Οι 15 παράλληλες εστίες από ξημερώματα του Σαββάτου στον ‘Εβρο σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο είπε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα.
Όπως είπε είναι «το χειρότερο καλοκαίρι από τη στιγμή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα».
Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες ξέσπασαν 355 φωτιές, ενώ μόλις το τελευταίο 24ωρο 209.
Παράλληλα με τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια.
Σημείωσε δε, ότι, τα εναέρια μέσα έφθασαν σε πέντε λεπτά στο μέτωπο της Πάρνηθας. Ο κ. Κικίλιας μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια ενστόλων και απλών πολιτών με επίκεντρο την ανάσχεση του πύρινου μετώπου στην Πάρνηθα. «Παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων ενάεριων μέσων, πέντε εκ των οποίων ήταν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο έγινε η ταχύτερη δυνατή εκτροπή και απόκριση στις 2 χθες το μεσημέρι στην Πάρνηθα μέσα σε λίγα λεπτά.
«Έχοντας επίγνωση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χρειαζόμαστε να κάνουμε και άλλα βήματα για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Πρόσθεσε δε για την διαχείριση της κατάστασης ότι «δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι αλλά ούτε και ανεύθυνοι».
Στο Μαόυι αγνοούνται 1000 άνθρωποι και στον Καναδά κάηκε έκταση όση ολόκληρη η Ελλάδα, πρόσθεσε και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε: «Δεν υπάρχει πεδίο για αντιπαραθέσεις. Θα έρθει η ώρα για δημόσια συζήτηση, κριτική και αυτοκριτική.
Σχετικά με τους μετανάστες που απανθρακώθηκαν ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την θλίψη του, ενώ υπενθύμισε ότι επικρατούσαν συνθήκες 4 ως προς τον κίνδυνο πυρκαγιάς και παρά τα μηνύματα 112 δεν απομακρύνθηκαν.
«Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να υπάρχει μια ενημέρωση με διαφάνεια ώστε οι πόλιτες να γνωρίζουν τι προσπάθειες γίνονται και ποιες είναι οι δυσκολίες», είπε κλείνοντας ο υπουργός, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Μίλησαν επίσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γεώργιος Πουρνάρας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της ΕΛΑΣ, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελος Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.
Το ελληνικό ΠΣ είναι από τα λίγα διεθνώς που επιχειρεί και το βράδυ
Το σύνολο του προσωπικού είναι σε γενική επιφυλακή, δήλωσε ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Γιάννης Πουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Πουρνάρας επισήμανε ότι στην αρχή της περιόδου εκδηλώνονταν 50-60 πυρκαγιές καθημερινά, οι οποίες αντιμετωπίζονταν με επιτυχία. Ωστόσο, η ιδιαίτερη ξηροθερμική περίοδος που ακολούθησε με τον παρατεταμένο καύσωνα και την εποχή των μελτεμιών έκανε τις πυρκαγιές πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμες.
«Οι πυρκαγιές παρουσιάζουν μία εξαιρετική δριμύτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και το βράδυ η ένταση των ανέμων είναι 6-7 μποφόρ και ριπές 8-10 μποφόρ, 85 χλμ την ώρα» ανέφερε.
Τόνισε ότι το ΠΣ είναι από τις λίγες υπηρεσίες πανευρωπαϊκά ,ίσως και διεθνώς, που επιχειρεί ακόμη και το βράδυ, με αυτοθυσία.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στα 32 χρόνια υπηρεσίας του στο σώμα δεν έχει ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες.
Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στη Μονή Κλειστών και σήμερα βρίσκεται στην Πάρνηθα δήλωσε: «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 11:56 και στις 12.:01 βρισκόταν πάνω από την πυρκαγιά εναέριο μέσο, το οποίο επιχειρούσε στον Ασπρόπυργο. Και μετά από 2 λεπτά άλλα 4 αεροπλάνα ήταν πάνω από την πυρκαγιά. Παρόλα αυτά η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις».
«Υπάρχουν αναφορές σε Ρόδο και Έβρο που οι πυρκαγιές ξεπέρασαν αντιπυρικές ζώνες ως και 200 μέτρων. Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, ο αγώνας θα συνεχιστεί», κατέληξε.
Γενικός δ/ντης δασών του ΥΠΕΝ για φωτιές: Δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν ελλείψεις δεκαετιών
Δηλώσεις για τις προσπάθειες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ο Διευθυντής Ε. Γκουντούφας σε συνέντευξη Τύπου για τα πύρινα μέτωπα.
Η συγκεκριμένη δασική υπηρεσία συμμετέχει και στις 3 φάσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Τόσο στο επίπεδο των έργων πρόληψης όσο και με τις περιπολίες – καθημερινά κινούνται στα δασικά οικοσυστήματα περίπου 150 περίπολοι με 500 υπαλλήλους, που πολλαπλασιάζονται όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 5.
Επίσης, συμμετέχει σε επίπεδο καταστολής παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΠΣ σε ότι αφορά τα δασικά οικοσυστήματα, τη σύνθεσή τους, το ανάγλυφό τους, αλλά και στην αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές.
Ο κ. Γκουντούφας τόνισε την ιδιαιτερότητα και την κρισιμότητα του μοναδικού οικοσυστήματος της Δαδιάς για τη χώρα μας και παγκοσμίως και σημείωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε μέρος που δεν υπήρχε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, εντός του μεγάλου πυρήνα. Στόχος ήταν να μη φύγει προς το μικρό πυρήνα και να προστατευτούν οι οικισμοί Δαδιάς και Λευκίμμης. «Γι αυτό από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε και προχωρούμε στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στην υλοτομία, στη διαπλάτυνση για να ελέγξουμε την κατάσταση» είπε.
Όσον αφορά στο μέτωπο της Πάρνηθας, σημείωσε: «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανατολική – βορειανατολική πλευρά της ώστε να μη φτάσει στο κρίσιμο οικοσύστημα με τα έλατα. Οι δασικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούν προωθητήρες του στρατού για να διαπλατύνουν υπάρχουσες αντιπυρικές ζώνες και δρόμους για να φτιάξουν άμυνες ζώνης και να περιορίσουν τη φωτιά».
Με παρόμοιο τρόπο σώθηκε χτες το περιαστικό δάσος στη Θήβα και στα Ψαχνά Ευβοίας, υποστήριξε.
Ο κ. Γουντούφας ξεκαθάρισε ότι παρόλο που τα 2,5-3 τελευταία χρόνια γίνονται έργα πρόληψης περίπου 150 εκ. ευρώ, δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν ελλείψεις δεκαετιών.
Επίσης επισήμανε ότι ενώ η φωτιά θα εξελισσόταν ως έρπουσα σε καθαρισμένα δασικά οικοσυστήματα και θα περνούσε χωρίς να βλάψει τον άνω όροφο, οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες μετατρέπουν τις έρπουσες φωτιές σε επικόρυφες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Σε Ρόδο, Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Κουβαρά, Σαρωνίδα, Λουτράκι και Αίγιο έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές ενέργειες αποκατάστασης μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, ενώ «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνδρομή και από τους ιδιωτικούς φορεία ώστε σύντομα να περάσουμε στην επόμενη φάση με το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και στη σύνταξη των διαχειριστικών μελετών» δήλωσε.
Δεν είναι τίποτα εύκολο, αλλά με σχεδιασμό και συνεργασία, όλα μπορεί να επιτευχθούν, κατέληξε.