Του Γιάννη Σιδέρη
Οι φανατικοί των ιδεολογιών αρέσκονται να πιστεύουν ότι η ιδεολογία τους είναι η απόλυτη αλήθεια, και με την εγκαθίδρυσή της έρχεται το τέλος της ιστορίας. Ευτυχώς τον ΣΥΡΙΖΑ ουδείς θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για φανατισμό ιδεολογίας, καθώς ανήκει σε μια άλλη κατηγορία: Τους φανατικούς της εξουσίας, με κάθε τρόπο, έναντι οιασδήποτε αρχής.
Τώρα που ούτως ή άλλως οδεύει στο λυκόφως της η συνεργασία με την «altera pars» του λαϊκισμού, τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, αδυνατεί να παραδεχτεί την ιδεολογική του ήττα σε όσα αστεία πίστευε, και να αποχωρήσει ευπρεπώς. Αιτία είναι το ότι δεν ενδιαφέρονται για την ιδεολογία, αλλά στεγνά για την εξουσία. Τη δοκίμασαν και αποδείχτηκε - όπως και σε όλους άλλωστε όσους τη γεύονται – αρκούντως γοητευτική. Γι αυτό και πασχίζουν να τη διατηρήσουν.
Καθόλου μειωτικό δεν είναι αυτό. Το ίδιο κάνουν όλα τα κόμματα εξουσίας. Μειωτικό ωστόσο είναι να θυσιάζουν στο βωμό της κάθε αρχή τους, ή κατά την - κακόηχη έστω - λαϊκή ρήση, να γλείφουν εκεί που έφτυναν, και να ανακαλύπτουν προοδευτικές πλειοψηφίες σε αυτούς που έβριζαν.
Την Τετάρτη σε κεντρικό ξενοδοχείο διοργανώνεται εκδήλωση –συζήτηση, με τίτλο «Προοδευτικός Διάλογος για μια νέα προοδευτική, κοινωνική πλειοψηφία». Και μόνο η διοργάνωση της συζήτησης, ντάλα Καλοκαίρι, είναι ενδεικτική του πόσο αστάθμητοι είναι οι καιροί και πόσο οι εκλογές μπορούν να έρθουν απρόβλεπτα, νωρίτερα του αναμενόμενου.
Δε προτίθενται να τις κάνουν το φθινόπωρο, αλλά δεν είναι και σίγουροι γι'' αυτό. Αν ήταν σίγουροι ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως ως προσφάτως ισχυρίζονταν, ή έστω τον Μάιο με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, στις 25 Ιουλίου θα πακετάριζαν τα μαγιό τους ενόψει των διακοπών τους, και δεν ανίχνευαν μονοπάτια «προοδευτικών» διαλόγων για νέες προοδευτικές πλειοψηφίες.
Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης θα ελιναι ο Αριστείδης Μπαλτάς (ναι, ο γνωστός απηνής διώκτης της «Αριστείας»), ο Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην Πρόεδρος του ΔΣΑ, από τον χώρο τη πάλαι ποτέ Ανανεωτική Αριστεράς (κάπως δικός τους δηλαδή), ο Οδυσσέας Ντριβαλάς, πρώην Πρόεδρος τη ΑΔΕΔΥ (το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ), και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός (αλλά και κυρίως πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ!).
Ο κ. Ντριβαλάς είχε δεχθεί προ των εκλογών του 2015, πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Τάσης (όπου έλαμψαν άστρα όπως των Κουρουμπλή, Σπίρτζη, Τόσκα, κ.α.). Το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (ποιοτικό άτομο, γι αυτό δεν ξέρουμε πως θα νιώθει μεταξύ των νέων της συντρόφων, αλλά πλέον είναι εκτεθειμένη πολιτικά), είχε και στο παρελθόν ακουστεί για υπουργική θέση, αλλά δεν ευτύχησε.
Τώρα ακούγεται εκ νέου για θέση στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο ανασχηματισμός του Φθινοπώρου είναι δεδομένος. Μάλιστα φιλοκυβερνητική εφημερίδα μάς γνωστοποίησε ότι στη δροσιά του Σουνίου ο Πρωθυπουργός τον προετοιμάζει.
Όμως θα είναι ένας ανασχηματισμός άνευ ουσίας, καθώς δεν θα στοχεύει στην λειτουργική αναβάθμιση και αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος. Θα στοχεύει στην εκπροσώπηση των τάσεων του εκλογικού σώματος που ευελπιστεί να προσελκύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται να ανατάξει τα βασικά υπουργεία. Θα συνεχίσει να περιλαμβάνει τον κ. Καμμένο στο Άμυνας (δύσκολο να δεχθεί να φύγει, και αν δεν φύγει οικειοθελώς… απλώς θα πέσει η κυβέρνηση), τον κ. Κοτζιά ως αναντικατάστατο στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Τσακαλώτο στο Οικονομικών. Ο τελευταίος είναι σκληρό καρύδι καθώς έχει ερείσματα και στην κομματική βάση και στους δανειστές (πρωτότυπος συνδυασμός!).
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «βάθος» πολιτικού προσωπικού, περιορίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού. Πολύ περισσότερο που ακόμη και το Μάιο να γίνουν εκλογές, αυτό το λειψό έργο που παρήγαγαν οι νυν υπουργοί θα σταματήσει σε μια περίοδο που κατά την κυβερνητική φιλολογία βγαίνουμε από τα μνημόνια, άρα λύνονται τα χέρια τους και θα επιταχύνουν τη διακυβέρνηση με δικές τους επιλογές.
Πόσο εύκολο θα είναι να αντικατασταθούν π.χ. η Ε. Αχτσιόγλου, που άσχετα με την πολιτική της ασυνέπεια (αναφερόμαστε στο γεγονός ότι έσπευσε να σβήσει τα αντιμνημονιακά μηνύματά της στα social media τη βραδιά που έγινε υπουργός), έχει σε εξέλιξη προγράμματα που τρέχουν, και στα οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Το ίδιο ισχύει και για την Ο. Γεροβασίλη, με έργο που είναι σε εξέλιξη και στο οποίο έχουν συγκεντρωμένα τα βλέμματά τους οι τροϊκανοί, ο Δ. Βίτσας που σχετικά προσφάτως ανέλαβε τον πολύπαθο τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, ο Π. Σκουρλέτης με την ευθύνη των εκλογικών νόμων και των εκλογών, ή ο Γ. Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος;
Ο ανασχηματισμός θα είναι φτωχός σε αλλαγές προσώπων, θα είναι προεκλογικός και θα αναδείξει σε δευτερεύουσες θέσεις κάποια εμβληματικά πρόσωπα, προκειμένου να υπηρετήσει την ψηφοθηρική πολυσυλλεκτικότητα που στοχεύει ο κ. Τσίπρας. Για αυτό το λόγο δεν θα είναι αποτελεσματικός και δεν θα αναβαθμίσει τη λειτουργική ικανότητα της κυβέρνησης.
Γι'' αυτό θα είναι ένας ανασχηματισμός που θα τον κάνει με δεμένα χέρια.
Φωτογραφία: intimenews