Υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Σύρο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί, τονίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε μια επιλεκτική αναφορά σε στοιχεία της οικονομίας και επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, επισημαίνοντας πως «στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγής, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας».
Μιλώντας σε εργαζόμενους στο Νεώριο της Σύρου δήλωσε πως «η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο Σύρου αποφεύγεται οριστικά» και πως «το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής οικονομίας». Ακόμη, κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να κρατούν το Νεώριο, με «αγώνα και διεκδίκηση».
Τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να μπήκε στην μεταμνημονιακή εποχή αλλά χρειάζονται πολλά προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στην διεθνή οικονομική κοινότητα», σημειώνοντας πως ακόμα χρειάζεται πολλή δουλειά.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως «μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της λαίλαπας, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Σήμερα τα τελευταία τρία δύσκολα χρόνια η ανεργία μειώθηκε κάτω του 20%», ενώ τόνισε ότι «όλες οι μεγάλες πληγές της οκταετίας δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μια μέρα στην άλλη, είναι όμως καθήκον μας να τις γιατρεύσουμε».
«Τα χρόνια των μνημονίων, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, υπέφερε περισσότερο από τον καθένα. Η εργασία έγινε το μόνο "εμπόρευμα", που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι «πωλητές» -δηλαδή οι εργαζόμενοι. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Η ανασφάλεια, η βία των απολύσεων, ο εκβιασμός της εργατικής τάξης με τη χρησιμοποίηση ως μοχλού μιας τεράστιας στρατιάς ανέργων, που δημιούργησαν τα μνημόνια, είχαν σαφείς στόχους. Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας. Να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται με την εργοδοσία. Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός έγινε όπλο για την εντεινόμενη συντριβή της εργασίας», ανέφερε.