Αν θα πρέπει κάποιος να αναζητήσει το ουσιαστικό κέρδος για τα ελληνικά συμφέροντα από τα όσα έγιναν τις λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Κορσικής, ασφαλώς και δε θα πρέπει να μείνει μόνο στους ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους που υιοθέτησε ο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Τουρκίας. Η ρητορική άλλωστε των τελευταίων ημερών προϊδέαζε για κάτι τέτοιο.
Είναι προφανές πλέον ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποφασίσει ότι θα κινηθεί μετωπικά απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν με εμφανή πρόθεση να διεκδικήσει έναν ρόλο ηγέτιδας δύναμης στην Ευρώπη συνολικά.
Εκτός λοιπόν από τον ενισχυμένο ελληνο-γαλλικό άξονα θα πρέπει να δούμε δύο κύρια στοιχεία, τα οποία και θα μας απασχολήσουν ενόψει της συνόδου της 24-25ης Σεπτεμβρίου.
- Πρώτον το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί συνολικά στην Ευρώπη αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, στην περίπτωση που μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δεν αλλάξει στάση. Η συνάντηση των εφτά χωρών του νότου επιβεβαίωσε το κλίμα έντονης δυσφορίας που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς κόλπους και επιταχύνει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις για τον Τούρκο πρόεδρο.
Στο κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης αποτυπώθηκε η στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Η παράγραφος 6 μάλιστα του κειμένου αποτελεί ουσιαστικά το πρελούδιο της ευρωπαϊκής απόφασης που θα ληφθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.
Στην παράγραφο αυτή, που αφορά στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αλλάξουν ρότα, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής. Πρόκειται για ένα κείμενο ενδεικτικό των προθέσεων που μένει να επιβεβαιωθεί από τα όσα θα συμβούν στην βελγική πρωτεύουσα.
- Δεύτερον, σημαντικό για τη χώρα μας και την Κύπρο είναι το γεγονός ότι δύο χώρες οι οποίες για τους δικούς τους λόγους, η καθεμία κρατούσαν θετική στάση απέναντι στην Άγκυρα, έβαλαν την υπογραφή τους στο κείμενο συμπερασμάτων της Κορσικής.
Πρόκειται για την Ισπανία και την Μάλτα, που η μεν πρώτη διατηρεί στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, η δε Μάλτα κρατάει ήπια στάση εξαιτίας του μεταναστευτικού. Το ότι συμφώνησαν στο συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να μην λέει πολλά σε πολλούς όμως σε διπλωματικό επίπεδο ουσιαστικά αποδεικνύει ότι όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν και απομακρύνονται από τον Τούρκο Πρόεδρο ακόμα και με... μισή καρδιά.
Ludovic Marin/Pool Photo via AP