Δίχως να ξεκαθαρίζει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον φράχτη του Έβρου, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να μένει μακριά από το θέμα και να μιλά για «φράχτες στην αδικία», αποφεύγοντας να πάρει θέση για ένα ζήτημα, όπου οι ιδεοληψίες στελεχών του κόμματός του, συγκρούονται με την πραγματικότητα.
Στην πρώτη του δημόσια αναφορά για τον φράχτη, ο Αλ. Τσίπρας, απέφυγε να σχολιάσει το αυτονόητο, ότι όταν γνωρίζεις πως ανά πάσα στιγμή χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να διασχίσουν τα σύνορά σου, η χώρα οφείλει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να τα προστατεύσει.
Αντί να πάρει μια καθαρή θέση, περιορίστηκε να σταθεί στην ανάγκη χρηματοδότησης από την Ευρώπη πολιτικών για να μην συσσωρεύονται οι μετανάστες μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί όλα αυτά ακυρώνουν την ανάγκη ύπαρξης του φράχτη, ο οποίος απέδειξε τη χρησιμότητά του κατά την υβριδική επίθεση που οργάνωσαν οι Τούρκοι.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δημιούργησε μια εικόνα πως αυτή η ψηφοφορία (σσ: στο Ευρωκοινοβούλιο) ήταν για το αν θέλουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι», ωστόσο δεν απάντησε στο ζητούμενο. Δηλαδή ότι μπορεί οι φράχτες να μην λύνουν το πρόβλημα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να υπάρχουν. Και από τη στιγμή που υπάρχουν, καλό είναι να χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν μη τι άλλο, προστατεύουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Πέρα από τον περιβόητο φράχτη στον Έβρο, δεσμευόμαστε ότι θα υψώσουμε πολλούς φράχτες, θα υψώσουμε φράχτη στην αισχροκέρδεια, θα υψώσουμε φράχτη στην τραπεζική αυθαιρεσία, θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία», ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλ. Τσίπρας αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα του φράχτη. Έτσι και σταχυολογηθούν επιμέρους δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνουν τον ίδιο και την Κουμουνδούρου σε δύσκολη θέση. Ανοικτά κατά της επέκτασης του φράχτη έχουν ταχθεί τις τελευταίες ημέρες, πρώην υπουργοί και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
Την Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή, μίλησε για «διαφιλονικούμενες» περιοχές και υποστήριξε πως το «μεταναστευτικό δεν αποτρέπεται και δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπεραμύνθηκε της τροπολογίας Παπαδημούλη, κάνοντας λόγο για θράσος της κυβέρνησης «να επιμένει ότι αντί τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης, την υγεία ή υποδομές και εξοπλισμό που συμβάλλουν πραγματικά στη φύλαξη συνόρων, πρέπει να πηγαίνουν σε νέους φράχτες για να κάνει σόου ο κ. Μητσοτάκης». Και επισήμανε πως «όποια χρησιμότητα και να έχει ο φράχτης σε ορισμένα σημεία του Έβρου, κανείς εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Μελόνι δεν πιστεύει ότι αποτελεί λύση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό».
Ο πρώην υπουργός Μεναστευτικής Πολιτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι «η δική μου άποψη θα ήταν, να μην επεκταθεί ο φράχτης», υποστηρίζοντας ότι «είναι μια φενάκη να πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει η μετανάστευση και το προσφυγικό κύμα».
Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ισχυρίστηκε πως ο φράχτης στον Έβρο και η επίσκεψη Μητσοτάκη στην περιοχή «είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για να πουλήσει φόβο πριν τις εκλογές», ενώ προ ημερών είχε δηλώσει ότι «η ιστορία της επέκτασης δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».
Και βέβαια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή πως ο φράχτης του Έβρου παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα.
«Ο φράχτης είναι μέσα από τα ελληνικά σύνορα. Είστε παράνομοι τόσο σε ό,τι αφορά στη διεθνή νομιμότητα, όσο και ό,τι αφορά στη συνταγματική τάξη. Είναι δεδομένο αυτό. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε» και απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, πρόσθεσε ακόμη πως «το πρόβλημα το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες», είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός στον ΣΚΑΪ στα τέλη Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεχθεί επιθέσεις επειδή φωτογραφήθηκε μπροστά του.
Ζήτημα εθνικής ασφάλειας
Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την ύπαρξη του φράχτη, παρότι είναι γνωστό ότι το μεταναστευτικό ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για την Ελλάδα
Παρεμπιπτόντως, η ύπαρξη του φράχτη, δηλαδή των υποχρεωτικών σημείων διάβασης που περιλαμβάνει, είναι καθοριστικά και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Τα υποχρεωτικά σημεία διέλευσης του φράχτη θα είναι εφοδιασμένα με κατάλληλες βιομετρικές συσκευές, οι οποίες θα επιτρέπουν την άμεση αποτύπωση και σύγκριση όλων όσων εισέρχονται στην Ελλάδα. Επί της ουσίας θα είναι πολύ ευκολότερη η χαρτογράφηση και πρόληψη τέτοιων περιστατικών, όπως η εξάρθρωση του πυρήνα των τρομοκρατών, με τη συνδρομή της ισραηλινής Μοσάντ.
Τα άτομα που συνελήφθησαν για την πρόσφατη υπόθεση τρομοκρατίας, ο πυρήνας της οποίας εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της Μοσάντ, λέγεται ότι είχαν εισέλθει παράνομα πριν από μια πενταετία στην Ελλάδα μέσω Ορεστιάδας.
Αν ο φράχτης καλύψει το σύνολο των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, θα περιοριστούν και οι πιθανότητες εισόδου ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατία.
Διαβάστε επίσης:
Και ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει για την αυτοδυναμία της ΝΔ
Αλ. Τσίπρας: Θέλει να επιβάλει φόρο στις τράπεζες, επιμένει σε κρατικοποίηση της ΔΕΗ