Ξεκίνησε την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε το αίτημα που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη, περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Κυρ. Πιερρακάκης: Μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
«Μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ τόνισε πως «εμείς διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών».
Για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Πιερρακάκης είπε πως «εσείς χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλο συκής».
Ο υπουργός στην τοποθέτησή του στη Βουλή σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».
«Όταν κυβερνήσατε αυτό λένε η αριθμοί και ότι μειωνόταν η χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο, ήξερε, χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής. Απολύτως κατανοητό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση φυσική συνέχεια όσων έγιναν χτες. Η μοίρα αυτής της χώρας είναι να αγκαλιάσουμε το μέλλον και αυτό θα υπηρετήσουμε εμείς», τόνισε.
«Κ. Δουδωνή ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε με τον Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε δεν θα μπούμε εμπόδιο στην αναθεώρηση γνώριζε τις γνωμοδοτήσεις. Χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής», απάντησε με νόημα ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερακάκης και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ο κ. Γαβρόγλου έφερε διάταξη που αναγνώριζε τα πτυχία των διεθνών οργανισμών που είναι στην Ελλάδα. Απορρίφθηκε τελικά από συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το Σύνταγμα και απ’ ότι φαίνεται αυτό πίστευε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε επίσης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η μόνη χώρα με απαγόρευση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Αυτή τη στιγμή σε συμβατότητα με το Συνταγματικό κείμενο, μας κάνουν να πιστεύουμε και θεωρούμε ότι το βήμα αυτό είναι απολύτως στέρεο. Η μοίρα της χώρας και του λαού της δεν είναι ο φόβος που κάποιοι κομίζετε ως κήνσορες αλλά να αγκαλιάσουμε το μέλλον με τόλμη και ελπίδα αυτό θέλουν οι πολίτες και αυτό θα υπηρετήσουμε εμείς», κατέληξε.
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
Λ. Κτιστάκης: Η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων
Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας και βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση.
Σημείωσε ότι «αυτή η πορεία αποτυπώνεται σε ολόκληρο το σχέδιο νόμου και όχι μόνο στο Δ΄ μέρος, αυτό για τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο οποίο έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο ο δημόσιος διάλογος».
Όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, τα δύο πρώτα μέρη ενδυναμώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, ενώ το τρίτο μέρος ενισχύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, υιοθετώντας μάλιστα τη μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων των πρυτάνεων.
Μιλώντας για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, είπε ότι «αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παροχής υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές τής σύγχρονης εποχής».
Για τη συζήτηση περί συνταγματικότητας των σχετικών άρθρων είπε ότι «το νόημα των διατάξεων του Συντάγματος προσδιορίζεται όχι από την προσωπική βούληση των συντακτών, αλλά αντικειμενικά, δηλαδή από την ένταξη και τη θέση τού συγκεκριμένου κανόνα στο όλο σύστημα της ισχύουσας έννομης τάξης, καθώς και από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές και εν γένει συνθήκες». Το Σύνταγμα, προσέθεσε, «επιδιώκει να αποκτήσει το στοιχείο της μακροβιότητας και με τις διατάξεις επιχειρεί να τυποποιήσει νομικά τον μακρύ ιστορικό σκοπό του».
Αίτηση αντισυνταγματικότητας επί του μέρους που αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την έναρξη της συζήτησης, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης απηύθυνε στην αντιπολίτευση κάλεσμα για από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας, καθώς καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό μελών (50) προκειμένου να προχωρήσει στη σχετική ενέργεια.
«Όλες οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε ο κ. Χαρίτσης λέγοντας πως «εδώ δεν χωρούν μισόλογα».
Την πρόταση επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βουλή όπου διεξάγεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, και την εν γένει ενίσχυση των ΑΕΙ, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν στην εγκατάσταση παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου είναι «η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης». Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, «η λειτουργία των παραρτημάτων - Ν.Π.Π.Ε. συμβάλλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανωτάτης εκπαίδευσης.
Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στη γνώμη της αντιπολίτευσης ότι το επίμαχο μέρος του νομοσχεδίου παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες». Όσο για την πρόθεση εισηγητών της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, είπε ο υπουργός Παιδείας.
Στην επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ Σπαρτιάτες, και η ΚΟ Νίκη ψήφισαν «κατά», ενώ η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.
Ο σκοπός του νομοσχεδίου
Θυμίζεται ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για «εμβληματική μεταρρύθμιση» καθώς, όπως είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης «το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και παραπάνω χρηματοδότηση περίπου 1 δισεκατομμύριο για τα δημόσια πανεπιστήμια», και μόλις «το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».