Απέρριψε το αίτημα Πολάκη και ομάδας των «87» για προσφυγή στην κάλπη ο Στ. Κασσελάκης

Απέρριψε το αίτημα Πολάκη και ομάδας των «87» για προσφυγή στην κάλπη ο Στ. Κασσελάκης

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποδέχτηκε το αίτημα του Παύλου Πολάκη και δύο εκ των επικεφαλής της ομάδας των «87», Όλγα Γεροβασίλη και Θανάση Θεοχαρόπουλου να διενεργήσει εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Με το κλείσιμο της συνεδρίασης ο Κασσελάκης είπε πως, «μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας» και συμπλήρωσε: «Επίσης, είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».

Εν συνεχεία, ζήτησε δε από τους βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα φύγουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης τόνισε πως: «Ο,τι έχω να πω το λέω στα κόμματικά όργανα. Οι απόψεις μου είναι κρυστάλλινες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημά τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το παρέπεμψε στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου, αποκλείοντας το και ως θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές σαββατοκύριακο.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, με τον Παύλο Πολάκη και την ομάδα των «87» να ασκεί δριμύτατη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τον τελευταίο να αντιπαρατάσσεται  λέγοντας πως μία πρόταση μομφής στο πρόσωπό του θα πλήγωνε το κόμμα, ενώ «θα το ρευστοποιούσε μην προσφέροντας τίποτα».

«Πληγώνει και τον κόσμο μας επίσης είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο», αιτιολόγησε, ενώ ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στο κόμμα είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε επίμονα τους βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα παραιτηθούν, γεγονός που θα οδηγούσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα διάσπαση.

Με το αίτημα Πολάκη παρατάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος - μέλη της ομάδας των «87» - ζητώντας από τον Στέφανο Κασσελάκη να κηρύξει ο ίδιος πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, για τις οποίες εξακολουθούν να είναι αρνητικοί οι υποστηρικτές του προέδρου.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 με το κλίμα να είναι έκρυθμο, μετά τις εισηγήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για αλλαγές στο καταστατικό και στο όνομα του κόμματος.

Πρωτοκλασάτα στελέχη έβαλλαν νωρίτερα δημοσίως εναντίον του, ενώ οι «προεδρικοί» έσπευσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, παραπέμποντας σε μεταγενέστερο χρόνο το θέμα αλλαγής του ονόματος που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης. 

Η κατάσταση στο κόμμα, αλλά και η διάθεση στελεχών για σκληρές συγκρούσεις οδήγησε το πρωί σήμερα τον Πάνο Ρήγα να προτείνει η συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τελευταίο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και για τα 50 άρθρα, όπερ και σημαίνει ότι αναβλήθηκε, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν συζητήθηκε κανένα άρθρο.

Όπως φαίνεται  η αντιπαράθεση για τις προτάσεις αλλαγών στο καταστατικό θα μεταφερθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Οι οργανωτικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης δεν λειτούργησαν ούτε κατευναστικά, αλλά ούτε και ως αντιπερισπασμός αν υπήρχε τέτοια πρόθεση, ενώ αντιθέτως άνοιξαν ένα νέο μέτωπο το οποίο επεκτάθηκε και στους υποστηρικτές του, όπως τον νέο πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά και του Βουλευτή, Βασίλη Κόκκαλη, που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, πρωτίστως για το ζήτημα του ονόματος.

Ένα ακόμα ακανθώδες θέμα που θα επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα  ανακοινώσει την προτεινόμενη ποινής για τον Χρήστο Σπίρτζη. Οι πληροφορίες  μιλούν για σκληρή απόφαση που θα αποτελέσει «προειδοποίηση» για την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η διαγραφή του από τον κ. Κασσελάκη είναι προειλημμένη απόφαση. Η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας προς την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να είναι καθοριστική και, αν περιλαμβάνει τη διαγραφή του κ. Σπίρτζη, ενδέχεται να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις.

Επίσης, η πιθανότητα να κατατεθούν δύο προτάσεις μομφής κατά του προέδρου παραμένει ανοιχτή, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις των εισηγητών. Σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής, η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να ψηφίσει και, αν η πρόταση εγκριθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου, όπου ενδέχεται να κριθεί η ηγεσία του κόμματος.