Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριο

Λειψή η συγκομιδή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα μέλη, παρότι ο Τσίπρας λέει ότι τριπλασιάστηκαν. Κυβερνούσαν με περίπου 25.000 μέλη και τα έκαναν 62.000! Τεράστιο κενό για ένα κόμμα που ήθελε να ριζώσει στην κοινωνία και να κάνει τη μεγάλη αντεπίθεση στην «ακραία και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Γι' αυτό προσανατολίζονται οι εγγραφές να συνεχιστούν και μετά το συνέδριο, έως την εκλογή Προέδρου από τη Βάση, που θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο του συνεδρίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν τα προσχήματα, θα ψηφίζουν μέλη και όχι «φίλοι» όπως στα «αστικά» κόμματα του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ.

Μόνο που κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ο Τσίπρας πρότεινε για την εκλογή Προέδρου να ψηφίσουν όλα τα μέλη που θα γραφτούν μέχρι την τελευταία ημέρα της εκλογής Προέδρου 15 Μαΐου, κάτι που προσομοιάζει στη μεθοδολογία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Πάντως για την εκλογή της Κ.Ε. πρότεινε να ψηφίσουν τα μέλη που έχουν γραφτεί μέχρι τις 21 Μαρτίου!

Υποτίθεται πως το τελευταίο το έκανε «δώρο» προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Δεν παύει ωστόσο να αποτελεί εκλογική αλχημεία... Κουτσογιωργικής μορφής (για τους παλιούς αυτό), και να προδίδει την αγωνία του για την ελλιπή προσέλευση προθύμων που θα αυτοενταχθούν στη «Ριζοσπαστική» Αριστερά. Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια προσέλκυσης ευελπιστούσαν σε πάνω από 150 χιλιάδες μέλη.

Λάθος χρόνου. Ένα κόμμα στρατεύει οπαδούς σε δυο περιπτώσεις. Είτε όταν έρχεται ορμητικά στην εξουσία και κυριαρχεί ο ενθουσιασμός (για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η περίοδος 2012-15, όταν εκτινάχθηκε από το 4% στο 18% και μετά στο 36%), είτε όταν ασκεί εξουσία.

Η εξουσία έλκει διττά. Είτε φαντασιακά χωρίς υλικό όφελος, με το να νιώθει όμως κάποιος ότι είναι μέρος μιας δύναμης που ασκεί τη διοίκηση της χώρας, είτε ωφελιμιστικά, για να απολαύσει την ευωχία στη νομή της κρατικής εξουσίας.

Τότε οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (στην ιστορική διαδρομή τους με ολιγάριθμα μέλη, και αποδεκατισμένες από τις αποχωρήσεις κατά τη διάσπαση του 2015), κρατούσαν το λαμπρό σκήπτρο της αγνότητας, και δεν δέχονταν να θολώσει με προσμίξεις αλλότριων. Οι καινούργιοι που τους προσέγγιζαν, κυρίως Πασόκοι, ήταν απεχθείς.

Κρατάει χρόνια αυτή κολόνια. Από πάντα ο χώρος της κάποτε ανανεωτικής και μετέπειτα ριζοσπαστικής Αριστεράς, είχε μια περιφρονητική στάση προς τους Πασόκους. Παραήταν λαϊκοί, λαϊκιστές και απολιτικοποίητοι για τα μέτρα τους. Απλώς οι Πασόκοι δεν είχαν συναίσθηση του υποτιμητικού τρόπου με τον οποίο τους έβλεπαν οι Συριζαίοι. Φάνηκε όταν τους έκλεισαν κατάμουτρα τις πόρτες στις οργανώσεις.

Πάντως συνεργάτες του Τσίπρα είχαν τη δική τους οπτική για την ελλιπή προσέλευση νέων μελών. Μας έλεγαν ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία δεν ξεθώριασε και η λάμψη. Αντιθέτως το 32% επειδή ήταν υψηλό ποσοστό, έδινε προοπτική σθεναρής αντιπολίτευσης. Προσήρχοντο να εγγραφούν όσοι ήταν αντίθετοι με τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, και ήθελαν να συμβάλουν στην αντιπολίτευση. Όμως αρχικώς η πανδημία, καις τη συνέχεια τα μετέπειτα μίζερα ποσοστά των δημοσκοπήσεων ατόνησαν το ενδιαφέρον.

Στις πρόσφατες εκλογές για την εκλογή συνέδρων θριάμβευσε η προεδρική παράταξη. Η εσωκομματική αντιπολίτευση κατέλαβε περίπου των 30% των ψήφων, που προέρχονται κυρίως από το λεκανοπέδιο. Αυτό σημαίνει ότι στο συνέδριο θα περάσουν όποιες θέσεις προτείνει ο Τσίπρας. Με τέτοιο ευνοϊκό συνεδριακό σώμα, μάλλον δεν θα χρειαστεί να τους ξαναβάλει να ψηφίσουν, όπως έγινε το 2012.

Θυμίζουμε τότε δεν του άρεσε μια απόφαση που βγήκε διά ψηφοφορίας από το σώμα των συνέδρων. Και για να επιδιορθωθεί η απόκλιση από την προεδρική γραμμή, τους έβαλε και ξαναψήφισαν ό,τι ήθελε! Και αυτοί, ως αριστεροί κομματικοί στρατιώτες πάνω από όλα, ξαναψήφισαν ό,τι ήθελε ο Πρόεδρος! (Έτσι «εκπαιδευμένος» που ήταν από την επιβολή του στο πειθήνιο κομματικό ακροατήριο, έγραψε στα παλιά του παπούτσια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος).

Υποτίθεται ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» έχασε τον συσχετισμό στην εκλογή των συνέδρων, επειδή δεν έκανε ψηφοθηρία, λειτούργησε με αρχές, και βασίστηκε στην αριστερή παιδεία, την ωριμότητα και το πολιτικό ήθος των συντρόφων της βάσης. Όμως απέναντί τους είχαν τους μπαρουτοκαπνισμένους Πασόκους της πλευράς Τσίπρα, που σίγουρα έχουν το know how στην άγραν ψήφων.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» σαφώς δεν θα καταθέσει τα όπλα. Τα μέλη της (Βούτσης Φίλης, Σκουρλέτης και οι «53» με τον Τσακαλώτο), αναμένεται στο συνέδριο να δώσουν μάχες εκ του συστάδην, προκειμένου να περάσουν τις απόψεις τους. Θα ορθώσουν επίσης πολιτικά και ιδεολογικά αναχώματα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πέσει στα χέρια των… Πασόκων του Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα μάλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Οι σύνεδροι τύποις αποφασίζουν, και η πλειοψηφία των συνέδρων θα είναι με τον Τσίπρα. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, και η εσωκομματική αντιπολίτευση σύντομα θα αντιμετωπίσει υπαρξιακό πρόβλημα.