Δημοσκόπηση Pulse: Στις 5 μονάδες η διαφορά, στο 31% η ΝΔ, 26% για το ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 5 μονάδες η διαφορά, στο 31% η ΝΔ, 26% για το ΣΥΡΙΖΑ

Άνοδο, κατά μια ποσοστιαία μονάδα για τη ΝΔ, δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, που είχε γίνει λίγες μέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαρτίου έως στις 3 Απριλίου σε 1.107 συνεντευξιαζόμενους και παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η ΝΔ καταγράφει ανάκαμψη κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός στο ποσοστό που είχε καταγραφεί και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Η  διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4, στα μέσα Μαρτίου, με τη ΝΔ να παίρνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 30% και 26%, αντίστοιχα).

Τα κόμματα λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Άλλο 4%, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.

Μάλιστα, ως προς την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ αυξάνει και άλλο την «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διαφορά υπολογίζεται στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πρόθεση ψήφου, χωρίς την αναγωγή επί των εγκύρων, καταγράφει τα εξής ποσοστά ανά κόμμα: ΝΔ 29,5% από 28,5%, ΣΥΡΙΖΑ 25%, (σταθερό), ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9.5%, (σταθερό), ΚΚΕ 5,5% από 6%, Ελληνική Λύση 3,5% (σταθερό), ΜεΡΑ25 3,5% από 3%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3% από 2,5%, Άλλο 4%, Λευκό/άκυρο/αποχή: 5% και Αναποφάσιστοι/ Δεν απαντώ: 11,5%

Ως προς την παράσταση νίκης η ΝΔ αυξάνει το  προβάδισμά της λαμβάνοντας 52 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι 48 στα μέσα Μαρτίου), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 28 μονάδες από 27 μονάδες, με τη διαφορά να διαμορφώνεται ανάμεσα σε δυο μεγάλα κόμματα στις 24 μονάδες.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36 μονάδες, έναντι 25 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, μια μεγάλη διαφορά 11 μονάδων. Τρίτος στη σειρά με 24 μονάδες είναι ο «Κανένας» και μετά ακολουθεί ο  Νίκος Ανδρουλάκης με 11 μονάδες.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ πρωθυπουργό» δεν επηρεάζει τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων.

Στο ερώτημα «αν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα ήταν καλύτερο να γίνει», 22% απαντά ότι θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία, ένα 36% δηλώνει ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, τότε να γίνουν εκλογές, ενώ ποσοστό 33% δηλώνει ότι θα πρέπει στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να γίνουν εκλογές το συντομότερο. Ένα 9% απαντάει Δεν ξέρω/ Αναποφάσιστος.


To 28% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ το 10%, ενώ αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει το 13% ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει το 17% των ερωτηθέντων.  Συνολικά υπέρ της ΝΔ τάσσεται το 28%, ενώ υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 30%.

Ως προς τα σενάρια κατανομής εδρών με κριτήριο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής με το σύστημα της απλής αναλογικής προκύπτουν τα εξής: Εάν η Βουλή είναι επτακομματική η ΝΔ λαμβάνει 110 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 93 έδρες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 36 έδρες το ΚΚΕ 20 έδρες, η Ελληνική Λύση 14 έδρες, το ΜΕΡΑ25 14 έδρες και το κόμμα Κασιδάρη 13 έδρες.

Μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνηση συνεργασίας θα ήταν αδύνατη αν περιλάμβανε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (146 έδρες) ή αν περιλάμβανε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 (143 έδρες).

Σε εξακομματική Βουλή η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής: 115 έδρες για ΝΔ, 97 έδρες για ΣΥΡΙΖΑ, 37 έδρες για ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 21 έδρες για ΚΚΕ, 15 έδρες για Ελληνική Λύση, 15 έδρες για ΜΕΡΑ25.

Σε αυτήν την περίπτωση μια κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα είχε 155 έδρες, ενώ μια αντίστοιχη κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 θα είχε 149 έδρες.

Τα κριτήρια που θα δώσουν βαρύτητα για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι είναι:

  • 88% η κοινωνική πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία,
  • 86% η ακρίβεια και η οικονομία,
  • 84% η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας,
  • 81% τα θέματα θεσμών και διαφάνειας,
  • 77% η εξωτερική πολιτική και η άμυνα,
  • 69% το δυστύχημα στα Τέμπη. Το δυστύχημα στα Τέμπη