«Δέχομαι το ρίσκο», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού που συνεπάγονται τα συλλαλητήρια εν μέσω πανδημίας, κατά τη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha. Στην ίδια συνέντευξη, προσέθεσε ότι προκειμένου να μη γίνονται συλλαλητήρια, θα πρέπει να κλείσει η Βουλή και να νομοθετεί μόνο για την πανδημία, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επαναλαμβάνοντας τα περί «ανεπάρκειας και αλαζονείας».
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση κατά πόσο ίδιος δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση στο όνομα της Δημοκρατίας, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δέχομαι το ρίσκο. Και το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει νομοσχέδια που εγείρουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις, γιατί δεν είναι σαν την περίπτωση του Πολυτεχνείου, είναι άλλο μία επετειακή εκδήλωση και είναι άλλο εν μέσω πανδημίας δίχως διάλογο να φέρνεις ένα νομοθέτημα που προκαλεί σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις». Και επισήμανε πως υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κυβέρνηση.
Στη συνέντευξη έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα αναστολής εργασιών της Βουλής, για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλώνοντας ευθέως πως αν γίνει αυτό τότε δε θα γίνονται και συλλαλητήρια, τα οποία σημειωτέον ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει με αφορμή και τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, καλώντας τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν. «Οι διαδηλώσεις είναι βασικό συστατικό μίας δημοκρατίας αν θέλουμε να λειτουργεί και να μην μπει σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τη λειτουργία της και ότι θα νομοθετεί μόνο σε ότι αφορά την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε συγκεντρώσεις. Αλλά δεν μπορεί στο όνομα μία έκτακτης κατάστασης να αναστείλουμε την λειτουργία της δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη κινήθηκε σε επίπεδο καταγγελιών και προσωπικών επιθέσεων αλλά και χαρακτηρισμών, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε και στο θέμα της Ικαρίας.
«Τι γιόρταζαν στην Ικαρία, τους 6 χιλιάδες νεκρούς;»
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εκ νέου για την Ικαρία που ανάγει σε πολιτικό ζήτημα φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για την υποδοχή όπου έγινε στον Πρωθυπουργό με «τσαμπούνες και βιολιά», ταυτίζοντας το γεγονός με το γεύμα που έγινε στο σπίτι του Βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Στεφανάδη.
Κάνοντας λόγο για «γλέντι» αναρωτήθηκε «τι ακριβώς γιόρταζαν τους έξι χιλιάδες νεκρούς ή την αγωνία των πολιτών», υποστηρίζοντας πως ήταν περιοδεία «προεκλογικού χαρακτήρα».
Και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μιλώντας για «σκάνδαλο», σε εισαγωγικά όπως είπε, καθώς και ότι «με ενόχλησε όχι το γεγονός ότι την ημέρα της απαγόρευσης αποφασίζεις να κάτσεις να φας και ξέρει ο εστιάτορας πως δεν μπορεί να ανοίξει για να φας εκεί».
Τι είπε για τα Πανεπιστήμια
Για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «φέρνει και την πανεπιστημιακή αστυνομία ως πυροτέχνημα για να μην συζητάμε το μείζον», ενώ, αν και παραδέχτηκε πως «σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κατ΄ εξακολούθηση παραβατική στάση έξω πανεπιστημιακών στοιχείων που προσβάλουν και την έννοια του ασύλου» αρνήθηκε ότι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, με ειδικούς φρουρούς μέσα στα πανεπιστήμια ή με τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, που προβλέπουν σώματα φύλαξης που θα λειτουργούν μέσα στα πανεπιστήμια και όταν χρειάζεται θα καλούν την αστυνομία
Τι είπε για Δημήτρη Κουφοντίνα
Για το θέμα του αρχιτρομοκράτη της 17Ν ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά τόνισε ότι «η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην δημοκρατία», αλλά σημείωσε «θα πρέπει να ισχύουν οι νόμοι για όλους και για τον πιο ελεεινό δολοφόνο» και όσοι λένε το αντίθετο - «τότε ας καταλάβουν ότι θρέφουν το μίσος κατά της δημοκρατίας».
«Όταν πολίτες όπως ο Άλκης Ρήγος ή ο Βασίλης Βασιλικός παίρνουν δημόσια θέση και τοποθετούνται υπέρ των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου, δεν σημαίνει ότι τοποθετούνται υπέρ των πράξεων που διέπραξε και για τις οποίες έχει κριθεί», υποστήριξε.