Δημοσκόπηση Marc: Στο 35% η ΝΔ - Σταθερά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ - Απώλεια τριών μονάδων για το ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi
Eurokinissi

Δημοσκόπηση Marc: Στο 35% η ΝΔ - Σταθερά δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ - Απώλεια τριών μονάδων για το ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρία MARC για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Συγκεκριμένα, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί βάσιμες ελπίδες να περάσει πάνω από τον πήχη του 2019, που είναι ο ανεπίσημος εκλογικός στόχος εν όψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου, αφού συγκεντρώνει το 35%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται στη δεύτερη θέση με 13,5% και το ΠΑΣΟΚ να χάνει συνεχώς έδαφος, αφού περιορίζεται στο 12,8%.

Σημαντικό εύρημα αποτελεί επίσης και η αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει ποσοστό 33,12% και ήταν μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,37%, ενώ στην παρούσα συγκυρία προσεγγίζει δημοσκοπικά το 35% και αποσπά προβάδισμα 21,5 μονάδων.

Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αύξηση των αρνητικών αξιολογήσεων για την κυβέρνηση, με αιχμή το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν το υψηλό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους, το οποίο έχουν κατοχυρώσει ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου χρόνου.

Η βασική μεταβολή που παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαρθρώνεται σχεδόν δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, είναι η κάμψη της εκλογικής απήχησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στην πρόθεση ψήφου απώλεσε σχεδόν τρεις εκατοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να τον προσπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ που με βραχεία κεφαλή επανακτά τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των κομμάτων.

Ζημιές για Ανδρουλάκη, κέρδη για Βελόπουλο

Οι παλινωδίες της Χαριλάου Τρικούπη σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τα μπρος πίσω στον νόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, φαίνεται να κοστίζουν πολύ περισσότερο στο ηγετικό status του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητά του, αλλά και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του να υποχωρούν σε αξιοσημείωτο βαθμό. Μία ακόμη ένδειξη της αρνητικής συναστρίας στην οποία έχει βρεθεί η Χαριλάου Τρικούπη είναι και οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες όταν ερωτώνται ποιο κόμμα θεωρούν ότι ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση.

Το ποσοστό που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε στο 11,7% από 15,7%, που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε την επίδοσή του από το 9% στο 12,6%.

Στον αντίποδα, κέρδη αποκομίζουν η Ελληνική Λύση και ο αρχηγός της Κυριάκος Βελόπουλος, που επωφελούνται από τη δυσαρέσκεια για την καθιέρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία προκλήθηκε στα παραδοσιακά συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας όχι μόνο της Δεξιάς, αλλά ως έναν βαθμό και του Κέντρου.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγές η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,6%, ποσοστό που είναι μόλις κατά 0,1% μικρότερο από εκείνο που είχε καταγράψει στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc τον περασμένο Ιανουάριο. Με 11% ο ΣΥΡΙΖΑ πλασάρεται δεύτερος, καθώς μετά την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο πρόσφατο κομματικό συνέδριο η Κουμουνδούρου αυξάνει την απήχησή της κατά 0,9%, προσπερνώντας το ΠΑΣΟΚ, που από το 13,4% του Ιανουαρίου βρίσκεται πλέον στο 10,3%.

Στην τέταρτη θέση παραμένει το ΚΚΕ με 7,7% (+0,2%), που προηγείται οριακά της Ελληνικής Λύσης που συγκεντρώνει 7,5% (+1,9%). Ακολουθούν με μικρές αυξομειώσεις των επιδόσεών τους, που όμως κυμαίνονται κάτω από το πλαφόν του 3% που εξασφαλίζει εισιτήριο για την Ευρωβουλή, τρία από τα κόμματα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής σύνθεσης: η Πλεύση Ελευθερίας (2,5%), η Νίκη (2,3%) και οι Σπαρτιάτες (2,1%).

Στο ίδιο φάσμα κινούνται η Νέα Αριστερά (2,1%), το ΜέΡΑ 25 (2%), αλλά και το νεοσύστατο κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, που κάνει δημοσκοπική πρεμιέρα καταγράφοντας ένα σχετικά ελπιδοφόρο ποσοστό της τάξης του 1,7%, με προέλευση κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τη Ν.Δ.

Βαρόμετρο οι αναποφάσιστοι

Αν και μειωμένο σε σχέση με τον Ιανουάριο, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει την επιλογή που θα κάνουν στην κάλπη ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 13,5%, το οποίο διεκδικείται από όλους τους σχηματισμούς και η τελική κατανομή του μπορεί να ανατρέψει τη σειρά των κομμάτων. Με εξαίρεση την πρώτη θέση όπου είναι αναμφισβήτητη η κατάληψή της από τη Ν.Δ., η οποία στην εκτίμηση ψήφου της Marc υπολογίζεται, με αναγωγή των αναποφάσιστων, ότι φτάνει στο 35%, όλες οι άλλες θέσεις έχουν περισσότερους από έναν διεκδικητές.

Τα ευρήματα της μέτρησης προοιωνίζονται σκληρό ανταγωνισμό για τη δεύτερη και τρίτη θέση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όπως και για την τέταρτη και πέμπτη θέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, ενώ ανοιχτός φαίνεται να είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα υπερβεί το κατώφλι του 3%, κοντά στο οποίο παρατηρείται... συνωστισμός, που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος όταν ξεκαθαριστεί πόσοι από τους σχηματισμούς της κατακερματισμένης Άκρας Δεξιάς θα πάρουν θέση στην αφετηρία της κάλπης.

Το παιχνίδι των ευρωεκλογών, άλλωστε, μοιάζει να είναι ανοιχτό και εξαιτίας του γεγονότος ότι όλα τα κόμματα και, κυρίως, τα τρία μεγαλύτερα αντιμετωπίζουν ζητήματα χαμηλής συσπείρωσης. Υψηλότερα όλων είναι η Ν.Δ., η οποία, πάντως, συγκρατεί μόνο το 68,4% όσων την ψήφισαν στις περασμένες βουλευτικές εκλογές, καθώς παρουσιάζει απώλειες κυρίως προς τη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο (αναποφάσιστοι κ.λπ.). Χαμηλότερα είναι το ΠΑΣΟΚ με συσπείρωση της τάξης 63,9%, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι μεν στο 52,6%, αλλά το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ένα από τα πιο ψηλά που καταλαμβάνει μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και τη διάσπαση με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς.


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας για τη σημασία των ευρωεκλογών, καθώς από τη μία η πλειοψηφία θεωρεί σημαντικές τις ευρωεκλογές, ενώ από την άλλη μόλις το 1/3 των ερωτηθέντων (32,6%) απαντά ότι θα βαρύνουν στην ψήφο του τα ευρωπαϊκά θέματα και η καλύτερη εκπροσώπηση της χώρας. Οι περισσότεροι (62,9%) δηλώνουν ότι την εκλογική τους συμπεριφορά θα επηρεάσουν τα εσωτερικά θέματα και η πορεία της χώρας.

Περισσότερο «ευρωπαϊστές» εμφανίζονται να είναι συγκριτικά με τους υπολοίπους οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., που σε ποσοστό 44,9% απαντούν ότι θα ψηφίσουν με κριτήριο τα ευρωπαϊκά θέματα, αν και η δική τους πλειοψηφία (52,9%) δεν θα είναι αδιάφορη από τις εσωτερικές εξελίξεις. Συναφές με αυτά είναι και το στοιχεία της μέτρησης σύμφωνα με το οποίο η κοινή γνώμη σε ποσοστό 35,6% υποδεικνύει την κυβερνητική παράταξη ως το κόμμα που μπορεί να ενισχύσει τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Τα ποσοστά των άλλων κομμάτων είναι πενιχρά, αφού το 10,6% θεωρεί ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 7% θεωρεί ότι αυτό μπορεί να το κάνει το ΠΑΣΟΚ και το 6,7% εναποθέτει τις ελπίδες του στην Ελληνική Λύση.