Στις κοινές δημοκρατικές αξίες που δένουν Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά και στην ξεκάθαρη θέση της χώρας κατά της επιθετικότητας του Πούτιν, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα στην τουρκική προκλητικότητα, εστίασε κατά την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια εκτενή ομιλία, κατά την οποία καταχειροκροτήθηκε πάρα πολλές φορές, με έντονες αναφορές στην ιστορία των δύο χωρών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ουκρανία, την πανδημία, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τον λαϊκισμό, αλλά και σε αυτό που ενώνει τις δύο χώρες, τις δημοκρατικές αξίες.
Σε μια εκτενή ομιλία μίλησε για τις προκλήσεις των σύγχρονων δημοκρατιών λέγοντας «οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις φωνές των λαϊκιστών», για τις υγειονομικές απειλές της νέας εποχής και την ανάγκη να προετοιμαστούμε για αυτές, καθώς και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αφού «Microsoft, Pfizer εμπιστεύονται την Ελλάδα, μία δυναμική οικονομία με φιλικό περιβάλλον»
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, να απευθύνεται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού που θεμελίωσε τη χώρα του πάνω στο ελληνικό πρότυπο και έκτοτε προωθεί και υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες», ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Βρίσκομαι ενώπιόν σας για να τιμήσω ένα θαύμα που κάθε ελεύθερος άνθρωπος ενστερνίζεται και που ενώνει Έλληνες και Αμερικανούς με έναν τρόπο μοναδικό» ανέφερε και συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι κοινωνίες πριν τους αρχαίους Έλληνες βασίζονταν σε κάποιον αυτοκράτορα ή βασιλιά.
Η δημοκρατία στις ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση της ελευθερίας που έχει γνωρίσει ο άνθρωπος, συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Κατά τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας στάθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε δίπλα-δίπλα σε παγκόσμιους πολέμους για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Οι Δημοκρατίες μας πάλεψαν και με εσωτερικούς δαίμονες. Υπομείναμε τα φρικτά δεινά των εμφυλίων πολέμων και την απόγνωση των οικονομικών κρίσεων. Αλλά βγήκαμε ισχυρότεροι και πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δούμε τρομακτικές ομοιότητες. Όπως συνέβη στη Μαριούπολη έτσι και στο Μεσολόγγι οι αμυνόμενοι απώθησαν τους επιτιθέμενους πριν την τελική έξοδο, συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση υπενθυμίζει τις κοινές αξίες των δύο χωρών.
Όπως είπε στην Ευρώπη αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια της συμπεριφοράς της Ρωσίας και συμπλήρωσε ότι δεν έχουμε εχθρική διάθεση απέναντι στον ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι στον αγώνα ενός λαού που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας.
Καταλαβαίνουμε επίσης τη σημασία των φίλων και τη δύναμη των συμμάχων, στην υπεράσπιση των κοινών μας αξιών, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας, κατά της επιθετικότητας του Πούτιν ενώ συμπλήρωσε ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει δεκτός από τη διεθνή κοινότητα.
«Να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Biden, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί "λύση" δύο κρατών στην Κύπρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία που επιδιώκει την ειρήνη και που πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο. Αλλά υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να επιλύσουμε τις διαφορές μας: το διεθνές δίκαιο και οι εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.
Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παρακαλώ σημειώστε επίσης το εξής: το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας τόνισε ότι Έλληνες και Αμερικανοί μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα για τη δημοκρατία.
«Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» τόνισε καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.