Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Στα άκρα οδηγείται στον ΣΥΡΙΖΑ η κόντρα ανάμεσα στους «53» και στους «προεδρικούς», με αφορμή το σχέδιο «κατάληψης» των θέσεων των προϊσταμένων των τμημάτων και των οργανικών μονάδων της Βουλής. Τα καμώματα του Νίκου Βούτση, σε συνεργασία με ανώτατο παράγοντα της Βουλής, μέλος των «53», να τοποθετήσει «ημετέρους» σε θέσεις-κλειδιά της Βουλής, δημιούργησαν νέους τριγμούς, αναγκάζοντας ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσηκωθούν.
Οπως αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος», η Ενωτική Δράση Εργαζομένων Βουλής, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια στο «προσοντολόγιο» των νέων προϊσταμένων των τμημάτων, έτσι ώστε να τοποθετηθούν οι «δικοί» τους. Χαρακτηριστικά η Ενωτική Δράση αναφέρει ότι «υποστηρίζουν (σ.σ. άρα δεν υπάρχουν) ενιαία κριτήρια επιλογής για τις θέσεις προϊσταμένων τμημάτων και οργανικών μονάδων των τεσσάρων Γενικών Διευθύνσεων σε ό,τι αφορά την προϋπηρεσία στην αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση».
Για παράδειγμα, η ζητούμενη προϋπηρεσία στην ίδια οργανική μονάδα της Γενικής Διεύθυνσης διαφέρει από τμήμα σε τμήμα. Επί παραδείγματι, ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτιρίων θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, την ώρα που ο ομόλογός του, του Τμήματος Καθαριότητας, θα πρέπει να έχει τέσσερα χρόνια προϋπηρεσία!
Στην περίπτωση του προϊσταμένου του Τμήματος Διοικητικής Γραμματείας του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, δεν προσδιορίζεται αριθμητικά η απαιτούμενη εμπειρία. Απλώς αναφέρεται ότι απαιτείται «συναφής προς το αντικείμενο της θέσης διοικητική εμπειρία». Αντιθέτως για άλλο πόστο, λόγου χάριν του προϊσταμένου του Τμήματος Στενογραφίας, απαιτούνται δέκα χρόνια προϋπηρεσίας!
Πυρά
Παράλληλα, εξαπολύοντας τα πυρά τους ουσιαστικά κατά του Νίκου Βούτση, του υπενθυμίζουν ότι έχει «ξεχάσει» στην εισήγησή του δύο τμήματα: το γραφείο Διαχείρισης Ψηφιακών Πιστοποιητικών και το Τμήμα Γραμματείας της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών. Μάλιστα, τον σφάζουν με το βαμβάκι, καθώς στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσής τους αφήνουν να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προάγει την αξιοκρατία! «Στηρίζουμε κάθε διαδικασία που αναδεικνύει την αξιοκρατία κύριο κριτή στην ανάθεση της θέσης ευθύνης», τονίζουν, υπαινισσόμενοι ότι η πρόταση Βούτση είναι ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια θέση έχει και η Ενιαία Κίνηση Υπαλλήλων Βουλής, που κατέχει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων. Οπως εξηγούν στελέχη της στον «Φιλελεύθερο», η προσπάθεια του Νίκου Βούτση και των συνεργατών του είναι να «ανοίξει» η δεξαμενή προσόντων, δηλαδή να καθίστανται «υποψήφιοι» όσοι έχουν προϋπηρεσία ακόμα και σε άλλο τμήμα της Βουλής. «Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το βόλεμα των ''''ημετέρων''''», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται να καταθέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων τις προτάσεις του στον πρόεδρο της Βουλής και πιθανότατα να οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού (η οποία θα εγκρίνει το σχέδιο Βούτση), ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον δεν υπάρξουν νέες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Τετάρτης 2 Μαΐου.
Φωτογραφία: Intimenews