Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαΐου και το τι περιμένουμε από αυτή, μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.
Ο υπουργός τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ : «Προφανώς η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, ο οποίος εμμένει. Δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις στην επιθετική ρητορική, όμως η πραγματικότητα μας δείχνει ό,τι έχει αλλάξει συμπεριφορά σε σχέση με τα πολύ άσχημα που είχαμε την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης έχουμε ένα μεγάλο διάστημα, χωρίς παραβιάσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δημιουργεί ένα κεκτημένο για το μέλλον, διότι δίνει το επιχείρημα και προς τη διεθνή κοινότητα να λέμε ότι η Τουρκία όταν θέλει, μπορεί να συμπεριφερθεί εντός του διεθνούς νόμου».
Εντωμεταξύ στην Αθήνα θα έρθει ο Αιγύπτιος πρέσβης μαζί με μέλη της αιγυπτιακής κυβέρνησης όπου θα συζητηθούν θέματα της παράνομης μετανάστευσης καθώς και άλλα ζητήματα συνεργασίας. «Η Αύγυπτος είναι κρίσιμος παίκτης για πολλά ζητήματα και θέλουμε συνεργασία μαζί της», δήλωσε ο κ. Καιρίδης.
Μεταναστευτικό
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο κ. Καιρίδης σημείωσε ό,τι «Οι ροές έχουν μειωθεί πάνω από 80% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου. Ο Μάρτιος σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μείον 40% ο Απρίλιος ακόμα καλύτερα από τον Μάρτιο. Και για όσους μιλάνε για εποχικότητα, δεν υπάρχει εποχικότητα.Το μεταναστευτικό είναι ένας δύσκολος αγώνας. Στην Τουρκία σήμερα υπάρχουν εγκλωβισμένοι περίπου 400.000 χιλιάδες Αφγανοί που κινδυνεύουν με απέλαση πίσω στο Αφγανιστάν και οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη και μέσω της Βουλγαρίας και μέσω της Ελλάδας. Άρα υπάρχει μια ένταση, δεν θέλω να εφησυχάσουμε.
Όμως η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη μείωση των ροών, πάρα πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση των δομών ταυτοποίησης και φιλοξενίας». Ο υπουργός συνεχίζοντας πρόσθεσε «Στα νησιά μας έχουν πέσει πάνω από 50% οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο τους τελευταίους δυόμιση μήνες και έτσι θέλουμε να προχωρήσουμε. Εμείς θέλουμε άδειες τις δομές, δεν θέλουμε τις παράνομες αφίξεις. Θέλουμε τους νόμιμους επισκέπτες που έρχονται με γεμάτες τις τσέπες και πορτοφόλια».
Η Visa Εξπρές και οι τουρίστες από Τουρκία
Για τη Visa Εξπρές ο κ. Καιρίδης τόνισε «Έχουμε πάνω από 60.000 Τούρκους επισκέπτες εκτός σεζόν. Για το νησί της Λέσβου που έχει μια πολύ μικρή τουριστική περίοδος, κυρίως τον Αύγουστο, από εγχώριο οικογενειακό τουρισμό, διότι δεν έχει αρκετές πτήσεις τσάρτερ καθώς και η Χίος η οποία δεν έχει καθόλου τσάρτερ, όπως έχει η Ρόδος, η Κως που βασίζονται σε άλλες αγορές, στην αγγλική, στη γερμανική, στη σκανδιναβική και ούτω καθ εξής. Άρα γι αυτούς εκεί στη Μυτιλήνη οι οποίοι μας το είπαν κιόλας όταν πήγαμε με τον πρωθυπουργό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε ότι είναι οι καλύτεροι τουρίστες, αφήνουν πάρα πολλά χρήματα. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να έρχονται με διαβατήρια, να έρχονται με πλοία, να έρχονται με όρους και κανόνες, να αφήνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα με πλήρη ασφάλεια, να πληρώνουν το παράβολο της βίζας η οποία έχει 60 ευρώ και να εισπράττει το ελληνικό δημόσιο».
Εντωμεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ό,τι πράγματι χρειάζεται μεγάλη αναβάθμιση και των λιμενικών εγκαταστάσεων, κυρίως των τελωνείων. «Ήδη έγινε πάρα πολύ καλή δουλειά σε 10 νησιά και 14 λιμάνια ενώ μερικά νησιά έχουν περισσότερο από έναν λιμένα. Στη Σάμο, για παράδειγμα, υπάρχει το Βαθύ και το Πυθαγόρειο στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο υπάρχει η Μυτιλήνη. Ωστόσο, θα προστεθούν αλλα πέντε νησιά στο τέλος του μήνα τα οποία είναι τα μικρότερα και αυτά είναι το Καστελόριζο, η Λέρος, η Κάλυμνος και η Λήμνος. Στη Λήμνο για πρώτη φορά και εκεί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσδοκία και έχουμε και επιπλέον σχέδια. Έχει να κάνει με τις διασυνδέσεις με την απέναντι πλευρά και σε μέρη στα οποία οι Τούρκοι είχαν κάποιες δυσκολίες στο παρελθόν».