Δημογραφικό: Αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών
Shutterstock
Shutterstock

Δημογραφικό: Αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών

To δημογραφικό, ένα βαθιά κοινωνικό πρόβλημα, περιλαμβάνεται μεταξύ των πιο σύνθετων και περίπλοκων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι ρίζες του εκτείνονται βαθιά στο χρόνο και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1980. Τα τελευταία στοιχεία που προήλθαν από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το 2022, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού καταγράφουν αύξηση των θανάτων επί των γεννήσεων κατά 73.000 κατ’ έτος.

Μειώνεται λοιπόν σταθερά ο ελληνικός πληθυσμός και οι προγνώσεις για το απώτερο μέλλον είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και τολμηρά μέτρα, οι συνέπειες του δημογραφικού θα αποβούν καταλυτικές για την οικονομία, την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, τη στελέχωση των μονάδων στρατού, την άμυνα της χώρας, τη μείωση του εργατικού δυναμικού, την αντοχή του Υγειονομικού μας Συστήματος κοκ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος και γι’ αυτό το λόγο υλοποίησε δέσμη μέτρων και υπερψήφισε πληθώρα νομοσχεδίων από το 2019, που δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία μας και αποτελούν μια πρώτη απάντηση στο πρόβλημα.

Ειδικότερα, αυξήθηκε το αφορολόγητο για νοικοκυριά με παιδιά, χορηγείται εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, τα βρεφικά και τα παιδικά είδη τιμολογούνται πλέον στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, αναδιαμορφώθηκε το πλαίσιο των γονικών αδειών με τη συμπερίληψη και του πατέρα και δόθηκαν ειδικές παροχές σε γονείς διδύμων και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ αναμένεται και η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο από 1/1/2024.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις υπήρξαν και στην Αγορά Εργασίας με το θεσμό του «Πρώτου Ενσήμου», στη στεγαστική πολιτική για τους νέους, καθώς και στον πολύπαθο τομέα της Παιδείας, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

Πολύ ουσιαστικής σημασίας κρίθηκε η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου Υπουργείου, αυτού της «Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας», με σκοπό να προτεραιοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες και να καταρτιστεί ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την ανάσχεση της φθίνουσας δημογραφικής πορείας της χώρας.

Οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι πολλές με προεξάρχουσες την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Η ελληνική περιφέρεια, έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, παρουσιάζει αξιοσημείωτη έξαρση του δημογραφικού προβλήματος. Ιδιαίτερα στην Ευρυτανία, η μείωση του πληθυσμού, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, ανέρχεται στο 13% και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά. Γίνεται αντιληπτό, ότι απαιτείται ένα νέο, τολμηρό, συνεκτικό και οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Θα πρέπει να δοθούν ισχυρά οικονομικά-επενδυτικά-φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων στην Ευρυτανία, που θα δημιουργήσουν τη βάση για την πληθυσμιακή ανάκαμψη της. Στην επίτευξη του στόχου αυτού θα συμβάλουν η ενίσχυση του αγροτοτουρισμού, η αξιοποίηση των πλούσιων δασών μας, η αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών και η στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με στόχο την ανάσχεση της πτωτικής πληθυσμιακής μας πορείας.

Κοινός παρανομαστής όλων των προσπαθειών είναι η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η σωστή αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας και η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών.

* H Θωμαϊς (Τζίνα) Οικονόμου είναι Βουλευτής Ευρυτανίας ΝΔ