«Ασπίδα» προστασίας απέναντι στην ακρίβεια αναζητά η κυβέρνηση
Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη
Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

«Ασπίδα» προστασίας απέναντι στην ακρίβεια αναζητά η κυβέρνηση

Καθώς όλα τα μηνύματα από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδεικνύουν ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα ανησυχίας και προβληματισμού των πολιτών, η κυβέρνηση βάζει την ανεύρεση «αναχωμάτων» για την αντιμετώπισής της στην κορυφή των προτεραιοτήτων της για το επόμενο διάστημα. Δια στόματος πρωθυπουργού και ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, που με την πρώτη του συνεδρίαση μετά τη θερινή ανάπαυλα σήμανε και την εκκίνηση της νέας πολιτικής περιόδου, η καθημερινότητα μπαίνει στο επίκεντρο, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να απαντήσει σε δύο μέτωπα.

Αφενός, στην ίδια την πραγματικότητα των υψηλών τιμών -ακόμη κι αν σε κατηγορίες προϊόντων καταγράφεται πλέον μια τάση αποκλιμάκωσης- αφετέρου, απέναντι στο κλίμα, που όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, δημιουργεί η αντιπολίτευση, με αναφορές, όπως για παράδειγμα αυτή της υποβάθμισης των ελληνικών μισθών ακόμη και κάτω από εκείνους της Βουλγαρίας. 

Ο τρόπος με τον οποίο στο σύνολό του το κυβερνητικό έργο επικοινωνείται στους πολίτες, αλλά και ειδικά η παρουσίαση των μετρήσιμων αποτελεσμάτων, που υπάρχουν, όπως και της κατάστασης στην αγορά, φαίνεται πλέον να απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επικαλείται τα στοιχεία, όπως η υποχώρηση του πληθωρισμού, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα συγκριτικά στοιχεία των τιμών ίδιων προϊόντων σε σχέση με πέρυσι, τον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τον βελτιούμενο δείκτη κατανάλωσης.

Στα «χειροπιαστά» αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών, περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, και η μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού από τα 2,8 στα 2,5 ευρώ, με βάση τη νέα σύμβαση παραχώρησης, που θα φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Στην ουσία του προβλήματος, που ακούει στο όνομα της ακρίβειας –το οποίο επουδενί δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει η κυβέρνηση– η κεντρική απόφαση είναι να συνεχιστούν, αλλά και να ενταθούν τα μέτρα, που έχουν ληφθεί και τα οποία εκτιμάται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν, χωρίς, ωστόσο, να έχουν οδηγήσει στο επιθυμητό επίπεδο τιμών και λειτουργίας της αγοράς και του ανταγωνισμού, που επιδιώκεται. Στο κυβερνητικό επιτελείο σχολιάζουν ότι η πιο δύσκολη φάση των πληθωριστικών πιέσεων έχει περάσει, αλλά και ότι σταδιακά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση τιμών, με πιο αργούς ρυθμούς, πάντως, από την άνοδο τους, όπως λένε χαρακτηριστικά. 

Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι στην αγορά για τον εντοπισμό φαινομένων αισχροκέρδειας, μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, με τις επιμέρους μορφές του, για παράδειγμα το καλάθι του μαθητή, που μπαίνει σε εφαρμογή ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα συνεχιστούν, προκειμένου να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση για τους καταναλωτές. 

Η πραγματικότητα, που οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν δημιουργήσει για το σύνολο σχεδόν των πολιτών, αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο και στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος να παρουσιαστεί στο σύνολό του το κυβερνητικό έργο, αποδεικνύοντας, όπως ο ίδιος είπε, ότι «η Ελλάδα, παρά τα εμπόδια, ανεβάζει ταχύτητα και ότι η κυβέρνηση, με πολλά καθημερινά βήματα, υλοποιεί το σχέδιό της».

Ένα σχέδιο, που είναι σαφές, ότι ο πρωθυπουργός ζητά να κριθεί στο τέλος της τετραετίας, επαναλαμβάνοντας, όχι τυχαία, ότι η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει μόνο τον πρώτο χρόνο της κι έχει μπροστά της μία τριετία. Προμετωπίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων παραμένει η μόνιμη αύξηση των εισοδημάτων, που επίσης θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα θυμίσει τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για την επόμενη χρονιά.

Είναι πλέον σαφές στην κυβέρνηση ότι αυτή την ώρα, που το εκλογικό σώμα μοιάζει με κινούμενη άμμο και που η αντιπολίτευση βρίσκεται σε περιδίνηση -για αντιπολίτευση αιχμάλωτη των αδιεξόδων της, έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης- το «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι ακόμη πιο κρίσιμο. «Αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες, είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής» ήταν η επισήμανσή του, ζητώντας χειροπιαστό έργο απέναντι στα συνθήματα, με γνώμονα τα προβλήματα των πολιτών.