Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ερωτήματα προκύπτουν από την απόρριψη από την Ολομέλεια τεσσάρων άρθρων που αναφέρονται στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής. Το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στο άρθρο 30 το οποίο και συνδέεται με την εκλογή του ΠτΔ από τον λαό.
Ειδικότερα, το άρθρο 32 εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία αλλά τα άρθρα 30 παρ. 1, 34 παρ. 1, 35 παρ.2 και το άρθρο 41 παρ.5, δεν έλαβαν 151 ψήφους. Αυτό ερμηνεύεται από συγκεκριμένους παράγοντες της Βουλής ως πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το άρθρο 30 παράγραφος 1 (έλαβε 148 υπέρ, 120 κατά και 3 παρών) αναφέρει ότι ο ΠτΔ θα μπορούσε να εκλέγεται και από εκλογικό σώμα.
Ειδικότερα, η παρούσα διάταξη του Συντάγματος έχει ως εξής: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33».
Ενώ η προτεινόμενη που απορρίφθηκε είχε ως εξής: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή ή το εκλογικό σώμα για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33».
Με λίγα λόγια, όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικοί παράγοντες οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «έκαψαν» την εκλογή ΠτΔ από τον λαό, κάτι που είχε κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προκαλεί και τα σχετικά ερωτήματα. Ερωτήματα που όπως αναφέρουν βουλευτές της αντιπολίτευσης ίσως απαντηθούν το προσεχές διάστημα, σίγουρα όμως κατά τη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα.
Επίσης στο Σύνταγμα παραμένει το άρθρο 41 παρ. 5 που προβλέπει ότι «η Βουλή διαλύεται υποχρεωτικά στην περίπτωση του άρθρου 32 παράγραφος 4».
Σε ότι αφορά, τέλος, την ανατροπή στο αποτέλεσμα του άρθρου 3 παράγραφος 1, για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, έγινε επανακαταμέτρηση, στην οποία βρέθηκε μια ψήφος παραπάνω. «Σε μια σειρά άρθρων τα οποία ήταν οριακά μπορεί να χρειάστηκαν και 3 και 4 επανακαταμετρήσεις», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την ανατροπή των πληροφοριών που ήθελαν το εν λόγω άρθρο να μην συγκεντρώνει πλειοψηφία 151 βουλευτών!