Θ. Πάγκαλος: Από τη Νεολαία Λαμπράκη στο ΠΑΣΟΚ και από τα Ίμια στο «μαζί τα φάγαμε»
Eurokinissi
Eurokinissi

Θ. Πάγκαλος: Από τη Νεολαία Λαμπράκη στο ΠΑΣΟΚ και από τα Ίμια στο «μαζί τα φάγαμε»

Πολλά είναι τα επίθετα που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών. Πληθωρικός, ευφυής, εκρηκτικός, ενίοτε με καυστικό χιούμορ και με διάθεση να εκφράζεται «έξω από τα δόντια», ο Θεόδωρος Πάγκαλος άφησε το στίγμα του στην πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης, με θητεία 31 ετών ως βουλευτής.

Γνωστή σε όλους ακόμα ηχεί στα αυτιά μας και επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία η φράση του, «μαζί τα φάγαμε», που περιέγραφε τη δημοσιονομική κρίση και τις πελατειακές σχέσεις διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα.

Αλλά γνωστός είναι και ο χαρακτηρισμός που είχε δώσει για τη Γερμανία ως «οικονομικός γίγαντας- πολιτικός νάνος» καθώς και ο «κύριος Τίποτα» που είχε πει για τον ανθυποψήφιό του στο δήμο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο

Η απώλεια

O Θόδωρος Πάγκαλος πέθανε στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας, με βεβαρημένη την υγεία του τα τελευταία χρόνια, έχοντας δίπλα του την οικογένεια του, η οποία και έκανε γνωστή την είδηση της απώλειάς του.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε το 1938 στην Ελευσίνα. Ο πατέρας του ήταν ανώτατος αξιωματικός και από τους πρώτους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ παππούς του ήταν ο στρατηγός και δικτάτορας το 1925 Θεόδωρος Πάγκαλος.

Υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα από τα νεανικά του χρόνια. Τελείωσε το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη Νεολαία Λαμπράκη

Από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της Αριστεράς, πρωταγωνιστώντας στα ηγετικά κλιμάκια της Νεολαίας Λαμπράκη και του 1-1-4. Υπήρξε μάλιστα ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που μετονομάστηκε σε Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, καθώς και της αριστερής οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών». Στη συνέχεια πήρε πιο αριστερόστροφη κλίση και συνδέθηκε με το ΚΚΕ.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και λίγο πριν την επιβολή της Δικτατορίας συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη).

Το δικτατορικό καθεστώς τού αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση. Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

AP Photo/Petros Giannakouris, File

Στη Μεταπολίτευση άρχισε να συγκλίνει προς το ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος του, γοητευμένος από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Εξελέγη βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα. Ήταν μέλος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εμπορίου και λίγο αργότερα μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ως υφυπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των Μ.Ο.Π.

AP Photo/Petros Giannakouris, File

Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Αποχώρησε από την ενεργό πολιτική δράση πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2012.

AP Photo/Petros Giannakouris, File

Υπόθεση Οτσαλάν

Το 1999, όντας υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη διαχειρίστηκε την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιδρυτή ηγέτη του PKK, ο οποίος κατέφυγε στην Ελλάδα ενώ καταδιωκόταν από την Τουρκία. Χρεώθηκε τη σύλληψη και μεταφορά του στην Τουρκία με συνέπεια να προκληθεί πολιτική κρίση και να παραιτηθούν τρεις υπουργοί, μεταξύ αυτών και ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Ο Πάγκαλος παρείχε διαβεβαιώσεις στον Έλληνα πρέσβη της Κένυας ότι είχε εξασφαλίσει δίοδο για τον Οτσαλάν προς την Ολλανδία σε συνεργασία με τις κενυάτικες αρχές, οι οποίες όμως παρέλαβαν τον Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση, σε μια επιχείρηση ενορχηστρωμένη κρυφά από την ΜΙΤ με την βοήθεια της CIA.

Κρίση στα Ίμια

Eurokinissi

Την εποχή της κρίσης στα Ίμια επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος διατελούσε υπουργός Εξωτερικών. Υπουργός Εθνικής Αμύνης ο Γεράσιμος Αρσένης και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης. Οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να φτάσουν οι δυο χώρες στα όρια της πολεμικής σύρραξης.

Όλα ξεκίνησαν όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» αποβιβάστηκαν στα Ίμια κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών αναλαμβάνουν τη φύλαξη της ανατολικής Ίμιας, όπου υψωνόταν και η ελληνική σημαία, ενώ η δυτική θα επιτηρείται από περιπολούντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. 

Eurokinissi

Τα ξημερώματα, το ελικόπτερο είχε εντοπίσει δέκα Τούρκους βατραχανθρώπους πάνω στην Ίμια, αλλά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην ελληνική φρεγάτα «Ναυαρίνον» συντρίβεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Eurokinissi

Σταδιακά αρχίζει η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Στρατού και των δυο χωρών από τις βραχονησίδες, με την ταυτόχρονη υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα Ίμια. Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο Θ. Πάγκαλος απάντησε: «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!». 

Διαβάστε ακόμα:

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Θ. Πάγκαλου

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε ηλικία 84 ετών