A. Δρυμιώτης: Tι σηματοδοτεί η επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη - Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει

A. Δρυμιώτης: Tι σηματοδοτεί η επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη - Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει

Στο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, αναφέρθηκε ο πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος, Ανδρέας Δρυμιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ

Όπως ανέφερε για το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ: «Ευνοείται από μια εξαιρετικά πολιτισμένη και καλή καμπάνια, η οποία έγινε κατά την προεκλογική περίοδο, αυτό βοήθησε στο να μας δώσει μια εικόνα πολιτικού πολιτισμού και το οποίο αυτή τη στιγμή αντικατοπτρίζεται με τις δημοσκοπήσεις. Είναι μεγάλη άνοδος που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ μεγάλη από 15 να πάει στο 19,8%.

Και επιπλέον είδαμε και κάτι άλλο που για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί εγώ σαν υπεύθυνος για τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 2009 είχα αμφισβητηθεί πάρα πολύ. Ενώ ο κ. Γερουλάνος αποδέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ λίγοι οι ψήφοι που τον χώριζαν από τον επόμενο και νομίζω ότι αυτό αποδεικνύει ένα πολιτικό πολιτισμό. Αυτό το απολαμβάνει τώρα ο κ. Ανδρουλάκης και νομίζω ότι και του αξίζει».

Και συνέχισε: «Τώρα το τι θα γίνει παρακάτω, νομίζω ότι θα παγιωθεί το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση λόγω ακριβώς της εξαέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει προοπτικές για να ανακάμψει. Νομίζω ότι πέρασε πλέον αυτός ο κίνδυνος που είχε η χώρα. Κοιτάξτε, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε, ο ριζοσπαστικός, έχει μεταφερθεί στη Νέα Αριστερά. Τον ακούσαμε κιόλας τον κ. Χαρίτση.

Λοιπόν, με αυτήν την έννοια είναι που λέω ότι ο παλιός ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει. Μπορούμε να τον ξεχάσουμε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει, έχουμε δύο ειδών ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη που νομίζω ότι δεν θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ του κασελάκι δηλαδή θα βρεθεί κάποιος τρόπος να μην είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης και θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιους άλλους. Τώρα τι θα γίνει σε αυτό; Νομίζω ότι θα περιοριστεί πολύ η επιρροή του στον κόσμο και ήδη καταγράφεται να είναι γύρω στο 6 – 7%.».

Το εκλογικό όριο

Μιλώντας για το εκλογικό όριο για είσοδο στη Βουλή, σχολίασε πως: «Εδώ και πολλά χρόνια έχω εισηγηθεί δύο πράγματα.
Το ένα είναι ότι το 3% για την είσοδο στη Βουλή πρέπει να γίνει 5%, όσο κι αν φαίνεται μικρή η διαφορά είναι σχεδόν διπλάσιο το 5 από το 3. Πραγματικά, είναι πολύ μεγάλη απόκλιση.

Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει και κάποιο μεγάλο όριο, ένα είδος παράβολο για τη συμμετοχή στις εκλογές. Με το να μην υπάρχει παράβολο ευτελίζεται η δημοκρατία μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 υπήρχε κόμμα που κατέβηκε, που δεν πήρε ούτε μία ψήφο. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει αυτό. Ούτε μία ψήφο. Προσέξτε αυτό τι σημαίνει; Ότι κάποιος έκανε την πλάκα του;

Λοιπόν, θέλεις να κάνεις την πλάκα σου; Πλήρωσε, αν το παράβολο είναι 100.000 και αν παίρνεις ξέρω γω 1% να σου επιστρέφεται. Τότε θα δούμε να περιορίζονται τα κόμματα που θα είναι καλό για τη δημοκρατία μας και καλό για την εκλογική διαδικασία. Εάν παίρνει το 1% να του επιστρέφεται. Αν δεν πάρει το 1% να το χάνει».

Βεβαίως, να υπάρχει μπόνους για το πρώτο κόμμα, ελάτε να δούμε μερικά πράγματα, στα προεδρικά συστήματα όπως είναι της Αμερικής, ανεξάρτητα από το πόση είναι η διαφορά του πρώτου με το δεύτερο, ο πρώτος τα παίρνει όλα.

Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρχει, κατ’ αρχήν, είπα, για να αποφύγουμε τη Βαβέλ, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή που όλοι την αναγνωρίζουν ότι δεν είναι πολύ ωραίο να έχουμε οκτώ κόμματα και άλλη μια κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Αν αυξηθεί το μπόνους θα δημιουργηθούν ισχυρότεροι κομματικοί μηχανισμοί για να μπορούν να συνεργαστούν και καλύτερα.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, πρέπει να ευνοεί τον πρώτο, ο πρώτος να μπορεί να κυβερνήσει, όχι να πάρει 18% για να κυβερνήσει, αλλά αν παίρνει ένα ποσοστό, να σας δώσω δύο πιθανά αποτελέσματα και θα μου πείτε αν είναι τα ίδια.

Παίρνει το πρώτο κόμμα 36% και ο δεύτερος 35% ή παίρνει ο πρώτος 36% και ο δεύτερος 20%. Είναι τα ίδια τα ίδια αποτελέσματα; Άρα μήπως πρέπει να βάλουμε και ένα είδος μπόνους για τη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου; Ερώτηση κάνω.

Ορισμένα πράγματα μπορούν να αλλάξουν χωρίς να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Το παράβολο για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Το 3% με το 5% είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα το ψηφίσουν πάνω από 200 βουλευτές στη Βουλή και θα ισχύει και από την επόμενη Βουλή αν το θελήσουν, διότι ευνοούνται όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε Περισσότερα