Απάντηση Moscovici σε Παπαδημούλη για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της ΕΕ

Απάντηση Moscovici σε Παπαδημούλη για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της ΕΕ

Σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Moscovici εκτός από τα σημαντικά ελλείματα, δείχνει να ανησυχεί εξίσου και για τα πλεονάσματα χωρών όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.

 Απάντηση Επιτρόπου Μοσκοβισί σε Δημήτρη Παπαδημούλη:

· "Η γερμανική οικονομία χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικές ανισορροπίες".

· Αλλαγή του γερμανικού μοντέλου οικονομίας προτείνει ο ευρωπαίος Επιτροπός, με στροφή στις επενδύσεις και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης.

 Ανησυχίες προκύπτουν στην Ευρωπαική Επιτροπή από την πρόσφατη έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης 2015 αναφορικά με τις μακροοικονομικές ασυμμετρίες μεταξύ των χωρών της Ένωσης και συγκεκριμένα της Γερμανίας, όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Moscovici, σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αφού μνημονεύει την την πρόσφατη έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης 2015 αναφορικά με τις μακροοικονομικές ασυμμετρίες, ζητά εξηγήσεις σχετικά με τις συστάσεις που έχει κάνει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη και την πρόοδο της υλοποίησής τους.

Παράλληλα, όσον αφορά τις χώρες με μεγάλα -εκτός ορίων- εξωτερικά πλεονάσματα, όπως της Γερμανίας, ο έλληνας ευρωβουλευτής θέτει το εξής ερώτημα στον κ. Moscovici: "Για τις χώρες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα, εκτός ορίων, εξωτερικά πλεονάσματα (Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία), ποια μέτρα οικονομικής πολιτικής έχει προτείνει, ποια χρονοδιαγράμματα διόρθωσης της έχουν κατατεθεί από τα κράτη μέλη και πώς προχωρά η υλοποίησή τους;"

Ο Επίτροπος στην απάντησή του σημειώνει μεταξύ άλλων πως "τόσο τα ευμεγέθη ελλείμματα όσο και τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνιστούν δυνητική πηγή ανησυχιών" και συνεχίζει διατυπώνοντας φόβους για την αυξημένη επικινδυνότητα που προέρχεται από την ανεπάρκεια των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων που οδηγεί σε υψηλά πλεονάσματα και μακροοικονομική αστάθεια.

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζει πως η γερμανική οικονομία, εκτός από το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς παρακολούθησης, θα κληθεί να υιοθετήσει και αποφασιστικά μέτρα πολιτικής για την άμβλυνση των αιτιών που προκαλούν ανισορροπίες στην Ευρώπαική Ένωση, καθώς επίσης, και "να αυξήσει τις οικείες δημόσιες επενδύσεις και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματός της, ούτως ώστε να προαχθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις· επίσης, να λάβει μέτρα στην αγορά εργασίας, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει και στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης".

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ