Αιγυπτιακή Προεδρία: Στενή συνεργασία με την Ελλάδα σε αμυντικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Αιγυπτιακή Προεδρία: Στενή συνεργασία με την Ελλάδα σε αμυντικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα

Η στενή συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου σε αμυντικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, τονίζεται σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας, μετά την επίσκεψη στο Κάιρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τους ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών και τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Κατά τη συνάντηση των δυο ηγετών συζητήθηκαν οι παγκόσμιες συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, καθώς και οι συνεχιζόμενες κρίσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος Σίσι υπογράμμισε τη θέση της Αιγύπτου στη γραμμή υποστήριξης μιας πολιτικής πορείας της Λιβύης και τη σημασία της διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, την έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος και την αποκατάσταση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και σταθερότητας της χώρας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν με εντατικούς ρυθμούς τον συντονισμό για την αντιμετώπιση των διαφόρων κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, ανταποκρινόμενες στις προσδοκίες των λαών της να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κ. Μητσοτάκης και Σίσι αντάλλαξαν επίσης απόψεις και προοπτικές για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τονίστηκε ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» σε αυτό το πλαίσιο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο πεδίο της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήρε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, καθώς εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενούνται στο έδαφος της Αιγύπτου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τους στενούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, χαιρετίζοντας την αξιοσημείωτη πρόοδο σε επίπεδο συνεργασίας τα τελευταία χρόνια. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Ελλάδας να συνεχίσει να προωθεί τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα επίπεδα, ιδίως υπό το φως του εξέχοντος ρόλου της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση των τρεχουσών κρίσεων και προκλήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.