάρχει για την Κυβέρνηση και τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, κανένα περιθώριο δισταγμού. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» ήταν ένα ιστορικό, κατά την άποψή μου, πρωτοσέλιδο. Βάζει τον δημοκρατικό κόσμο απέναντι σε νεοναζιστικά μορφώματα, τα οποία δοκίμασαν την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της Δικαιοσύνης. Η κοινωνία, η Δικαιοσύνη και το πολιτικό μας σύστημα άντεξαν. Οι πολίτες απέβαλαν αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα από τη Βουλή. Η Δικαιοσύνη ήρθε και τιμώρησε τέτοιου είδους εγκληματικές οργανώσεις για να τις βάλει, οριστικά πλέον, στο περιθώριο. Και πάνω σε αυτή την ομοθυμία του πολιτικού κόσμου πρέπει να χτίσουμε. Να αφήσουμε στην άκρη διχαστικά διλήμματα, γιατί πάντα καραδοκεί κάποιος εχθρός της Δημοκρατίας. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να την περιφρουρούμε. Είναι ένας διαρκής αγώνας. Μένω σε αυτό».