Έγινε φανερό πως το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δεν επρόκειτο ποτέ να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για έναν απλό λόγο. Διότι έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη από την κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Δε θέλει φορείς του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσα στη γενικότερη ομιχλώδη σκέψη του, αναφέρθηκε σε άρθρο του στα «ΝΕΑ», στις 15/7/2023, στη δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, των συνεταιρισμών, της ΓΣΕΕ και άλλων κοινωνικών φορέων να μπορούν να ιδρύουν ΑΕΙ. Φαίνεται πως παρόμοια άποψη έχει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, οπότε πάμε παρακάτω. Η κυβέρνηση προφανώς και δε συζητά τέτοιες ανοησίες.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος λαμβάνει χώρα σε δύο φάσεις, που αφορούν δύο βουλές που έχουν προκύψει από δύο εκλογές. Το άρθρο που αναθεωρείται θα πρέπει να λάβει 180 και 151 ψήφους, χωρίς να παίζει ρόλο σε ποια από τις δύο βουλές θα επιτευχθούν αυτές οι πλειοψηφίες.
Σήμερα η κυβέρνηση έχει το 159 δεδομένο. Για να πετύχει από την παρούσα βουλή το 180 χρειάζεται άλλες 21 ψήφους. Με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ (32 έδρες) η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντλήσει αυτές τις 21 ψήφους μόνον από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της. Δε γνωρίζω πρώτον, αν το θέλει και δεύτερον, αν το μπορεί.
Συνεπώς, το λογικό είναι να βαδίσει με το δεδομένο 159 και ό,τι ήθελε προκύψει στην επόμενη Βουλή. Αυτή η τακτική είναι και η πολιτικά πιο ενδεδειγμένη, καθώς θα εκθέσει στο μεταρρυθμιστικό κομμάτι της Κεντροαριστεράς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα είναι και ένα ισχυρό προεκλογικό όπλο για τη Νέα Δημοκρατία. Ταυτοχρόνως, θα της δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσει με καθαρότητα την άποψή της για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μια και δε θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με κανένα άλλο κόμμα. Οι καθαρές προτάσεις, μπορεί να δημιουργήσουν και τις προϋποθέσεις για καθαρές λύσεις.
Θα μου πείτε πως μέχρι το 2027 είναι μακρύς ο πολιτικός χρόνος. Συμφωνώ, αλλά εν τω μεταξύ θα δοκιμαστεί στην πράξη η ίδρυση παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων. Θα είναι ένα πολιτικό στοίχημα - πρόκριμα για να σχηματιστεί η αναθεωρητική πλειοψηφία των 180 βουλευτών στις επόμενες εκλογές.
Συνεπώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει ώστε η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε προχθές να λειτουργήσει χωρίς καθυστερήσεις και περιορισμούς που ουσιαστικά θα την ακυρώνουν. Δεν έχει κανένα λόγο από εδώ και μπρος να επιζητήσει συναίνεση από αυτούς που ουδέποτε πρόκειται να τη δώσουν και δε δίνει εξετάσεις προοδευτικότητας στα κόμματα που μάχονται για τη συντήρηση της σημερινής άθλιας κατάστασης.
Ας προχωρήσει μόνη της με το 159 και ας ψάξει το 180 το 2027.