Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Σύνοδος Κορυφής

Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία είχαν θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».
 

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την Παρέμβαση του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις». Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX,  με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη.

«Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης έστω και με συμβιβασμούς»

Κατά την προσέλευσή στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, επίσης, τονίσει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που βιώνει η Ευρώπη και επεσήμανε ότι αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας. 

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.



 



Το βασικό ζητούμενο της Συνόδου Κορυφής είναι η επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια) που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αναχαίτιση των κραδασμών της πανδημικής κρίσης.

Για πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,  έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα εργαστούν μαζί για να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν. Πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις με πίστη, αλλά οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ, πολύ σκληρές», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος προσθέτοντας ότι μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό για την επίτευξη συμφωνίας. «Είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης», είπε και υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Προσερχόμενος ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ο οποίος ηγείται της ομάδας των χωρών που δημιουργούν εμπόδια, τοποθέτησε τις πιθανότητες συμφωνίας στο 50%. Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για μία μαραθώνια και απρόβλεπτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας συνόδου στα τέλη Ιουλίου.

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο Μισέλ.