Β. Χαραλαμπογιάννη: Το 2025 ολοκληρώνονται τρία εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης
Eurokinissi
Eurokinissi

Β. Χαραλαμπογιάννη: Το 2025 ολοκληρώνονται τρία εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης

Στην υλοποίηση και ολοκλήρωση τριών «εμβληματικών έργων» που θα αλλάξουν πρακτικά τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, έκανε ειδική μνεία, η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., που περιλαμβάνει και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι τίθεται σε παραγωγική λειτουργία εντός του 2025 το HRMS, το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, το μεγάλο ψηφιακό διοικητικό σύστημα του Δημοσίου που περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργιών του ανθρώπινου δυναμικού σε όλους τους φορείς του. Επίσης, εντός της επόμενης χρονιάς, ολοκληρώνεται και το ψηφιακό εργαλείο που θα υπολογίζει με τρόπο αλγοριθμικό τη βέλτιστη στελέχωση των φορέων και θα τροφοδοτεί με τη σειρά του αυτόματα, το πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ, το τρίτο κατά σειρά εμβληματικό έργο, προκειμένου να αντιστοιχεί τον καταλληλότερο υποψήφιο για την κάθε θέση που προκηρύσσεται.

Όπως τόνισε η κ. Χαραλαμπογιάννη, οι διαλειτουργικότητες που αναπτύσσονται είναι ο θεμέλιος λίθος για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας, είναι το σημείο αναφοράς για να καταλήξουμε στην ελαχιστοποίηση του χρόνου που απαιτείται για να αναλάβει ο νέος υπάλληλος υπηρεσία. Πρόσθεσε πως ο εκμοντερνισμός των χρησιμοποιούμενων εργαλείων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθιστά πλέον εφικτό τον ανασχεδιασμό διαδικασιών και την αναθεώρηση προθεσμιών που προκαλούν μεγάλο διοικητικό βάρος και χρονοκαθυστερήσεις στη λειτουργία του ΑΣΕΠ και, συνακόλουθα, στην πλήρωση των αναγκών των φορέων.

«Αυτές ακριβώς τις βελτιώσεις επιφέρουμε τώρα που οι διαμορφούμενες συνθήκες μας επιτρέπουν. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η λειτουργία και η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου συντελεί στη βέλτιστη λήψη αποφάσεων και υποστηρίζει τη σχεδίαση πολιτικών που αφορούν, τόσο στο ανθρώπινο, όσο και στο οργανωσιακό κεφάλαιο του δημόσιου τομέα της χώρας», τόνισε η αρμόδια υφυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις διατάξεις με βάση τις οποίες διορθώνονται προβλήματα που στην πράξη, στην εφαρμογή, ανέκυψαν. "Ποιος μπορεί, αλήθεια, να είναι αντίθετος στην ενίσχυση με προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών σε νησιωτικές, ορεινές και ηπειρωτικές περιοχές;" διερωτήθηκε και εξήγησε πως το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ενισχύσει τη μοριοδότηση της εντοπιότητας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που εμφανίζουν δυσκολία να προσελκύσουν υπαλλήλους: "Θεωρούμε ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προσπάθεια να στηριχθούν εργασιακά και κοινωνικά όσοι κατοικούν μόνιμα εκεί" είπε. Από την άλλη μεριά, διευκρίνισε ότι για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίησης, προβλέπεται η δέσμευση κάθε υποψηφίου που έχει χρησιμοποιήσει την αυξημένη μοριοδότηση, ότι θα υπηρετήσει για τουλάχιστον 15 χρόνια στην περιοχή του δήμου ή της ευρύτερης περιφερειακής ενότητας μόνιμης κατοικίας. Στο σημείο αυτό, η κυρία Χαραλαμπογιάννη έψεξε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι απορρίπτουν μεν την συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά δεν αντιπροτείνουν τίποτα.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, έκανε επίσης ειδική αναφορά στα 'Ατομα με Αναπηρία για τα οποία εισάγεται πλέον, αυστηρή προθεσμία στους φορείς να καθορίσουν τις θέσεις προσωπικού που θα καλυφθούν από άτομα με αναπηρία στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων και αν δεν ανταποκριθούν, θα αποκλειστούν, όπως και το αντίστοιχο υπουργείο στο σύνολό του, από τις προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων του έτους. Παράλληλα προτάσσονται τα 'Ατομα με Αναπηρία που έχουν επ' αόριστον πιστοποίηση αναπηρίας στις διαδικασίες κατάταξης. "Έτσι, διατρανώνουμε τη βούλησή μας και το πιστεύω μας, ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου προς τους πολίτες. Κι είναι σημαντικό και αισιόδοξο, ότι τουλάχιστον σε αυτό το μέτρο, παρατηρείται συναίνεση στο Κοινοβούλιο" υπογράμμισε. Ειδικώς, αναφέρθηκε επίσης στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με την προστασία της οικογενειακής ζωής των υπαλλήλων, με βάση τις οποίες διευρύνεται το δικαίωμα για συνυπηρέτηση, προκειμένου να περιλάβει πλέον, όλους όσοι ανήκουν οργανικά σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οποίοι μπορούν, κατά παρέκκλιση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, να αποσπαστούν σε υπηρεσία στην περιοχή, όπου υπηρετεί ο σύζυγος. "Γιατί πρέπει να αποδεικνύουμε ότι στηρίζουμε εμπράκτως τον δημόσιο υπάλληλο, έτσι ώστε με τη σειρά του να υποστηρίζει και να συμμετέχει στον καθημερινό αγώνα για ένα καλύτερο Δημόσιο" υπογράμμισε. 

 Τέλος, η υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου σε κάθε έκφανσή του προς όφελος των πολιτών, αποτελεί αίτημα δεκαετιών για την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα καθήκον της κυβέρνησης. Κατέληξε δε στην ομιλία της, λέγοντας: "Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, με συγκεκριμένα βήματα, έως ότου ολοκληρώσουμε τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια και δημιουργήσουμε ένα Δημόσιο για το οποίο, οι εργαζόμενοι σε αυτό, αλλά και όλοι οι πολίτες, θα είναι υπερήφανοι".