Ανάγκη ταχείας εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού για ανεμπόδιστη μετακίνηση ταξιδιωτών
Κυρ. Μητσοτάκης

Ανάγκη ταχείας εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού για ανεμπόδιστη μετακίνηση ταξιδιωτών

Στη σημασία της γρήγορης εφαρμογής του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, στάθηκε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης στο Πόρτο των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ της ταχύτερης δυνατής εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν περιορισμοί κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών. Σε ό,τι αφορά το επίκαιρο ζήτημα της πατέντας των εμβολίων, ο πρωθυπουργός σημείωσε και χθες ότι στηρίζει την πρόταση για την απελευθέρωσή τους, υπενθυμίζοντας πως το είχε στηρίξει ήδη από τον Απρίλιο του 2020.

Εστίασε ακόμη στην σημασία ανάδειξης της κοινωνικής ατζέντας της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας στο περιθώριο.

Όπλα της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας μέσω των επενδύσεων, θα είναι η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνδρομή της νέας εργατικής νομοθεσίας.

Το θέμα είχε αναδείξει και το Σάββατο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη, καθώς οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, η πανδημία υποχωρεί και οι οικονομίες σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, οι παρεμβάσεις του εργασιακού επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ενώ όπλο για την προσπάθεια της χώρας είναι οι πολιτικές που θα χρηματοδοτήσουν τα συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19 δισ. άμεσες επιχορηγήσεις.

Παρεμβάσεις για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, αναβάθμιση δεξιοτήτων και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, για τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεδομένου του μεγέθους της χώρας.

Επίσης, είχε υπογραμμίσει ότι στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας στο περιθώριο ενώ εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας προκειμένου να τεθεί σε πολύ υψηλή προτεραιότητα η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης.

Η λύση στο Κυπριακό να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τέλος, κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους Ευρωπαίους ηγέτες για την άτυπη Πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, που έλαβε χώρα στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ανάκαμψη που έρχεται, πρέπει να έχει περισσότερες και καλύτερες δουλειές

Περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η οικονομική ανάκαμψη μετά την περιπέτεια της πανδημίας, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να θέσει την καταπολέμηση των διακρίσεων ως πρώτη προτεραιότητα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το όποιο όπως είπε εκτιμά ότι θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου.