ΑΝΕΛ για Σκοπιανό: Δεν προκαταλαμβάνουμε τη διαπραγμάτευση

ΑΝΕΛ για Σκοπιανό: Δεν προκαταλαμβάνουμε τη διαπραγμάτευση

«Μετά τις δηλώσεις του κ. Ζουράρι υπήρξε ακαριαία αντίδραση από τους ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης και τη νεολαία του Κινήματος που τις χαρακτήρισαν ανεπίτρεπτες, άστοχες και προσβλητικές. Είναι εκτός των δικών μας "πιστεύω" και σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους θέσεις. Εκφεύγουν από τα όρια του φίλαθλου πνεύματος και προσεγγίζουν τον τυφλό οπαδισμό. Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι υπήρξε συνομιλία του προέδρου κ. Καμμένου με τον κ. Ζουράρι και του ζητήθηκε η παραίτησή του από το υπουργείο. Απ'' όσα γνωρίζουμε, o κ. Ζουράρις παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία του κ. Ζουράρι με το Κίνημα είναι στην αρμοδιότητα άλλων» ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Real FM, Alpha 9.89 και 24/7 88.6.

Σε ό,τι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, είπε ότι «η θέση των ΑΝΕΛ είναι σαφής και πάγια, έχει διατυπωθεί από το πρώτο μας συνέδριο. Είναι η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 1992».

«Εμείς λέμε "όχι" χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια και επίσης "όχι" στη χρήση παραγώγου του ονόματος, γιατί το όνομα για εμάς συνδέεται απόλυτα με θέματα ταυτότητας και αλυτρωτικές επιδιώξεις του γειτονικού κράτους. Εμείς συμφωνούμε να γίνει διαπραγμάτευση και θέλουμε να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν πει ότι για να υπάρξει αλλαγή της εθνικής θέσης, θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ αποσαφήνισε ότι «δεν τίθεται θέμα να γίνει δημοψήφισμα επί του παρόντος. Οι ΑΝΕΛ έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών. Δεν προκαταλαμβάνουμε τη διαπραγμάτευση. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη».

Χαρακτήρισε το άρθρο του Π. Καμμένου στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ως «ευρύτερη ιστορική και πολιτική τοποθέτηση με ιδιαίτερη βαρύτητα για ένα σοβαρό και λεπτό εθνικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν δεν ανακοινώσει ποιο όνομα θα αποδεχθεί, είναι ακατανόητη και βασίζεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και συνιστά επίσης υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ είπε ότι «στο Βουκουρέστι αυτό που τέθηκε ήταν πρώτον να μην ενταχθεί το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. αν δεν έχει λυθεί το θέμα του ονόματος και δεύτερο να υπάρξει λύση erga omnes, για όλες τις χρήσεις, και για το εσωτερικό των Σκοπίων και για το εξωτερικό. Ο τότε πρωθυπουργός ουσιαστικά έθεσε την κόκκινη γραμμή».

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η κόκκινη γραμμή είναι αυτή που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι» και προέτρεψε σε επίδειξη υπομονής για το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης και της απορρέουσας από αυτό στάσης του κάθε κόμματος, τασσόμενη, ταυτόχρονα, υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης σύγκλισης και συναίνεσης σε ζητήματα εθνικού περιεχομένου.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει απαντήσει ακόμη για το αν αποδέχεται να συμπεριληφθεί ο όρος "Μακεδονία" ή παράγωγό του στο όνομα του γειτονικού κράτους. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του ότι δεν θα προσέλθει σε Συμβούλιο αρχηγών αν δεν υπάρχει κοινή κυβερνητική πρόταση, επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Ν.Δ. από τους Μακεδόνες βουλευτές, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να συναινέσουν σε μια τέτοια λύση» είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Σημείωσε ακόμα ότι ο όρος «Μακεδονία» είναι ελληνικός σε όποια εκδοχή του, είτε τον πει κανείς στα αγγλικά, είτε στα γαλλικά, είτε σε όποια άλλη γλώσσα, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, είπε ότι αυτό είναι ζήτημα συνείδησης του καθενός και ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει «τη στάση των βουλευτών, των στελεχών και των μελών του Κινήματος, καθώς σε πολλά ζητήματα οι ΑΝΕΛ λειτουργούμε κατά συνείδηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ