Κοινός παρονομαστής όλων των δημοσκοπήσεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους δύο μήνες, είναι η αποτύπωση ενός πολιτικού σκηνικού.
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά: την αδιαμφησβήτητη πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας στην κορυφή, την αμφίρροπη «μάχη» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση -και σε μια απόσταση που ξεπερνά τις 15 ποσοστιαίες μονάδες από την πρώτη- και την ενίσχυση κομμάτων στα δεξιά του πολιτικού χάρτη, με την Ελληνική Λύση, για παράδειγμα να φθάνει ακόμη και σε διψήφια ποσοστά σε ορισμένες έρευνες και το κόμμα Νίκη να διατηρεί τις δυνάμεις του.
Η φθορά στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται έως τώρα αναμενόμενη και διαχειρίσιμη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διανύει τον πέμπτο χρόνο της δεύτερης θητείας της.
Έναν χρόνο κατά τον οποίο προχώρησε σε μια βαθιά κοινωνική τομή, θεσμοθετώντας την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τομή, που αναδείχθηκε σε θρυαλλίδα για τη διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά της. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία στέρεη βάση της κυβέρνησης στον χώρο του κέντρου και εντοπίζουν το όποιο έλλειμμα στη ρητορική, που απευθύνεται στο συντηρητικό ακροατήριο.
Το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι, επομένως, να βρεθεί η «χρυσή ισορροπία» ανάμεσα στους δύο αυτούς χώρους, τα «δεξιά της δεξιάς» και τον μεσαίο χώρο, με τον κάθε έναν να διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο στη συγκρότηση ενός δυναμικού ποσοστού.
Η αναζήτηση επικεντρώνεται στις πολιτικές εκείνες, που μπορούν να συμπεριλάβουν αυτό, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει, ότι, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να αποτελεί μια συντηρητική δύναμη και ταυτόχρονα να καινοτομεί.
Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, στο κυβερνητικό επιτελείο ανεβάζουν στην πολιτική τους ατζέντα δύο ξεχωριστούς τομείς, που αποτελούν ούτως ή άλλως μέρος του κυβερνητικού προγράμματος. Αφενός, τα θέματα ασφάλειας και ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, αφετέρου, την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται ήδη από την προηγούμενη τετραετία στην αιχμή του δόρατος των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Ο πρωθυπουργός παρέστη χθες στην τελετή παράδοσης των πρώτων τριών εκ των 7 ελικοπτέρων Romeo, τη νεότερη και πιο ικανή έκδοση των ναυτικών ελικοπτέρων Seahawk, που θεωρούνται ως το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας.
Αυτό, που επισημαίνεται, είναι ότι τα MH-60 είναι «καρποί» του διακρατικού προγράμματος, που η Ελλάδα έχει συνυπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επαναφέρει στο προσκήνιο τις σημαντικές συμφωνίες, που έχουν συναφθεί, με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, καθώς και ο ρόλος, που η Αθήνα διαδραματίζει σε μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Μέση Ανατολή. Ρόλος, που αναβαθμίζεται περαιτέρω με τα εξοπλιστικά προγράμματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, παράλληλα με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται.
Για παράδειγμα, τα συγκεκριμένα ελικόπτερα ξεχωρίζουν για τη διαλειτουργικότητά τους τις φρεγάτες Belharra, που σε λίγο θα ενταχθούν στον στόλο, όπως και τη συμβατότητά τους με τον αεροναυτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι η Αεροπορία έχει πλέον στην κατοχή της σχεδόν όλα τα 24 μαχητικά Rafale, προχωρά με μεγάλη ταχύτητα στον εκσυγχρονισμό 82 F-16 Viper και βρίσκεται στο δρόμο για την απόκτηση των F-35.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής ρητορικής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υπηρετεί εδώ και σχεδόν μια πενταετία τη γραμμή του «πατριωτισμού της ευθύνης, χωρίς ακραία συνθήματα, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, με απτά αποτελέσματα».
Δεύτερος άξονας η εσωτερική ασφάλεια, με την επιβολή του νόμου και της τάξης σε κάθε επίπεδο. Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποσκοπούσε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών, που καταγράφονταν.
Πέρα, όμως, και από την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα της ασφάλειας σε συγκεκριμένους χώρους, όπως αυτός των πανεπιστημίων.
Η αστυνομία ζητά τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών και προχωρά σε επιχειρήσεις για την εκκένωση καταλήψεων, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλεί τους πρυτάνεις να προχωρήσουν στη διαγραφή φοιτητών, οι οποίοι παρανομούν.
Την ίδια ώρα, η απάντηση, που στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν, απέναντι στην καθιέρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αναμένεται να δοθεί με την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό.
Οι πέντε βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους θα «χτιστεί» η κυβερνητική πολιτική θα αφορούν στη στήριξη της οικογένειας και την υποστήριξη απόκτησης παιδιών, την ενίσχυση της απασχόλησης νέων και γυναικών, την ενίσχυση των ηλικιωμένων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες, την ενίσχυση της περιφέρειας και την προώθηση της ανάπτυξης.