Δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δε θα μείνει κανένας αβοήθητος - Άμεσα μέτρα στήριξης
Π. Μαρινάκης

Δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δε θα μείνει κανένας αβοήθητος - Άμεσα μέτρα στήριξης

Στην κακοκαιρία Daniel αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή της κυβέρνησης στους πολίτες που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν και δοκιμάζονται «σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που δεν έχει καταγραφεί ξανά στην ιστορία όπως λένε οι επιστήμονες. Αυτό που πέρασαν και συνεχίζουν και περνούν οι συμπολίτες μας δεν έχει προηγούμενο, άνθρωποι που για πολλές ώρες αγωνιούσαν και συνεχίζουν να αγωνιούν, δοκιμάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης σημείωσε ότι «όπως συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις πολύ μικρής έκτασης έτσι θα συμβεί και τώρα, είναι μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, δε θα μείνει κανένας αβοήθητος, άμεσα θα ανακοινωθούν μέτρα προσωρινής και συνολικής στήριξης και αποκατάστασης όλων των ζημιών είτε αφορά υποδομές, είτε αφορά δρόμους, είτε αφορά γέφυρες, είτε αφορά αγροτικές εκτάσεις, αποζημιώσεις επαγγελματιών. Αυτό χρωστάει το κράτος, οφείλει να κάνει το κράτος, είναι κάτι πολύ δύσκολο είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα συμβεί».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 6 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε ο σχεδιασμός είναι σε τρία επίπεδα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε αγνοούμενους, να υπάρξει μια βοήθεια γιατί ακόμη δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, σε δεύτερη φάση να ξεκινήσει η αποτίμηση της ζημιάς και το τρίτο στάδιο τι θα πρέπει να γίνει για να μην το ξαναζήσουμε αυτό. 

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να εκφράσουμε πρώτα τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, τη συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, που δεν έχει καταγραφεί ξανά στην ιστορία, όπως λένε οι επιστήμονες. Αυτό το οποίο πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι συμπολίτες μας δεν έχει προηγούμενο. Άνθρωποι, οι οποίοι για πάρα πολλές ώρες αγωνιούσαν και συνεχίζουν να αγωνιούν, δοκιμάστηκαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη η ζωή τους. Κάποιοι είδαν να χάνονται οι περιούσιες τους, να δοκιμάζεται κάθε προσπάθεια που έχουν κάνει στη δουλειά τους. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως, ότι συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις πολύ μικρότερης έκτασης, αυτό θα συμβεί και τώρα. Είναι προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού: Δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος. Άμεσα θα ανακοινωθούν μέτρα και προσωρινής και συνολικής στήριξης, αποκατάστασης όλων των ζημιών. Είτε αυτά αφορούν υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες, αγροτικές εκτάσεις, είτε αφορούν αποζημιώσεις επαγγελματιών. Αυτό οφείλει να κάνει το Κράτος. Και θέλω να το πω στην αρχή γιατί την αγωνία των ανθρώπων αυτών κανείς δεν μπορεί να την καταλάβει. Όσο και αν το συμμεριζόμαστε, αν δεν το έχεις ζήσει αυτό δεν μπορείς να μπεις στη θέση αυτών των ανθρώπων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μία εικόνα πόσο θα κοστίσει αυτό και αν υπάρχουν τα χρήματα για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ανακουφιστούν;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, το Κράτος οφείλει να τα βρει τα χρήματα και θα τα βρει. Προφανώς και θα υπάρξει αίτημα για χρηματοδότηση και βοήθεια από την Ευρώπη. Όπως είπε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει καταγραφεί ξανά στα χρονικά καιρικό φαινόμενο τέτοιας έντασης και τέτοιας διάρκειας. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι μέσα σε δυο ημέρες έπεσε συνολικά σε αυτές τις περιοχές όσο νερό πέφτει στη Γερμανία σε ένα χρόνο. Και αυτό δεν το λέω εγώ. Το λέει Γερμανός ρεπόρτερ που περιέγραψε το φαινόμενο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς το κόστος των καταστροφών υπάρχει κάποια προσέγγιση;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία και να κάνω κάποια αποτίμηση αυτή τη στιγμή γιατί δεν θα είναι ασφαλής. Σίγουρα αυτό γίνεται αυτές τις ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία με συνεχείς συσκέψεις έτσι ώστε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν τις πρώτες ανακοινώσεις. Άκουσα πριν τον ομότιμο καθηγητή από το Μετσόβιο να λέει ότι το σύνολο των επιπτώσεων αυτού του πρωτοφανούς φαινομένου θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και να το αντιμετωπίζουμε. Οι άμεσες όμως επιπτώσεις, οι καταστροφές των περιουσιών, των υποδομών και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθούν, για άμεση ενίσχυση και οριστική ενίσχυση στη συνέχεια, προφανώς όλα αυτά τα μέτρα θα ανακοινωθούν άμεσα. Και δεν μιλάμε για μέρες , αλλά σε λιγότερο από 24 ώρες θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα. Προέχει η αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών. Η ανακούφισή τους, η ηλεκτροδότηση, που προχωράει με έναν γρήγορο σχετικά ρυθμό- υπάρχουν προφανώς σταθμοί που πρέπει να αποκατασταθούν. Σημασία έχει οι περιοχές αυτές να ηλεκτροδοτηθούν- να αντιμετωπιστούν και οι υγειονομικές συνέπειες. Θα γίνουν σε λίγη ώρα ανακοινώσεις από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κ. Αγαπηδάκη, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την προστασία των πολιτών, για την μετεγκατάστασή τους όπως έχει ήδη ξεκινήσει με χιλιάδες διασώσεις σε ασφαλή σημεία. Και σταδιακά, αποκατάσταση και των ζημιών και όλων όσα αναφέραμε προηγουμένως. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους κατοίκους, που έχασαν το βιος τους και τις εργασίες τους ότι σύντομα θα μπορέσουν πάλι να βιοποριστούν εκεί;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν είχαμε τον «Ιανό», που για να καταλάβει κανείς την έκταση του φαινομένου, σήμερα είχαμε τρεις και τέσσερις φορές το φαινόμενο αυτό, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, με την κινητοποίηση της κρατικής μηχανής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπομονή των κατοίκων, ότι θα είχαμε μια τόσο μεγάλη αποκατάσταση. Το αντιληφθήκαμε όταν πήγαμε τους προηγούμενους μήνες ξανά και ξανά στην Καρδίτσα και στις πληγείσες περιοχές. Εδώ, όμως, μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Και η προσπάθεια και η ένταση της αποκατάστασης θα είναι και αυτή πολύ μεγαλύτερη. Σίγουρα, θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες χρηματοδότησης και θα γίνουν όλα πάρα πολύ γρήγορα, στο ταχύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε μεγάλες υποσχέσεις. Είμαστε εδώ, όπως έχουμε καθήκον, για να κάνουμε πράξεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάθη στην όλη διαδικασία έγιναν; Και υπάρχει και μια κριτική για δυσφορία του Πρωθυπουργού προς συγκεκριμένους υπουργούς και στελέχη της Κυβέρνησης. Και μάλιστα, διαβάζοντας στον Τύπο γίνεται λόγος για κάποιες αλλαγές, για ανασχηματισμό.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν σας πω σημείο - σημείο για την κριτική, κυρίως την εποικοδομητική και όχι την τοξική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να πω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος για πολιτική συζήτηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ώρα της μάχης. Υπάρχουν άνθρωποι στο πεδίο και άνθρωποι που αγωνιούν. Ούτε προφανώς γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για αναβολή των εκλογών. Δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για εκλογές, ούτε για πολιτικές εξελίξεις όπως αυτές που αναφέρατε, τη στιγμή που αντιμετωπίζεται το πιο έντονο φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αυτό που είπε ο κ. Αγοραστός;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο Πρωθυπουργός της χώρας μας είναι αφοσιωμένος, όπως όλη η Κυβέρνηση και όπως όλη η κοινωνία, στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Αυτή είναι η έγνοια μας αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο αυτό που λέω, αυτή είναι η υποχρέωσή μας, είναι αυτονόητη και πρέπει να γίνει. Αυτή είναι η μόνη συζήτηση: Αποκατάσταση, γρήγορη ανακούφιση των πολιτών, ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν των διαδικασιών διάσωσης και μετακίνησης των πολιτών και των πληγέντων σε ασφαλή σημεία, να γίνει μια τελική καταγραφή. Έχουμε απώλειες, ελπίζουμε ο αριθμός αυτός να σταματήσει εκεί. Και για να απαντήσω σε ένα ερώτημα που θέσατε και προηγουμένως και σε μια σπέκουλα, που γίνεται από κάποια χυδαία κέντρα- ελπίζω κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν τι κακό κάνουν. Διότι ακούστηκε και από υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν είναι δυνατόν. Ποιος μπορεί να κρύβει νεκρούς; Δεν υπάρχουν αυτά τα οποία ακούγονται. Γίνεται πλήρης και αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων. Ελπίζουμε ο αριθμός αυτός να μη μεγαλώσει. Δεν υπάρχει καμία άλλη πληροφορία. Δεν υπάρχει κανένας που να κρύβεται. Αυτός είναι ο ακριβής αριθμός. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με τις αγωνίες των ανθρώπων. Είναι ανεπίτρεπτο. Αυτό δεν είναι αντικείμενο ούτε πολιτικής, ούτε κομματικής αντιπαράθεσης. Όσοι διακινούν τέτοιες πληροφορίες κάνουν ότι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε συμπολίτη του. 

Ως προς την κριτική που ακούγεται αν είχαν γίνει έργα για να προλάβουμε ένα φυσικό φαινόμενο. Ναι, είχαν γίνει έργα. Εξήντα έργα μόνο στην ευρύτερη περιοχή και για την αντιμετώπιση του «Ιανού», καθαρισμός 400 χλμ και προφανώς είναι και άλλα έργα που προχωράνε. Τα έργα αυτά είναι πάνω από 140 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκαν αυτά τα έργα; Προφανώς και χρειάστηκαν. Γιατί προφανώς τα έργα αυτά γίνονται για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως για παράδειγμα του «Ιανού», που ήταν το εντονότερο. Αρκούσαν αυτά τα έργα; Η απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ένα φαινόμενο τέτοιας έντασης, που δεν έχει συμβεί ξανά. Όπως έχουν πει οι επιστήμονες ήταν τόσο έντονο το φαινόμενο, που κανένα έργο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς πολλά από αυτά τα έργα προστάτευσαν πόλεις, όπως έχει ειπωθεί από Δημάρχους και σε συσκέψεις και σε δημόσιες εμφανίσεις τους και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, τα οποία μείωσαν κατά πολύ τις πολύ μεγάλες συνέπειες. Τι σημαίνει αυτό ότι το Κράτος είναι άμοιρο ευθυνών ή ότι δεν πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του; Όχι, ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Ζήσαμε ένα φαινόμενο που καταγράφεται στατιστικά μια φορά στα 300 χρόνια. Ελπίζουμε να μειωθεί η συχνότητα τέτοιων φαινομένων, όμως οφείλουμε να αναπροσαρμόζουμε τα πρωτόκολλά μας για να γίνει το καλύτερο δυνατό. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τις διασώσεις. Καταρχάς όλη αυτή η κριτική στις Ένοπλες Δυνάμεις θεωρώ ότι είναι ανήθικη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, αναφέρεστε στην κριτική και στις φωτογραφίες που έχουν δημοσιοποιηθεί για ελικόπτερα τα οποία…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, και να διαβεβαιώσω όπως διαβεβαίωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα μέσα αυτά, έχουν μετακινηθεί σε ασφαλή σημεία, έγινε άμεση διαδικασία μετεγκατάστασής τους και βέβαια στο τέλος έμειναν κάποια που είναι παροπλισμένα, δεν χρησιμοποιούνται και μετακινήθηκαν στη συνέχεια και αυτά. Το λιγότερο, λοιπόν, είναι ένας σεβασμός στους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπερβαίνουν πολλές φορές το καθήκον τους, σώζουν συνανθρώπους μας και κάνουν επιχειρήσεις. Πότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις; Άργησαν οι επιχειρήσεις; Οι εναέριες επιχειρήσεις ξεκίνησαν όταν δόθηκε σχετική άδεια. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν κεραυνικά φαινόμενα, έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Αυτοί οι οποίοι φωνάζουν «γιατί άργησαν;» - και δεν αναφέρομαι στους πολίτες οι οποίοι ήταν απελπισμένοι, για όνομα του Θεού, στους κριτές του καναπέ αναφέρομαι – θα ήταν οι πρώτοι που θα φώναζαν αν κινδύνευε ένα αεροπλάνο ή είχαμε τραγικά γεγονότα όπως είχαμε πριν από κάποιους μήνες στη χώρα μας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΦΟΣ: Αναφέρεστε και σε αυτούς που σας ασκούν κριτική ότι δεν είχαμε άμεση εμπλοκή…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στρατός ήταν σε επιφυλακή όπως εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας ο κ. Δένδιας και μόλις εδόθη η άδεια να πετάξει το πρώτο πτητικό μέσο έγιναν και οι πρώτες διασώσεις. Ως προς τις λέμβους, είτε μιλάμε για μικρές είτε για μεγαλύτερες βάρκες, αυτό που πρέπει να πούμε, είναι ότι και αυτό χρειάζεται σχετική άδεια. Υπήρχαν στιγμές, που ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου, που τα μεγάλα διασωστικά μέσα είχαν μεγάλο κίνδυνο λόγω των φερτών υλικών κα τα μικρά είχαν πολύ μεγάλο κίνδυνο να παρασυρθούν. Λοιπόν, άμεσα δόθηκε άδεια και ξεκίνησαν άμεσα όλες οι κινήσεις διάσωσης. 

Είχε σταλεί προειδοποίηση στους κατοίκους; Βεβαίως και είχαν σταλεί δύο μηνύματα από την προηγούμενη ημέρα. Εδώ όμως, πρέπει να πούμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εντελώς άλλη διαδικασία η εκκένωση στις πυρκαγιές και είναι εντελώς άλλη η διαδικασία εκκένωσης στις πλημμύρες. Στις πυρκαγιές είναι πολύ μεγαλύτερος ο χρόνος που έχει ο κρατικός μηχανισμός να εκκενώσει περιοχές. Υπάρχουν ασφαλείς δίοδοι, κάτι που σε περίπτωση πλημμύρας δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχει. Να σας πω, δηλαδή, τι εννοώ με λίγα λόγια. Σου έρχεται ένα μήνυμα για μία τέτοια πρωτοφανή κατάσταση. Δεν είναι βέβαιο ότι το να βγεις από το σπίτι σου και να μπεις σε έναν δρόμο ο οποίος μπορεί να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την περιοχή μπροστά από το σπίτι σου, θα είναι καλύτερο. Εστάλησαν λοιπόν δύο μηνύματα τα οποία είχαν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μία κίνηση ήταν να πάνε σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές σημείο, πιο ψηλά στο σπίτι τους. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου και οι τοπικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί και είχαν ειδοποιήσει τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και όλη αυτή η διαδικασία - προφανώς ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο - ήταν σημαντική. Γιατί; Να σας πως χωρίς να θέλω να κάνω κανέναν συμψηφισμό, δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιο φαινόμενο. Για παράδειγμα, ακόμα και ένα πολύ έντονο φαινόμενο που συνέβη στη Γερμανία το 2021 που είχε 180 νεκρούς ήταν τότε η αφορμή για το 112.

 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Μαρινάκη, στον Παλαμά οι κάτοικοι μας έλεγαν κα χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτική, ότι το μήνυμα άργησε να έρθει. Ήρθε στις επτά όταν οι άνθρωποι είχαν ανέβει στις ταράτσες. Τώρα, έχουμε πάρα πολύ αξιόλογους επιστήμονες οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να σκάσει μία υγειονομική βόμβα εκεί στην ευρύτερη περιοχή, γιατί έχουμε χιλιάδες νεκρά ζώα, έχουμε τα νερά τα οποία λιμνάζουν, έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Πως θα τα διαχειριστείτε;

 


Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα πεδίο, ίσως από τα πιο σημαντικά, η αντιμετώπιση των ενδεχόμενων υγειονομικών κινδύνων. Σε λίγη ώρα θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός η κα Αγαπηδάκη. Πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα, πιστά τις οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν και για το τι δεν πρέπει να κάνουν. Για παράδειγμα, προφανώς είναι αντένδειξη οποιαδήποτε επαφή με τα μολυσμένα νερά. Γίνονται διαδικασίες ούτως ώστε να απομακρυνθούν και τα νεκρά ζώα και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν οι πολίτες. Όμως, ειδικά τώρα τις επόμενες ημέρες και ώρες μετά από την εκδήλωση αυτού του φαινομένου, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακουστούν οι οδηγίες αυτές από το υπουργείο, έχει ξεκινήσει από χθες και η σχετική ενημέρωση και όλες αυτές τις μέρες, θα γίνει και μία συνολική ενημέρωση σήμερα, θα σταλούν παντού οι οδηγίες αυτές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν ευλαβικά για την προστασία των πολιτών. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί τίποτα από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί. 

 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, υπό φυσιολογικές συνθήκες περιμέναμε το περασμένο Σαββατοκύριακο τον πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ. κάτι που αναβλήθηκε. Το μέγεθος της ζημιάς και της καταστροφής φανταζόμαστε ότι αλλάζει τα δεδομένα, τον προϋπολογισμό αλλά και το πακέτο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης; 

 


Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς σίγουρα όποτε προγραμματιστεί ξανά, ακόμα δεν υπάρχει τέτοια τελική ημερομηνία, η ομιλία του πρωθυπουργού και οι απαντήσεις που θα δώσει στους συναδέλφους σας δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου, σίγουρα δεν μπορεί να μην έχουν ως κύριο θέμα την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Είχαμε φέτος μία αντιπυρική περίοδο που είχαμε τις περισσότερες ημέρες ακραίου κινδύνου και τις περισσότερες εκδηλώσεις πυρκαγιών μέσα σε μία ημέρα και πολλές ημέρες δυστυχώς συνέβη αυτό στη χώρα. Είχαμε το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας με τόσο μεγάλες συνέπειες για τους ανθρώπους, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι η προσοχή στρέφεται εκεί, όμως σίγουρα ο πρωθυπουργός και καλύτερα να το ακούσουμε από εκείνον, θα μιλήσει συνολικά για όλα όσα έχουν ξεκινήσει, όλα όσα δρομολογούνται και όλα όσα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα στη συνέχεια και όσων έχουν ειπωθεί προεκλογικά. 

 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, με δεδομένο το τι συνέβη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, θα ξεκινήσει μία συζήτηση για το κατά πόσον πλέον θωρακισμένοι είμαστε γενικά σε αυτά τα φαινόμενα, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις; Για παράδειγμα, εδώ στην Αθήνα μάς έλεγαν καθηγητές ότι, αν είχε πέσει αυτό το νερό στην Αθήνα θα είχαμε πάρα πολλά θύματα. 

 


Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Έχει ξεκινήσει να γίνεται και είναι σημαντικό να γίνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και σοβαρότητα χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού και λαϊκιστικές προσεγγίσεις και χρέος βέβαια είναι της εκάστοτε κυβέρνησης και εν προκειμένω της δικής μας κυβέρνησης να ακούει τις προτάσεις αυτές και να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Να κρίνεται με παραδοτέα, δηλαδή, πόσα έργα έχουν προχωρήσει, πόσα έργα μπορούν ακόμα να προχωρήσουν, τι γίνεται για τον εξοπλισμό των ανθρώπων αυτών, τι γίνεται για το προσωπικό, για την αύξηση του προσωπικού. Είναι μία νέα πραγματικότητα η οποία έχει έρθει, είναι εδώ, είναι παρούσα. Μιλάμε για φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, γιατί είναι φαινόμενα που δεν έχουν ξανασυμβεί. Δεν μπορείς να προβλέψεις κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί στην έκτασή του. Άρα πλέον, επειδή συνέβη, οφείλεις να κάνεις ό,τι περισσότερο για να το αντιμετωπίσεις. 

 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Τις τελευταίες ημέρες επηρεαστήκαμε όλοι με αυτή τη δολοφονία ουσιαστικά του νεαρού στον Πειραιά. Υπάρχει ΕΔΕ κ.λ.π. αλλά είδαμε ότι υπήρχε και μία γενική αστοχία και μία παντελής απουσία του Λιμενικού. Είχαμε χθες τρία πλοία έξω από το λιμάνι της Ραφήνας, το ένα με 780 άτομα παρέμεινε για 18 ώρες τριακόσια μέτρα από το λιμάνι. Είναι πράγματα τα οποία και αυτά πρέπει να τα δείτε. 

 


Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο είχαμε πει προεκλογικά και το είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ότι προφανώς παρά τα πάρα πολλά βήματα τα οποία έγιναν στη χώρα σε πολλά επίπεδα, δεν είναι τώρα οι μέρες να τα πούμε, σίγουρα δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Το αντίθετο. Υπάρχουν πάρα πολλές δυσλειτουργίες σε πολλούς επιμέρους τομείς του κράτους. Χωρίς να θέλω να χαρακτηρίσω κάθε επιμέρους συμπεριφορά ή να τσουβαλιάσουμε το σύνολο των ανθρώπων του λιμενικού, γιατί και σε επίπεδο διασώσεων αλλά και στην εκπλήρωση του καθήκοντός τους σε πάρα πολλές περιπτώσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι αυτοί το εκπληρώνουν. Όμως, υπάρχουν οι θλιβερές μειοψηφίες. Καταρχάς αυτό που συνέβη στον Πειραιά, που μιλάμε για ένα έγκλημα – ο ακριβής χαρακτηρισμός και η απόδοση ευθυνών προφανώς είναι δουλειά της δικαιοσύνης – αλλά αυτό το οποίο είδαμε να συμβαίνει νομίζω ότι ξεπερνάει τα όρια της φρίκης και σε επίπεδο φυσικών αυτουργών αλλά και σε επίπεδο εκ των υστέρων αντιμετώπισης συνολικά και από το πλοίο και για το γεγονός ότι έφυγε και για τις πρώτες αντιδράσεις που είχαμε. Στο θέμα που αναφέρατε, το συμβάν αυτό, που έχασε ένας συνάνθρωπός μας τη ζωή του με αυτόν τον φρικτό τρόπο, υπάρχουν δύο επιμέρους συζητήσεις: η πρώτη έχει να κάνει με τις ποινικές ευθύνες για την πράξη αυτή καθ’ αυτή αλλά και στη συνέχεια τι έγινε και τι δεν έγινε μετά από αυτό το συμβάν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από όσους μπορεί να έχουν ευθύνη, ήδη έχουν προσωποποιηθεί οι ευθύνες και έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η δεύτερη συζήτηση είναι η λειτουργία του λιμενικού σώματος. Πόσοι έπρεπε να είναι εκεί, πόσοι ήταν εκεί. Να είστε σίγουροι ότι όταν κάτι δεν έχει γίνει όπως θα έπρεπε να γίνει και ειδικά σε μία περίσταση που συνέβη αυτό το οποίο συνέβη θα έχουμε άμεση απόδοση ευθυνών, η οποία δεν θα σταματήσει στην διερεύνηση μόνο των ποινικών ευθυνών.