Στην υπεράσπιση της αναβάθμισης των F16 προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της απάντησής του στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Σταύρου Θεοδωράκη. Την ίδια ώρα, ισχυρίστηκε ότι το ταξίδι του στις ΗΠΑ είχε πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα, δηλαδή δεν «ήταν απλώς φωτογραφίες». «Έχω κι άλλες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας απαριθμώντας τις –κατά το Μέγαρο Μαξίμου- ειδήσεις.
Μεταξύ αυτών ότι Ο D. Trump τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βγήκε από την κρίση αλλά και πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό για στενή παρακολούθηση του θέματος. «Για πρώτη φορά δημόσια ο Trump είπε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενεθάρρυνε τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε «απτό αποτέλεσμα» την προσδοκώμενη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την προώθηση επενδύσεων στη χώρα μας. «Απτό αποτέλεσμα είναι ότι αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα, ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει καμπή για τις αμερικανικές επενδύσεις ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας».
Επιπλέον, στη δευτερολογία του, απαντώντας στις επικρίσεις για τη συνάντησή του με τον Donald Trump, υπενθύμισε ότι «βρέθηκα και στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Fidel Castro ως έλληνας πρωθυπουργός που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας».
Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των F16 υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναγκαία από χθες και όχι σήμερα. Σχετικά με την συμφωνία με τις ΗΠΑ (ακόμα δεν υπάρχει σε χαρτί φυσικά) ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό. «Το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα, το δικό μας τα ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ, με τη δαπάνη να γίνεται σε βάθος 10ετίας. Αυτή είναι η αγορά του αιώνα, οι δαπάνες, οι σπατάλες», υποστήριξε και μίλησε για «σπέκουλα» και fake news από πλευράς ΜΜΕ.
«Η επίσημη απάντηση αναμένεται τις επόμενες ημέρες και μόλις έρθει στο ΥΠΕΘΑ θα τεθεί στην επιτροπή εξοπλισμών. Το σύνολο των αεροσκαφών για τα οποία ζητήθηκε προσφορά ήταν 123 αεροσκάφη για τα οποία η ΗΠΑ ζήτησε μια έγκριση για να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Η συνολική προσφορά ανέρχεται στα 2,4 δις δολάρια», εξήγησε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη από την αναβάθμιση των F16 παρά μόνο ίσως η εμπλοκή της ΕΑΒ στο έργο. «Γνωρίζουν όσοι έχουν γνώση τέτοιων συμφωνιών ότι ένα μέρος του ποσού αντιστοιχεί στα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη. Από την εμπειρία μόνο κατ' ελάχιστον ανταποκρίθηκαν. Ούτε καν υλοποιήθηκαν, κατά κανόνα μέσα από την κερκόπορτα διακινήθηκαν μίζες στήθηκαν μηχανισμοί διασπάθισης χρήματος», τόνισε και ανακοίνωσε ότι «δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και σε κάθε συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη».
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα η χώρα μας αντί των αντισταθμιστικών θα διεκδικήσει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους, γιατί «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη».
Για τη Σούδα ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δημιουργήθηκε ένας μύθος μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιλαμβάνει τη Σούδα. «Δεν απαντούσαμε γιατί δεν είχε κανένα νόημα. Τώρα μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε το μύθο που κάποιοι στήσανε», είπε και εξήγησε ότι «μια πιθανή μελλοντική αναβάθμιση μιας ενδιαφέρει κι εμάς».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι φέτος η χώρα θα κλείσει ανάπτυξη πάνω από 2% ενώ του χρόνου εκτίμησε ότι «θα μπορέσουμε διαψεύσουμε θετικά τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη που μπορεί να είναι κοντά στο 3%». Τέλος, κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη, επειδή όπως είπε «για πρώτη φορά υπάρχει όχι μόνο η δυνατότητα εξόδου αλλά και ενίσχυσης ρόλου της χώρας διεθνώς να έρθει «στη σωστή όχθη του ποταμιού σε αυτή την προσπάθεια».
Αλέξανδρος Διαμάντης