Πάνω από τα 800 ευρώ θα είναι το μεικτό ποσό του κατώτατου μισθού, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την αύξηση στον κατώτατο μισθό και τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
«Προχωράμε στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το μεικτό ποσό θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε από 1η Απριλίου θα έχει νομοθετηθεί η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού. Από το 2019 έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%, έτσι αντίστοιχα έχουμε δημιουργήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές συνθήκες ώστε και ο μέσος μισθός έχει ανέβει κατά 20%».
Για το επίδομα ανεργίας και τις δυσκολίες εύρεσης προσωπικού η κα Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «έχουμε το πρόβλημα εργοδοτών ότι δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια και μάλιστα καταρτισμένα εργατικά χέρια, με την ανεργία στο 8,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, την περασμένη εβδομάδα» και προσέθεσε πως «το επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και αναλογικό του μισθού. Δηλαδή να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για όλους. Γιατί το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ως εργαζόμενος. Αυτό που εξετάζουμε επίσης είναι το επίδομα ανεργίας να είναι και εμπροσθοβαρές. Έτσι ώστε όταν βγαίνεις από την αγορά εργασίας χάνοντας τη δουλειά σου αρχικά να έχεις υψηλότερο επίδομα και σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να υπάρχουν και κίνητρα για να ξαναμπείς στην αγορά εργασίας».
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Αναφορικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους η κα. Μιχαηλίδου είπε πως «5.300 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την αίτηση τους από χθες που ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Υπενθυμίζω πως πριν από λίγα χρόνια οι συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονταν λάμβαναν το 40% της σύνταξής τους. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό σε 70% το 2019 και πλέον, σήμερα, οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα παίρνουν το 100% της σύνταξής τους γιατί τα χρήματα αυτά είναι δεδουλευμένα και έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές σε όλο τον ασφαλιστικό τους βίο. Υπολογίζουμε, ότι 100.000 συνταξιούχοι δουλεύουν και από αυτούς οι 36.000 το δηλώνουν. Κινητροδοτούμε τον κόσμο ώστε να δηλώνει την απασχόλησή του όντας συνταξιούχος ακριβώς επειδή δεν κόβεται η σύνταξη του. Θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους από την οποία εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας καθώς και οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62 ο έτος της ηλικίας τους. Όσον αφορά στους ελέυθερους επαγγελματίες, ο αντίστοιχος πόρος του είναι 50% συν του ασφαλιστικού κλιμακίου που έχει διαλέξει να δηλώνει».
Κρατήσεις υπέρ υγείας
Αναφορικά με τις κρατήσεις υπέρ υγείας που σε ορισμένες περιπτώσεις συντάξεων είναι τριπλές, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είπε ότι «η σύνταξη που δίνεται σήμερα, δεν προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ας μην αναφερθούμε σε όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με την κρίση, που πήγαν τα αποθεματικά, τι κόπηκε από τους συνταξιούχους και τι μπορεί να επιστρέψει. Εδώ είναι που έρχονται και όλα τα μέτρα για την οικογένεια. Αν δεν αντιστρέψουμε την δημογραφική τάση δεν θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις συντάξεις».
Για την επιδοματική πολιτική και σε σχόλιο ότι η ΝΔ που κατήγγειλε τα επιδόματα είναι η Κυβέρνηση που έχει δώσει περισσότερα επιδόματα από κάθε άλλη Κυβέρνηση, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως «είναι άλλο η καταγγελία των επιδομάτων και άλλο να λες ότι χρειάζεται να στηρίξεις την κοινωνία. Δεν πάμε οριζόντια, αλλά στοχευμένα και βλέπουμε τις κατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες και χρειάζονται στήριξη».
Σε ό,τι αφορά τις κυοφορούμενες αλλαγές στο ύψος του επιδόματος εργασίας ανά δικαιούχο, επεσήμανε ότι ένας εργαζόμενος με καλό μισθό, 20 χρόνια δουλειάς και υψηλές εισφορές υπέρ της ΔΥΠΑ και ένας εργαζόμενος με δύο έτη δουλειάς με τον κατώτατο μισθό, αν βγουν σήμερα στην ανεργία θα πάρουν το ίδιο επίδομα. Όμως, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και των εισφορών από τον ασφαλιστικό βίο του δικαιούχου, αυτό θα αλλάξουμε».