Αλ. Τσίπρας: Θέλει να επιβάλει φόρο στις τράπεζες, επιμένει σε κρατικοποίηση της ΔΕΗ
Eurokinissi
Eurokinissi

Αλ. Τσίπρας: Θέλει να επιβάλει φόρο στις τράπεζες, επιμένει σε κρατικοποίηση της ΔΕΗ

Την επιβεβαίωση ότι οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία κινούνται στην σφαίρα του οικονομικού παραλογισμού, και δεν αποκλίνουν από εκείνες τις οποίες έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν ο ελληνικός λαός, έδωσε την Παρασκευή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας

Σε συνέχεια του μπαράζ δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γιάννης Δραγασάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, σήμερα ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ότι εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές θα επιβάλει έκτακτο φόρο στις τράπεζες και θα κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ.

«Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Καλαμάτα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη «κρατικοποίησης της ΔΕΗ και απαλλαγής της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας».

Παράλληλα, ζήτησε καθαρή νίκη, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και την πολιτική αλλαγή με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι «εθνικό καθήκον να αγωνιστούμε για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη για να μην συνεχιστεί η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η αισχροκέρδεια, η συγκάλυψη, η αναδιανομή για τους λίγους». Έκανε σύγκριση των δύο κομμάτων λέγοντας ότι «για πολλά μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς αλλά όχι για την τιμιότητά μας και για τα καθαρά χέρια μας. Κάναμε λάθη αλλά βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και παραδώσαμε την χώρα με 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Στο δικό μας DNA είναι η δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της πατρίδας υπό την προμετωπίδα «Δικαιοσύνη παντού» υπογραμμίζοντας: «αυξήσεις μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος».

Απευθύνθηκε στους πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιοί, αριστεροί κεντρώοι, να πουν «ως εδώ, δεν πάει άλλο» και να στηρίξουν την απαραίτητη πολιτική αλλαγή. Αυτό που διακυβεύεται, είπε χαρακτηριστικά δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η καθημερινότητα.

Ερωτήματα για το δυστύχημα των Τεμπών και την «συγκάλυψη»

Ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση τόσο για το δυστύχημα όσο και για «προσπάθεια συγκάλυψης». Είπε χαρακτηριστικά: «Στην όμορφη κοιλάδα των Τεμπών συναντήθηκαν όλες οι ασχήμιες του κράτους που διαφημίστηκε ως επιτελικό, με δραματικές συνέπειες. Η διάλυση του δημόσιου τομέα και κάθε δομής προστασίας των ανθρώπων. Η εμμονή στις θολές συμφωνίες με τα μεγάλα συμφέροντα. Ο κομματισμός, ο χρηματισμός, το ρουσφέτι, το βόλεμα».

Παράλληλα, έθεσε τα ερωτήματα:

- Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019 παραμένει γιαπί; Αν και μόνο αυτό λειτουργούσε δεν θα είχε συμβεί η τραγωδία.

- Γιατί παραβίασαν το νόμο για να διορίσουν το μοιραίο σταθμάρχη;

- Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική υπουργική απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε μέρες μετά τον διορισμό, να τον νομιμοποιήσει ;

- Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες;

- Γιατί το καλοκαίρι του ‘19 υπήρχαν 1200 μόνιμοι στον ΟΣΕ και ειδικά στη Λάρισα 25 σταθμάρχες και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα;

- Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;

-Γιατί την επόμενη μέρα του δυστυχήματος και ενώ είχε ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη, έσπευσε ο πρωθυπουργός να διορίσει τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα; Που ακούστηκε να διορίζουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι τους ελεγκτές του;».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ο υπεύθυνος πρωθυπουργός «απαντούν με όρους υποκρισίας, επικοινωνίας και ψέματος. Με όρους συγκάλυψης των ευθυνών τους». Λένε ότι φταίνε όλοι άρα κανένας συγκεκριμένα, είπε ο κ. Τσίπρας και ακολούθως έστρεψε τα πυρά του στον πρωθυπουργό: «Όλοι αλλά όχι ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους. Όλοι αλλά όχι ο κύριος Μητσοτάκης. Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός του «δεν ήξερα». Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι πεθαίνουν. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του έστησε στο Μαξίμου βιομηχανία υποκλοπών. Δεν ήξερε ότι η υπουργός του ανέδειξε κορυφαίο πρόσωπο του Πολιτισμού τον Λιγνάδη. Δεν ήξερε τι έκαναν ο Πάτσης, η Νικολάου, ο Κοντολέων, η στρατιά των αρίστων. Και δεν ήξερε βέβαια ότι ο υπουργός του είχε αφήσει το σιδηρόδρομο ερείπιο».

Τον κατηγόρησε ακόμη ότι «έφερε προς ψήφιση χτες στη Βουλή ένα νομοσχέδιο ασέβειας που θεσπίζει το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που οι ίδιοι διόρισαν. Να μη μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται;».

Ακολούθως προειδοποίησε: «Δυστυχώς για αυτούς όμως, η εποχή της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει άπλετο χώρο στην αλήθεια. Και κανένα ακαταδίωκτο δεν πρόκειται να ισχύσει για κανέναν μετά την πολιτική αλλαγή».

Διαφθορά, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία

Αφού έκανε αναφορά στην πανδημία και στους χιλιάδες νεκρούς, στις υποκλοπές και στις «υποθέσεις διαφθοράς» πρόσθεσε: «Αυτή είναι η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Η Ελλάδα της ακρίβειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της οικογενειοκρατίας, η Ελλάδα της θεσμικής καταρράκωσης, η Ελλάδα της αδικίας. Και αυτή η Ελλάδα δε μας αξίζει. Ότι και να είμαστε, ότι και να πιστεύουμε. Αριστεροί, κεντρώοι ή δεξιοί. Διαφήμισαν επιτελικό κράτος και έχτισαν ένα ανίκανο, αναποτελεσματικό, οικογενειακό, κομματικό, κράτος-ΑΕ. Λειτουργούν σαν ιδιοκτήτες της χώρας». Έκαναν κανονικότητα την οικογενειοκρατία και το ρουσφέτι. Υπονόμευσαν το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με τον πιο προκλητικό τρόπο.

Τα διλήμματα των εκλογών

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τα διλήμματα των εκλογών: «Οι εκλογές είναι μια ιστορική ευκαιρία να απαντήσουμε στα κρίσιμα διλήμματα που ορθώνονται μπροστά μας: Αλήθεια, ή συγκάλυψη; Εντιμότητα, ή διαφθορά; Δημοκρατία, ή οικογενειοκρατία; Δικαιοσύνη για όλους ή προνόμια για λίγους;»

Κάλεσε τους πολίτες «από δω, από την Καλαμάτα, να υπογράψουμε μαζί το εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της πατρίδας.

Ακολούθως εξήγησε: «Η πρώτη πράξη δικαιοσύνης, είναι ότι από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων.

Όπως υποστήριξε:

Δικαιοσύνη για την κοινωνία σημαίνει:

- 'Αμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.

- Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

- Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

- Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

- Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη για την εργασία σημαίνει:

- Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

- Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο

- Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

- Ξεπάγωμα των τριετιών

- Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

- Επανίδρυση του ΣΕΠΕ

- Επαναφορά του 8ωρου και κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη για την οικονομία σημαίνει:

- Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

- Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή

- Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

- Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς

- 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

- Κανόνες στη λειτουργία των funds

- Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Διευκρίνισε δε ότι «Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες. Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Γιατί δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να έχουν όλοι δυνατότητα σε τραπεζική χρηματοδότηση και όχι μόνο οι μεγάλοι.

Δικαιοσύνη για τις συντάξεις σημαίνει:

- Επιστροφή όλων των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις

- Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

- Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά

- Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Εξήγγειλε ακόμη μέτρα για τις μητέρες και για τους νέους με «προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbn και διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου»

Δικαιοσύνη για την Υγεία σημαίνει:

- 'Αμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών Και Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

- Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

- Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

- Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη για την Παιδεία σημαίνει:

- 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.

- Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

- Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

- Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

- Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη για το κράτος σημαίνει:

- Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους με ένα δημοκρατικό, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος

- Θέλουμε επίσης μια Ελληνική Αστυνομία που να καταπολέμα το έγκλημα. Όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.

- Για αυτό και θα προχωρήσουμε άμεσα στην Αναδιοργάνωση, τον εκδημοκρατισμό και τη κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς.

- Και θέλουμε μια ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική που θα ασχολείται την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και όχι για να ακούει το μισό πολιτικό σύστημα. Να παρακολουθεί τη Greek mafia, όχι να διοικείται από τη Greek mafia.

Μίλησε για έλεγχο των αμυντικών δαπανών προειδοποιώντας ότι «Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε. Θα στηρίξουμε έμπρακτα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα θα ελέγξουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια».

Τέλος, μίλησε για «δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη εξηγώντας ότι σημαίνει:

- Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.

- Σημαίνει Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

- Σημαίνει Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Οι αυτοδυναμίες χρεοκόπησαν την χώρα

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και στις συνεργασίες της επομένης των εκλογών: «Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το εθνικό μας σχέδιο. Και έχει ως όρο, προϋπόθεση, προαπαιτούμενο, την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για την πολιτική αλλαγή. Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει, την επόμενη ημέρα των εκλογών, ατζέντα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει ως εκλογικό του στόχο την αυτοδυναμία. Την ταυτίζει μάλιστα με τη σταθερότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι η σταθερότητα απαιτεί δημοκρατικές συναινέσεις και κυβερνήσεις της πιο πλατιάς λαϊκής στήριξης. Και όχι τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και το ανεξέλεγκτο της αυτοδυναμίας. Καλό είναι να μη ξεχνάμε ότι με αυτοδυναμίες χρεοκόπησε η χώρα».