Η γιορταστική ελαφρότης των ημερών δεν τροφοδοτεί με επιχειρήματα την αντιπολίτευση, πέραν ίσως της ακρίβειας. Αλλά αυτή είναι βιωμένη και χιλιοειπωμένη. Έτσι ξεψαχνίζοντας την επικαιρότητα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρήκαν νέο θέμα ευκλεούς αντιπολίτευσης. Την ιθαγένεια των απογόνων του τέως Βασιλιά.
Αμφίβολο αν το θέμα θα τους φέρει προσδοκώμενη πολιτική υπεραξία, αφού ο λαός το έχει καταχωνιάσει στη συλλογική του λήθη. Άλλωστε ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του με τη φαιά ιστορία των βασιλικών αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων το 1974, με το δημοψήφισμα.
Ένα δημοψήφισμα που έγινε σεβαστό, παρότι στην ιστορική συγκυρία ήταν επώδυνο έως και επικίνδυνο, και το οποίο διαμόρφωσε τη μεταπολιτευτική μας ιστορία. Εν αντιθέσει φυσικά με το fake δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ευτέλισε την έννοια των δημοψηφισμάτων.
Η ιστορία γνωστή. Αίτηση για ελληνική ιθαγένεια κατέθεσαν δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Οι αιτήσεις αφορούν τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τα πέντε του εγγόνια, τα τρία παιδιά του Παύλου και τα δύο παιδιά της Αλεξίας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών η γραφειοκρατική διαδικασία είναι: «Κατατίθεται η αίτηση από όποιο μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας το επιθυμεί, δηλώνει ότι αναγνωρίζει το πολίτευμα, δηλώνει ότι δεν έχει κάποια αξίωση λόγω της προηγούμενης πολιτειακής κατάστασης και το πιο σημαντικό, επιλέγει επώνυμο και δηλώνει και τα άλλα στοιχεία για να γίνει η δημοτολογική τους εγγραφή».
Στη χώρα που ο κάθε μετανάστης αποκτά ελληνική ιθαγένεια, δηλώνοντας όποιο επίθετο γουστάρει (αφού ερχόμενοι έχουν «χάσει» τα χαρτιά τους αλλά όχι τα κινητά τους), μια διαδικασία που υποστηρίζει ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ και «μετριοπαθώς» το ΠΑΣΟΚ, έγινε τεράστιο θέμα το επίθετο που θα διαλέξουν οι γόνοι της τέως βασιλικής οικογένειας.
Διάλεξαν το επίθετο Ντε Γκρες ( De Grece), όπως είναι εγγεγραμμένο και στα διπλωματικά διαβατήρια της Δανίας, που κατέχουν. Μπορεί βέβαια το όνομα να σηματοδοτεί κάποια μελλοντική επιθυμία τους. Εφόσον όμως, δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν το πολίτευμα της χώρας και όλα τα συναφή παρελκόμενα, το θέμα κλείνει.
Το επίθετο θαρρούμε δεν σηματοδοτεί τίποτε άλλο, παρά μια οικογενειακή νοσταλγία. Και κυρίως είναι «σημείο αναγνώρισης» προκειμένου να κινούνται «εντός κλίματος» στους κύκλους του άνεργου διεθνούς τζετ σετ των εκπεσόντων. Πολλούς εξ αυτών είδαμε στην κηδεία του Κωνσταντίνου.
Άλλωστε το ίδιο επίθετο είχε και ένας εξάδελφος του τέως, ο Μιχαήλ, και οι κόρες του. Ο οποίος Μιχαήλ ζούσε στην Ελλάδα και απεβίωσε φέτος τον Ιούλιο. Ήταν δεινός συγγραφεύς ταξιδιωτικών εμπειριών, μελετών, δοκιμίων, ιστορικών μυθιστορημάτων, βιογραφιών, κ.α. Ουδείς είχε θέσει θέμα επωνύμου του.
Τώρα με αφορμή το επίθετο των εκπεσόντων (ή ξεπεσμένων), ανατρίχιασε από δημοκρατική αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας σε ανακοίνωση ότι «η ελληνική έννομη τάξη δεν αναγνωρίζει «τίτλους ευγενείας», κάτι που επιχειρείται να υπονοηθεί υπόγεια μέσω του συγκεκριμένου επιθέτου».
Συμφωνούμε. Αρκεί να ζητήσει από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Δούκα να αλλάξει το επώνυμό του, γιατί υπονοείται υπόγεια σε τίτλο ευγενείας! Το ίδιο και σε όσους Έλληνες πολίτες έχουν το επίθετο «Βασιλιάς», «Βασιλόπουλος», «Βασιλειάδης» κλπ.
Το κόμμα επίσης, τονίζει ότι «το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά & αμετάκλητα το 1974». Μα ακριβώς. Τότε προ τι ο πόνος και σπαραγμός; Απλώς ευκαιρία, να βάλει τη φιλομεταναστευτική ατζέντα του.
Γράφει η ανακοίνωση: «Όταν στις μέρες μας, χιλιάδες άνθρωποι, που ζουν με τις οικογένειές τους και εργάζονται για δεκαετίες στην Ελλάδα, βρίσκουν μπροστά τους παράλογα και άδικα εμπόδια για να πολιτογραφηθούν με νόμους της κυβέρνησης, η ΝΔ επικεντρώνεται στην κτήση ιθαγένειας για την τέως βασιλική οικογένεια, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο».
Μόνο που η ΝΔ μπορεί να κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο, αλλά είναι δικαίωμά της να το κάνει, και θα κριθεί από τον λαό.
Παράλογη, υπό την επίφαση δημοκρατικότητας, ήταν και η ένσταση του ΠΑΣΟΚ (γιατί προφανώς κάτι έπρεπε να πει). O εκπρόσωπός του Κ. Τσουκαλάς ζήτησε από τη ΝΔ να διευκρινίσει αν έχει πρόθεση να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά υποψήφιο Ντε Γκρες, αφού κατά τη Χαριλάου Τρικούπη αυτό δείχνει «κρυφή ατζέντα»!
Και κατά τον τηλεοπτικό αστέρα (από την τηλεόραση έγινε γνωστός) Π. Δουδωνή, το όνομα παραπέμπει σε «έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος». Και τα λέει αυτά, παρότι οι τέως θα έχουν δηλώσει επισήμως ότι αναγνωρίζουν το υπάρχον πολίτευμα παραιτούμενοι και από τα υπόλοιπα.
Όμως, η δημοκρατική ευταξία επιτρέπει, εφόσον πάρουν την ελληνική υπηκοότητα, να συμμετάσχουν σε όποιο κόμμα επιλέξουν. Και ου μόνον, αλλά και να δημιουργήσουν δικό τους κόμμα εκτιθέμενοι στη λαϊκή κρίση. Ε και; Σιγά το πρόβλημα!
Το δοκίμασε στη Βουλγαρία ο πρώην Τσάρος Συμεών Β’. Συγκρότησε κόμμα και στις εκλογές του 2001 έγινε πρωθυπουργός της χώρας αφού παραιτήθηκε όπως οι δικοί μας, των τίτλων του. Και παρότι κατά τη διάρκεια της θητείας του η Βουλγαρία προσχώρησε στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, στις εκλογές του 2009 το κόμμα του πήρε 3,01% των ψήφων, ο ίδιος παραιτήθηκε και πήρε των ομματιών του.
Αρκεί που στη χώρα μας λειτουργεί η δημοκρατία, και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους όποιους Ντε Γκρες.