Επέμεινε στα ίδια διχαστικά επιχειρήματα ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του και στην ανέξοδη κριτική του για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εκνευρισμένος και επανέλαβε το αίτημά του για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
«Όση ώρα μιλάμε στη Βουλή έχουν πεθάνει 20 άτομα στην Ελλάδα. Και εσείς απαντάτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι. Για άλλη μία φορά επιτεθήκατε στην Αριστερά. Δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών», είπε χαρακτηριστικά και απέφυγε να απαντήσει αν συμφωνεί με το νέο lockdown. Όπως είπε αυτό δεν είναι το… θέμα, αλλά γιατί φτάσαμε ως εδώ.
«Δεν είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Επιλέξατε να κάνετε επίθεση στην Αριστερά και στην αντιπολίτευση», προσέθεσε ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να επιτάξει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στη Θεσσαλονίκη.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε προσλήψεις ιατρών και τώρα στρέφεται στους ιδιώτες. «Τους δίνετε 2 χιλιάδες για έξι μήνες για να βοηθήσουν. Έχετε σκεφτεί αυτούς που δουλεύουν στην πρωτοβάθμια;
Ανακοινώσατε προσλήψεις στον στρατό και είπατε ότι έχουμε πόλεμο στην υγεία αλλά δεν ανακοινώσατε τίποτα για προσλήψεις στην υγεία», είπε ενώ μίλησε για σχέδιο της κυβέρνησης περί σύμπραξης του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο στην Υγεία.
Παράλληλα, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτά που πρότειναν οι επιστήμονες τα έκανε δεκτά η κυβέρνηση. «Σας ζητώ να μας πείτε. Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους για τον τουρισμό, για τα δρομολόγια στα πλοία, στα ΜΜΜ, για τα σχολεία; Τι σας είπαν οι επιστήμονες για τα γηροκομεία;», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Τέλος, σε ότι αφορά το Πολυτεχνείο ναι μεν τόνισε ότι η καραντίνα είναι κατανοητή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ότι δεν θα λειτουργούν οι θεσμοί και ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να εκφράζονται.
«Υπήρξε εγκληματικός εφησυχασμός»
Στην πρωτολογία του ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε βαθιά διχαστικός, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα διανύει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εγκληματικό εφησυχασμό» και παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ένα mea culpa. «Περίμενα να πείτε ένα "πέσαμε έξω" όπως χθες ο κ. Γεωργιάδης. Αυτή η χώρα έχει μόνο ατομική ευθύνη; Δεν έχετε καμία ευθύνη εσείς για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη και λέγατε "νικήσαμε τον κορωνοϊό”;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επέμεινε στην πρότασή του για Υπουργό Υγείας κοινής αποχής. Πρότεινε, δε, την καθηγήτρια Αθηνα Λινού.
Επανερχόμενος στη ανέξοδη κριτική προς την κυβέρνηση και στη γραμμή της καταστροφολογίας υπεραμύνθηκε των νέων, υπαινισσόμενος ότι για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται και ο συνωστισμός τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Δεν έχετε καμία ευθύνη για τις τάξεις στα σχολεία, που νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για την αύξηση του αριθμού ανά τάξη στα σχολεία; Ενώ και εργασιακούς χώρους που δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας πουθενά; Εκεί δεν υπήρχε πρόβλημα;», είπε ο Αλ. Τσίπρας για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ένας εγκληματικός εφησυχασμός.
Επίσης δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε στην κυβέρνηση για τον αριθμό των ΜΕΘ, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αύξηση των κρεβατιών αγγίζει περίπου τα 200. «Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι από τις 50 ΜΕΘ που έδωσε η Βουλή στο Σωτηρία λειτουργούν οι 9. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Υπάρχει υποστελέχωση στο ΕΣΥ επειδή αρνείστε κατηγορηματικά να κάνετε μόνιμες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», προσέθεσε. «Σας ζήτησα να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως πράξη γενναιότητας και ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Βρείτε έναν τρόπο να το πείτε. Σας είπαμε, αναγνωρίστε την ολιγωρία και ζητήστε την βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων», συνέχισε και μίλησε για διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία. Επιλογή σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, γίνεται στους μη Covid ασθενείς, διότι έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία. Επιλέγει ο γιατρός ποιον θα οδηγήσει στο χειρουργείο. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ενισχύσατε όσο πρέπει το ΕΣΥ αυτούς τους οκτώ μήνες». Στηρίζοντας, δε, τον Π. Πολάκη ισχυρίστηκε ότι μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό επέδειξαν σοβαρό έργο στο υπουργείο Υγείας, «σε συνθήκες μάλιστα δημοσιονομικής ασφυξίας».
Ο Αλ. Τσίπρα επέμεινε στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί να συγκυβερνήσει αλλά να… βοηθήσει. Το ζητήσαμε για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, δεν θέλουμε συγκυβέρνηση», είπε.