Δ. Τσιόδρας σε Κομισιόν: Ζητά αύξηση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στη διοίκηση της ΕΕ

Δ. Τσιόδρας σε Κομισιόν: Ζητά αύξηση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στη διοίκηση της ΕΕ

Την αύξηση του βαθμού υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης από τη δημόσια διοίκηση στην ΕΕ, ζητάει ο Δημήτρης Τσιόδρας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας ερωτά την Κομισιόν με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και να ενισχύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες προς αυτή την κατεύθυνση και με ποιο τρόπο θα διευκολύνει τη δικτύωση μεταξύ υπηρεσιών του δημοσίου τομέα από διαφορετικά Κράτη Μέλη, οι οποίες ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Σημειώνει ότι «τα συστήματα και τα εργαλεία δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και κατά συνέπεια, στην παροχή νέων και καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών».

Συμπληρώνει δε ότι δημόσιες υπηρεσίες σε αρκετές χώρες της ΕΕ αρχίζουν να διερευνούν τη δυνατότητα υιοθέτησης τέτοιων συστημάτων σε τομείς όπως η υγεία, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση.

Καταλήγει δε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα συστήματα και όλες οι γλώσσες της ΕΕ θα μπορούν να υποστηρίζονται από εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Αύξηση της υιοθέτησης της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης από τη δημόσια διοίκηση στην Ευρώπη

Τα συστήματα και τα εργαλεία δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και κατά συνέπεια, στην παροχή νέων και καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών.

Δημόσιες υπηρεσίες σε αρκετές χώρες της ΕΕ αρχίζουν να διερευνούν τη δυνατότητα υιοθέτησης τέτοιων συστημάτων σε τομείς όπως η υγεία, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση.

Υπό το φως των ανωτέρω και σε συνέχεια του πρόσφατου Σχεδίου Δράσης1, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σκοπεύει να επιταχύνει την ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα εμπόδια στην υιοθέτησή τους;

2. Πώς θα ενισχύσει Δήμους και Περιφέρειες προς αυτή την κατεύθυνση και με ποιο τρόπο θα διευκολύνει τη δικτύωση μεταξύ υπηρεσιών δημοσίου τομέα από διαφορετικά Κράτη Μέλη, οι οποίες ενδιαφέρονται για την υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών;

3. Με ποιες ενέργειες θα διασφαλιστεί ότι όλα τα Κράτη Μέλη θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτά και όλες οι γλώσσες της ΕΕ θα μπορούν να υποστηρίζονται από εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης;»