Τη διαγραφή του Δημήτρη Κυριαζίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποφάσισε το Σάββατο (08/03) η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, έπειτα από το απαράδεκτο και χυδαίο σχόλιο που έκανε χθες στη Βουλή εναντίον της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι: «Σήμερα, την 7η Μαρτίου 2025 συνήλθε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας υπό την Προεδρία του Πρόεδρου της, Βουλευτή κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατόπιν του υπ’αρ. 5/7.3.25 εγγράφου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται στην Επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής του από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης.
Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στο ανωτέρω έγγραφο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο κ. Δημήτριος Κυριαζίδης με την αντικοινοβουλευτική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του εντός της Ολομέλειας της Βουλής, επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κατόπιν τούτων, ο Βουλευτής Δράμας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης διαγράφεται από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας».
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης απευθυνόμενος προς την κα Κωνσταντοπούλου την ώρα που ήταν στο βήμα έκανε ένα απαράδεκτο σχόλιο, λέγοντας: «κάνε κανένα παιδί».
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής, με την ιδιότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του ανέφερε ότι ο κ. Κυριαζίδης παραπέμπεται με το ερώτημα της διαγραφής στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.
Το επεισόδιο σημειώθηκε τη στιγμή που στο προεδρείο της Ολομέλειας είχε ανέβει ο Νικήτας Κακλαμάνης προκειμένου να κάνει παρατήρηση στην κυρία Κωνσταντοπούλου για την παραβίαση του χρόνου της ομιλίας της.
Ακολουθεί αυτούσιος ο διάλογος
Κακλαμάνης: Εχθές με βάση τον Κανονισμό όλοι οι αρχηγοί είχαν παρεμβάσεις 22 λεπτών. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε 20 λεπτά. Ο κ Φάμελλος 27', ο κ. Βελόπουλος 3', ο κ. Χαρίτσης 13’, ο κ. Νατσιός 13' και εσείς κυρία Κωνσταντοπούλου 48 λεπτά. Και σήμερα αντί για 30 λεπτά μιλάτε ήδη 48. Δεν πρόκειται εσείς να κυβερνήσετε την βουλή. Η Βουλή έχει προεδρείο και θα εφαρμοστεί ο κανονισμός.
Κωνσταντοπούλου: Κύριε πρόεδρε…
Κακλαμάνης: Όπως το ακούσατε! Δεν το διαπραγματεύομαι. Σε 2 λεπτά η τελειώνετε ή σας κλείνω μικρόφωνο.
Κωνσταντοπούλου: Θα μπορούσατε να μου κάνετε υπόμνηση.
Κακλαμάνης: Επί 9 μήνες ήσασταν πρόεδρος βουλής και ξέρετε τον Κανονισμό της Βουλής
Κωνσταντοπούλου: Ως Πρόεδρος της Βουλής δεν έκλεισα μικρόφωνα…
Κακλαμάνης: …Γιατί κανείς δεν είχε την δική σας συμπεριφορά.
Κωνσταντοπούλου: Μην με μαλώνετε. Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση της Κ.Ο. της ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι εγώ θα είχα ολοκληρώσει πριν να παρέμβει ο κ. Κακλαμάνης. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία
Κυριαζίδης: Κάνε κανένα παιδί!
Κωνσταντοπούλου: Κάνε κανένα παιδί;
Κυριαζίδης: Ή να υιοθετήσεις…
Κωνστατοπούλου: Ή να υιοθετήσω;
Η δήλωση αυτή του βουλευτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίο κάλεσε τρεις φορές τον Δ. Κυριαζίδη να ζητήσει συγγνώμη.
Κωνσταντινόπουλος: Θα βοηθούσατε τη διαδικασία αν ζητήσετε συγγνώμη και το πάρετε πίσω
Κυριαζίδης: Επί 3 ημέρες εδώ μας αποκαλεί δολοφόνους! Είμαστε εμείς δολοφόνοι; Δολοφονήσαμε κανένα παιδί; Μας προστάτεψε κανείς; Αν εκλήφθηκε διαφορετικά η φράση μου να το κατανοήσω Αλλά δεν ειπώθηκε αυτό που είπατε. Λέω δεν προσέβαλα κανένα. Αν εκλήφθηκε κατά άλλο τρόπο είναι του καθενός
Η παρέμβαση της Σοφίας Ζαχαράκη
Παράλληλα, υπήρξε σφοδρότατη αντίδραση από πλευρά της κυβέρνησης για το απαράδεκτο και χυδαίο σχόλιο του βουλευτή από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη αλλά και από όλους του κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που έλαβαν στη συνέχεια τον λόγο.
«Θα ζητούσα από τον βουλευτή να το διορθώσει. Δεν εμφανίζομαι εδώ ως αυτόκλητη υπερασπιστής της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Δεν με έχει ανάγκη ούτε εγώ τη δική της υπεράσπιση. Δεν κρινόμαστε εδώ και οπουδήποτε αλλού από το αν έχουμε παιδιά. Αλλά με το έργο που παράγουμε» είπε.
Σε αντίστοιχη τοποθέτηση καταδίκης προχώρησε και ο Θάνος Πλεύρης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. «Το κυβερνών κόμμα αποδοκιμάζει το σχόλιο του κ. Κυριαζίδη. Η γυναίκα έχει πλήρως το δικαίωμα της επιλογής του αυτοπροσδιορισμού το πώς θα διαθέσει το σώμα της. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε να ακούγονται τέτοια σχόλια εδώ πέρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο κ. Κυριαζίδης επέμεινε: «Δεν το εννοούσα. Αν εκλήφθηκε με τον τρόπο που εκλήφθηκε να πω ότι ήταν λάθος».
Η παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου
Γερουλάνος: Θα έλεγα ότι πιο προσβλητική από τη φράση που ειπώθηκε ήταν η συμπεριφορά του να αποφύγει να πει το αυτονόητο. Να ζητήσει συγγνώμη για τη βλακεία που είπε. Είναι βαθιά ριζωμένη νοοτροπία μέσα στον ίδιο. Προσβάλατε ολόκληρο κοινοβούλιο και την παράταξη σας. Ζητήστε επιτέλους μια συγγνώμη και συμπεριφερθείτε όπως θα έπρεπε για έναν εκπρόσωπο του κοινοβουλίου.
Κυριαζίδης: Επειδή έχει προκληθεί αυτή η αναστάτωση ζητάω συγγνώμη.
«Καλώ τη ΝΔ να αποβάλλει από τις τάξεις της τέτοιες λογικές και τέτοιες νοοτροπίες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι αυτό που είπε ο Δ. Κυριαζίδης είναι απαράδεκτο, προσβλητικό και απάνθρωπο και ότι μια συγγνώμη δεν λέει τίποτα διότι όπως λέει ο λαός από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.
«Αυτό που εκφράσατε είναι, όχι ένα στερεότυπο αλλά η βαθύτερη αιτία της πατριαρχίας» είπε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η Έφη Αχτσιόγλου.
«Είμαστε όλοι στο πλευρό της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Πιστεύω ότι έχει μετανιώσει ο συνάδελφος» είπε από την ΚΟ Σπαρτιάτες ο Ιωάννης Κόντης, ενώ από την ΚΟ Νίκη, ο Γεώργιος Ρούντας ευχήθηκε να είναι τελευταία φορά που απευθύνεται τέτοια ύβρις απέναντι σε γυναίκα, που είναι η βασίλισσα και το κόσμημα της κοινωνίας.
Καταδικάζουμε το αυτονόητο, και την ανοησία που ακούστηκε στο κοινοβούλιο είπε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήττας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «αυτό που μόλις παρακολουθήσαμε, ούτε ένα μεμονωμένο περιστατικό είναι ούτε μία αιφνιδιαστική επίθεση σε εμένα» και σημείωσε: «Το θέμα δεν είναι να ζητήσει ένας βουλευτής συγνώμη από εμένα. Το θέμα είναι να τελειώνουμε με τις πρακτικές των νταήδων, με τις πρακτικές του "τι λες κυρά μου", με τις πρακτικές του "μαζέψου, μη σε μαζέψω". Από πλευράς μου να ξέρετε, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανασχεθώ από τέτοιες πρακτικές και ευχαριστώ πολύ τις γυναίκες πρώτα, και τους άντρες της αίθουσας, που σήκωσαν ανάστημα και είπαν ότι καμιά γυναίκα δεν είναι ούτε του πατρός της ούτε του ανδρός της, ούτε προσδιοριζόμενη με βάση το εάν έχει ή δεν έχει παιδιά. [.. . ] Το θέμα τελικά είναι εάν σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη, αν αναγνωρίζουμε όλους τους ανθρώπους ως ίσους, και εάν την ανθρωπιά μας την έχουμε προτεταγμένη ή βαθιά καταχωνιασμένη».