Η αναστολή της ψηφισμένης περικοπής των συντάξεων μπορεί να ληφθεί μόνο υπό δύο προϋποθέσεις, να βγαίνουν τα πλεονάσματα και να συμφωνήσουν οι υπουργοί του Eurogroup, διαδικασία που απαιτεί όπως είναι γνωστό ομοφωνία, ενώ προϋποθέτει και ανάλογες αποφάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών.
Το ζήτημα της συναίνεσης των υπουργών που μετέχουν στο Eurogroup καθώς και αυτό που αφορά στα πλεονάσματα θέτει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί, η αύξηση της απασχόλησης, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και τα συνολικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, δημιουργούν προϋποθέσεις επανεξέτασης του μέτρου, ξεκαθαρίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη περί αναστολής, χωρίς αποσαφήνιση των οικονομικών δεδομένων στο τέλος του έτους και την αναγκαία συνεννόηση στο Eurogroup, είναι άκαιρη».
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δηλώνει ότι δεν είναι εύκολη η αποκατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων, καθώς, όπως τονίζει, η ελαστικοποίηση της εργασίας είναι παγκόσμια τάση και θα χρειαστούν προσεκτικοί χειρισμοί, ενώ προσθέτει πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνει ωστόσο ότι βλέπει περιθώρια σταδιακής αύξησης των κατώτατων μισθών, λαμβάνοντας αρχικά υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα και στηριζόμενος στην πρόβλεψη ότι μελλοντικά η ενίσχυση της ανάπτυξης και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην άνοδο των μισθών.
Τέλος, ο κ. Λιάκος επιχειρεί να αντικρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ένα τέταρτο μνημόνιο εν τούτοι κάνει λόγο για έναν συμπεφωνημένο χάρτη από τον οποίο προκύπτουν υποχρεώσεις αλλά και ένα συγκεκριμένο πακέτο ελάφρυνσης για τη στήριξη της οικονομίας.
Σχετικά με το θέμα της διεξαγωγής εκλογών τάσσεται υπέρ του να γίνουν στη λήξη της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019 λέγοντας ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε αυτή τη συγκυρία δε θα ευνοούσε την οικονομία.